Current track

Title

Artist

Αλεξάνδρα Μπαλού: Τα σφαγεία είναι αναγκαία για τη Ζάκυνθο και υπάρχουν ευθύνες για τη μη λειτουργία τους/ Η διάλυση των κτηνοτροφικών μονάδων είναι ο κύριος στόχος των κυβερνώντων

22/02/2024


«Όπως είναι γνωστό αρκετά χρόνια πριν λειτουργούσαν στη Ζάκυνθο Δημόσια Σφαγεία, που κάλυπταν τις ανάγκες των κτηνοτρόφων και εμποροσφαγέων του νησιού.

Στη Ζάκυνθο εκτρέφονται χιλιάδες αιγοπρόβατα, βοοειδή και χοίροι, συμβάλλοντας σε σημαντικό βαθμό στον βιοπορισμό των κατοίκων, κυρίως των ορεινών περιοχών αλλά και στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου.

Αρκετά χρόνια πριν πάρθηκε η απόφαση από τις τοπικές αρχές για το κλείσιμο των σφαγείων, με αιτιολογικό της προστασία του περιβάλλοντος.
Αποτέλεσμα όλος αυτός ο κόσμος που ασχολείται με την εκτροφή και την εμπορία των ζώων να βρεθεί σε απόγνωση, αφού έκλεισαν τα σφαγεία από τη μια και από την άλλη, εντάθηκαν οι έλεγχοι και οι διώξεις για παράνομη σφαγή.

Η διέξοδος δόθηκε με την μεταφορά των σφαγείων στο νομό Ηλείας, με σημαντική οικονομική επιβάρυνση στους παραγωγούς και εμπόρους δηλαδή, προστέθηκε ένα ακόμα εμπόδιο στα τόσα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, έλλειψη μέτρων στήριξης της παραγωγής, τιμές προϊόντων, χρηματοδότηση, μείωση των επιδοτήσεων, έλλειψη υποδομών όπως νερό, αθρόες εισαγωγές κρέατος από το εξωτερικό κλπ.

Αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια από το κλείσιμο των σφαγείων, η υπόσχεση για νέα σφαγεία, έρχεται και ξανάρχεται κυρίως σε προεκλογικές περιόδους. Από το 2013 μπήκε μπροστά και η βιομηχανία των μελετών για περιβαλλοντικές επιπτώσεις, για ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κλπ. Εκταμιεύονται αρκετά κονδύλια για το σκοπό αυτό, αλλά οικόπεδο να εφαρμοστούν αυτές οι μελέτες δεν υπήρχε.

Πρόσφατα που εντοπίστηκε οικόπεδο πολλαπλασιάστηκαν οι μελέτες και οι εκταμιεύσεις, αλλά στην πορεία των ελέγχων διαπιστώθηκε ότι ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου είναι χρεωμένος και δεν μπορεί να μεταβιβαστεί το οικόπεδο στο Δήμο.

Τα νέα σφαγεία αναγράφονται στους προϋπολογισμούς και στα τεχνικά προγράμματα και μετά από όλη αυτή την “οδύσσεια” σφαγεία δεν υπάρχουν και οι παραγωγοί και οι κρεοπώλες εξακολουθούν να επιβαρύνονται οικονομικά και να ταλαιπωρούνται.

Σε συνδυασμό βέβαια με τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και οι κρεοπώλες οδηγούνται ο ένας μετά τον άλλο στην διάλυση των κτηνοτροφικών μονάδων και στο κλείσιμο των κρεοπωλείων με αποτέλεσμα την απαξίωση της ντόπιας παραγωγής, την φτώχεια και την ανεργία.

Είναι σημαντικές οι ευθύνες της Κυβέρνησης και όλων όσων κυβέρνησαν την χώρα από τότε που έκλεισαν τα σφαγεία, γιατί συνειδητά απαξιώνουν την ντόπια παραγωγή, πειθαρχούν στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που με τις αποφάσεις της ενισχύει τις πολυεθνικές αλυσίδες τροφίμων και διαλύει την ντόπια παραγωγή σε όλους τους τομείς. Αυτό είναι και το κύριο πρόβλημα και έβγαλε τους αγρότες όλης της χώρας στα μπλόκα μαζί και τους Ζακυνθινούς αγροτοκτηνοτρόφους.

Ευθύνες έχουν και οι Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές του νησιού που προεκλογικά φορούν την μάσκα του φιλολαϊκού προσωπείου και μετά τις εκλογές γίνονται τυφλοί υπηρέτες των μεγάλων συμφερόντων, απαξιώνοντας το λαό και τα προβλήματά του.

Τα προβλήματα τα συναντούν οι Ζακυνθινοί καθημερινά, στο νερό, στα σκουπίδια, στην αποχέτευση, την υγεία και γενικά στις υποδομές που θυμίζουν τριτοκοσμικές καταστάσεις.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Καλός ο τουρισμός, αλλά ένα νησί παραγωγικός παράδεισος δεν γίνεται να μην έχει κτηνοτροφία, αμπέλια, σταφύλια, λάδι και τόσα άλλα που με αυτά μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ζακυνθινών.

Βέβαια δεν έχουμε αυταπάτες και δεν παραμυθιαζόμαστε ότι πρόκειται να γίνει κάτι άμεσα. Γι αυτό και πρέπει οι πολίτες να μην πάνε να ψηφίσουν χαλαρά στις προσεχείς εκλογές και να μην συμβιβάζονται με την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά να γυρίσουν την πλάτη τους στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ που έχουν τεράστια ευθύνη…».


Current track

Title

Artist