Current track

Title

Artist

Αρετή Βυθούλκα: Σε κακή κατάσταση οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου

02/06/2023


«Τα προβλήματα στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου έχουν επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας και κινδυνεύουμε να χάσουμε τις άδειες λειτουργίας τους.

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 και με βάση Προεδρικό Διάταγμα, έχει επισημανθεί με έγγραφο πως έως τις 31 Ιουλίου του 2023 πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και να τηρηθούν κάποιες προδιαγραφές, όπως για παράδειγμα είναι τα άθραυστα τζάμια, τα ασφαλή κιγκλιδώματα και τα αντιολισθητικά δάπεδα. Μέχρι και σήμερα που μιλάμε δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και οι γονείς δικαίως διαμαρτύρονται. Η εποχή που διανύουμε είναι δύσκολη και δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Συγκροτήσαμε μια επιτροπή, που απαρτίζεται από τέσσερα άτομα του Διοικητικού Συμβουλίου των Παιδικών Σταθμών, ενώ την πέμπτη θέση θα καταλάμβανε και υπάλληλος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είχε οριστεί από τον Δήμαρχο. Χθες μάθαμε πως θα γινόταν αυτό, ωστόσο επίσημη ενημέρωση δεν έχουμε.

Εμείς οι τέσσερις επισκεφθήκαμε όλους τους παιδικούς σταθμούς και καταγράψαμε τις ελλείψεις που εντοπίσαμε. Από κει και πέρα όμως, δεν είμαστε ειδικοί για να παρέμβουμε, για αυτό θέλαμε να είναι μαζί μας κάποιος υπάλληλος από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.

Δεν υπάρχουν παιχνίδια, όσα υπάρχουν είναι σκουριασμένα και όπου αφαιρέθηκαν έμειναν οι τρύπες καθώς δεν έχουν αντικατασταθεί. Οι τέντες και οι τάπητες στους εξωτερικούς χώρους έχουν σαπίσει, ενώ έχουμε και ακατάλληλες περιφράξεις, επικίνδυνες για τα παιδιά.

Το προσωπικό των σταθμών δεν βγάζει τα παιδιά έξω στο προαύλιο, γιατί φοβάται μην συμβεί κάποιο ατύχημα, μην χτυπήσει κανένα παιδάκι. Για όλες αυτές τις ελλείψεις είχε δοθεί κρατική επιχορήγηση στον Δήμο, ύψους 300 χιλιάδων ευρώ. Δηλαδή, 50.000 ευρώ για κάθε παιδικό σταθμό. Μας είπαν ότι έγιναν κάποιες εργασίες, όμως δεν φαίνονται και ζητήσαμε να μας δοθούν τα χρηματικά εντάλματα. Δεν είμαστε από τον… Άρη και γνωρίζουμε τις τιμές που επικρατούν στην αγορά.

Τον προηγούμενο χειμώνα δε, έμπαζε νερά η στέγη του παιδικού σταθμού στον Άγιο Διονύσιο και είχαμε βραχυκύκλωμα. Θα μπορούσε να γίνει κάποιο ατύχημα. Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Νικήτας Σπίνος, μας είπε πως θα αντικαταστήσει τη στέγη, όμως αυτό δεν συνέβη και το μόνο που έκαναν ήταν να βάλουν μια μεμβράνη και γύρω από αυτή αφρούς. Πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση που δεν λύνει το πρόβλημα.

Έχω φωτογραφίες από το 2014 που δείχνουν πως είχε παραδώσει τους Παιδικούς Σταθμούς η δική μας διοίκηση και το πως έχουν καταντήσει τώρα. Με 50.000 ευρώ φτιάχνεις διαμέρισμα και στους Παιδικούς Σταθμούς δεν υπάρχουν παιχνίδια, σκίαστρα, ενώ οι τάπητες είναι φαγωμένοι.

Ενημερώσαμε για όλα αυτά και τον υποψήφιο Δήμαρχο, κ. Γιώργο Τσουρουνάκη, που μας επισκέφθηκε στον παιδικό του Κρυονερίου. Πρέπει κάτι να γίνει. Τι θέλουν δηλαδή για να ενεργοποιηθούν; Να πάμε στον Εισαγγελέα ή να κάνουνε μηνύσεις;

Τόσο η σημερινή Δημοτική Αρχή, όσο και η προηγούμενη, δεν έκαναν κοινωνική πολιτική. Δεν έχουμε Παιδικές Χαρές, έκλεισαν τα ΚΑΠΗ και τώρα θέλουν να κλείσουν και οι Παιδικοί Σταθμοί.

Είναι χαρακτηριστικό πως στον παιδικό σταθμό του Κατασταρίου υπάρχει σταμπωτό απέξω και όχι μέσα, ενώ σε αυτόν του Καλλιπάδου δεν υπάρχουν καν παιχνίδια…».


Current track

Title

Artist