Ανέκδοτο να υπάρχει πρόβλημα με τα λύμματα στη Ζάκυνθο και να χορηγούνται βεβαιώσεις για ανέγερση νέων ξενοδοχείων/ Στην Κεφαλονιά υπήρξε οραματική πολιτική την κατάλληλη στιγμή και ο βιολογικός εκεί δεν έχει οσμές
18/06/2024
«Συζητάμε τα κρίσιμα θέματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και βλέπουμε να γίνονται κάποιες κινήσεις από την Περιφερειακή Αρχή, ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν. Σίγουρα διαπιστώνουμε μια διάθεση, αλλά προκύπτουν δυσκολίες που αφήνουν σημαντικά ζητήματα στον «πάγο» και δημιουργούνται αναταράξεις.
Από τη δική μας πλευρά θέτουμε κάποια πράγματα με συστολή, υπό την έννοια ότι δεν περιμένουμε μέσα στο πρώτο εξάμηνο η Περιφερειακή Αρχή να έχει τον πλήρη έλεγχο των ζητημάτων και να τα επιλύει.
Αυτό που επιδιώκουμε εμείς είναι να υπάρχει μια ενεργοποίηση. Πλέον δεν υπάρχουν «κρυφά» θέματα και μετά το καλοκαίρι θα μπούμε σε μια νέα φάση.
Για τα λύμματα στη Ζάκυνθο θα πω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μας απασχολεί αυτό το πρόβλημα. Ίσως φέτος να έχει εμφανιστεί με μεγαλύτερη ένταση, όμως διαχρονικά το έχουμε συνεχώς μπροστά μας.
Η πρακτική των Δημοτικών Αρχών των τελευταίων περιόδων να δίνουν άδειες και βεβαιώσεις για επενδύσεις και χτίσιμο ξενοδοχείων στο νησί, την ώρα που γνωρίζουν ότι ο βιολογικός δεν αντέχει, μοιάζει πραγματικά με ανέκδοτο.
Οφείλουμε να δράσουμε και γι αυτό η παράταξη «ΑΝΑΣΑ» κάλεσε όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας να ζητήσουμε από κοινού την έκτακτη σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να γίνει αποτίμηση της κατάστασης στη Ζάκυνθο και να μας ενημερώσουν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, δηλαδή το Υγειονομικό και το Τμήμα Περιβάλλοντος.
Χρειάζεται ανάληψη πρωτοβουλιών από Δήμο και από ΔΕΥΑΖ. Δεν πρέπει να κουκουλώσουμε το πρόβλημα, αλλά αντίθετα να το αναδείξουμε και να αναζητηθούν λύσεις.
Μαζί με τον περιφερειακό σύμβουλο, κ. Διονύση Γιακουμέλο, επισκεφθήκαμε τον βιολογικό στο Αργοστόλι και δεν υπήρχαν καθόλου οσμές. Αυτό δείχνει πως εκεί τα πράγματα λειτουργούν σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Δεν ισχυρίζομαι πως δεν υπήρχαν προβλήματα στο παρελθόν, όμως στην Κεφαλονιά τον κατάλληλο χρόνο υπήρξε μια οραματική πολιτική.
Όταν προωθείς και διεκδικείς τα κατάλληλα έργα, κάποια στιγμή απολαμβάνεις την προσπάθειά σου. Έχουμε μπροστά μας το παράδειγμα της Κεφαλονιάς και έτσι πρέπει να κινηθούμε.
Τα στερεά και τα υγρά απόβλητα στη Ζάκυνθο, είναι ένα πρόβλημα που συνεχώς επιδεινώνεται. Δεν μπορεί όμως, να συνεχίζεται η χορήγηση βεβαιώσεων. Όταν ήμουν Περιφερειάρχης και ερχόταν προς έγκριση μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων τις απορρίπταμε, γιατί ξέρουμε τα προβλήματα στο νησί και δεν θέλαμε να δημιουργηθούν κι άλλα.
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού βάλαμε και το θέμα με τις Αερολέσχες της Κέρκυρας και της Ζακύνθου, που από την πρώτη στιγμή η εταιρεία Fraport τις αντιμετώπισε ως «ξένο σώμα» και ως μια ιδιωτική δραστηριότητα που πρέπει να πληρώνει αδρά.
Οι Αερολέσχες όμως, δεν έχουν έσοδα και αυτό που ζητάμε εμείς είναι να τις δουν ως στοιχείο της Πολιτικής Προστασίας, αφού και στην πρόληψη των πυρκαγιών μπορούν να βοηθήσουν, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων, τους οποίους μεταφέρουν σε άλλες περιοχές, εφόσον χρειαστεί. Μετά τα ατυχήματα που συνέβησαν δεν έχουν δικά τους μέσα.
Το 2018 η Περιφερειακή Αρχή ενέταξε σε πρόγραμμα τις εθελοντικές ομάδες για να πάρουν δικό τους εξοπλισμό και οχήματα. Αυτά κάναμε επί των ημερών μου. Δεν πρέπει αυτοί οι άνθρωποι που προφέρουν πολλά στο κοινωνικό σύνολο να εξοντώνονται και να απομακρύνονται από τα αεροδρόμια…».