Current track

Title

Artist

Ανδριάνα Μαρίνου-Ξύδη: Στον συνδυασμό «Για τη Ζάκυνθο» επιλέγουμε να ασχοληθούμε με το πρόγραμμα και όχι με την τοξικότητα

28/09/2023


«Επέλεξα να συνταχθώ στο πλευρό του υποψήφιου Δημάρχου, Γιώργου Στασινόπουλου, ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Δημοτική Ενότητα Ζακυνθίων, διότι όταν ήμουν εξωτερική ειδική σύμβουλος της σημερινής Δημοτικής Αρχής, συνεργάστηκα μαζί του στην Αντιπεριφέρεια για την μελέτη ανάπλασης του Αργασίου. Έχει αρκετή εμπειρία σε θέματα Αυτοδιοίκησης, είναι εν ενέργεια Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης και άφθαρτος.

Με τον κ. Αρετάκη γνωρίστηκα την περίοδο που συμμετείχα στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου. Αρχικά μίλησα με κάποιους συνεργάτες του και ύστερα με τον ίδιο. Αποτέλεσα εξωτερικό του συνεργάτη σε θέματα προϋπολογισμού και χρηματοδοτήσεων. Έληξε η σύμβασή μου και δεν ανανεώθηκε. Κάποια στιγμή μου ζήτησαν να γυρίσω για να συνεχίσω το Κτηματολόγιο, αλλά αυτό δεν μπορούσε να γίνει.

Η οικογένειά μου όντως ανήκει στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Δεν θεωρώ όμως υπέρβαση το ότι συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του κ. Στασινόπουλου, γιατί δεν είναι ένα αμιγώς κομματικό ψηφοδέλτιο. Εξάλλου, είμαι πολιτικοποιημένη, αλλά όχι κομματικοποιημένη. Έχουμε να κάνουμε με αυτοδιοίκηση και αυτό που πρέπει να μας απασχολεί δεν είναι τα χρώματα, αλλά η ανάδειξη του νησιού μας.

Δεν έχω κάνει καμία συμφωνία με τον κ. Στασινόπουλο για κάποια θέση στο Δήμο. Έχει εμπειρία και γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος που μπορούν να τον βοηθήσουν οι συνεργάτες του.

Συμπεριφέρομαι πάντα με τεχνοκρατική αντίληψη. Οι επικεφαλής των συνδυασμών έχουν δώσει τις δικές τους απαντήσεις στα όσα τους καταλογίζει ο κ. Αρετάκης και εγώ δεν θα ασχοληθώ με την τοξικότητα. Μου είναι αδιάφορη. Σαφέστατα όμως διαφωνώ με τα όσα γίνονται, τα οποία αποδεικνύουν πως από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής υπάρχει ανοργανωσιά και έλλειψη σχεδιασμού. Εμείς επιμένουμε στο πρόγραμμά μας, το οποίο παρουσιάζουμε στους πολίτες. Ο νυν Δήμαρχος θα έχει το ίδιο με το 2019 και από μέσα έχει αφαιρέσει, σύμφωνα με όσα λένε οι υποψήφιοί του, μόνο το εργοστάσιο της αφαλάτωσης.

Μου είχε γίνει πρόταση και από τον κ. Τσουρουνάκη να ενταχθώ στον συνδυασμό του και τονίζω ότι τον σέβομαι ως άνθρωπο. Απάντησα αρνητικά, γιατί είχα ήδη πει το «Ναι» στον κ. Στασινόπουλο. Ο κ. Τσουρουνάκης είναι αξιόλογος, όπως και ο κ. Κωνσταντίνου.

Προτείνω στη Ζακυνθινή κοινωνία να ψηφίσει ανθρώπους που την επόμενη ημέρα θα σηκώσουν τα μανίκια και θα εργαστούν για το νησί. Να στηρίξουν ανθρώπους που κατέχουν τη γνώση και μπορούν να δώσουν λύσεις στα κομβικά προβλήματα του τόπου μας, όπως είναι τα απορρίμματα και ο βιολογικός.

Τα πράγματα δεν προχωρούν γρήγορα στην Ελλάδα και στη Ζάκυνθο, διότι είναι θέμα δομών, νομοθεσίας και γραφειοκρατίας. Παρά τα βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη.

Ο κ. Αρετάκης είναι ένας έντιμος και έξυπνος άνθρωπος. Δεν κατέφερε όμως να φέρει αποτέλεσμα και να πετύχει, διότι είναι συγκεντρωτικός και δεν άφησε μέλη της ομάδας του να πάρουν πρωτοβουλίες και να τον βοηθήσουν. Δυστυχώς, δεν ακούει κανέναν. Όσο εύστροφος κι αν είναι κάποιος δεν μπορεί να διαχειριστεί όλα τα ζητήματα.

Είχαμε 1 εκ. ευρώ για την οδοποιία, υπήρχαν οι απαραίτητες μελέτες, όμως επιλογή του κ. Αρετάκη ήταν να μην προχωρά η συμβασιοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Τώρα πέφτει πίσσα στους δρόμους του νησιού και θα πω την παροιμία «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Έχει πάρει κάποια έργα οδοποιίας, όμως ταυτόχρονα έχασε και πάρα πολλά χρήματα, όπως είπε και ο κ. Βουλευτής.

Στα χρόνια του Covid το κράτος έδινε πολλές χρηματοδοτήσεις, αλλά ο Δήμος Ζακύνθου δεν διεκδίκησε και δεν πήρε. Ξέρετε όποιος καταφέρνει και απορροφά χρήματα σε μια συγκεκριμένη περίοδο, την επόμενη φορά του δίνουν περισσότερα, γιατί έχει αποδείξει πως είναι ικανός και δραστήριος. Στην περίπτωσή μας δεν το είχαμε αυτό. Έχετε δίκιο όταν λέτε πως το κράτος μοίραζε λεφτά και εμείς κρατούσαμε ομπρέλα.

Η ανάπλαση της παραλιακής, που πρότεινε πρόσφατα και ο κ. Τσουρουνάκης, είναι μια ιδιαίτερη και πολύπλοκη περίπτωση. Πρέπει να το ψάξουμε λίγο παραπάνω, διότι είναι ένα θέμα αρκετά μπερδεμένο. Ως τεχνοκράτης θα σας πω ότι όταν υπάρχει αιγιαλός τα πράγματα δεν προχωρούν. Θυμάστε ότι για αυτόν το λόγο είχαν σταματήσει τα έργα στα γήπεδα τέννις. Είμαι γενικός γραμματέας στον ΑΝΟΖ και προσπαθήσαμε να δούμε τι θα γίνει με το κτήριο που στεγαζόμαστε, αλλά άκρη δυστυχώς δεν βγάλαμε, λόγω αιγιαλού.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του Δήμου, θα πω ότι είναι άλλο πράγμα το διαθέσιμο ποσό και άλλο το ρευστοποιήσιμο. Πρέπει να εξετάζεις αν τα χρήματα που λες ότι έχεις είναι δεσμευμένα, αν οφείλεις σε τρίτους και αν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που σε υποχρεώνουν να πληρώσεις.

Ταυτόχρονα είναι απαραίτητο να βλέπεις τους απολογιστικούς πίνακες με τα βεβαιωθέντα και τα εισπραχθέντα. Θα σας πω λοιπόν, μετά λόγου γνώσεως, ότι δεν υπάρχουν τα πολλά εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο του Δήμου που λέει η Δημοτική Αρχή, η οποία το έχει μετατρέψει όλο αυτό σε ένα επικοινωνιακό τρικ για να πείσει τον κόσμο.

Ο συνδυασμός μας είναι έτοιμος να αναλάβει τα ηνία του Δήμου. Προσωπικά έχω ένα τετράδιο, στο οποίο έχω γράψει όλα εκείνα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε και να τα επιλύσουμε. Οι νέοι της Ζακύνθου να πάνε να ψηφίσουν τους αξιόλογους για να γίνει ξανά το νησί μας το Φιόρο του Λεβάντε…».


Current track

Title

Artist