Γιώργος Τσουρουνάκης: Τα προβλήματα στη Ζάκυνθο μπορούν να λυθούν με σωστή διαχείριση
03/07/2023
«Βιώνουμε μια τραγική κατάσταση με τα απορρίμματα στη Ζάκυνθο. Όλο αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο και οι συμπολίτες μας δικαίως αγανακτούν και διαμαρτύρονται. Δεν γίνεται ανακύκλωση στην πηγή, ενώ ακόμη και τα ογκώδη βρίσκονται στους δρόμους. Είναι πραγματικά κρίμα.
Η τακτική της Δημοτικής Αρχής είναι ότι ποτέ δεν φταίει η ίδια, αλλά όλοι οι υπόλοιποι. Δεν είναι δύσκολο να μαζέψεις τα σκουπίδια, αρκεί να έχεις μηχανήματα και χέρια. Αν οργανωθείς από τον χειμώνα, δεν χρειάζεται να μπει ιδιώτης στην αποκομιδή.
Έχω ξαναπεί ότι αν η Δημοτική Αρχή θέλει να συνεργαστεί με ιδιώτη, αυτός πρέπει να μπει από την πόρτα και όχι από το παράθυρο. Απαιτείται διαβούλευση με την κοινωνία, χρειάζεται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και έγκριση από την Αποκεντρωμένη. Πάνω απ’ όλα όμως, απαιτείται οικονομοτεχνική μελέτη για να δούμε τι κερδίζουμε και τι χάνουμε. Όλο αυτό δεν είναι απόφαση ενός ανδρός.
Από τα τέσσερα ιδιωτικά απορριμματοφόρα που ενοικίασε και φέτος ο κ. Αρετάκης, τα τρία δεν λειτουργούν. Με τα λεφτά που δώσαμε για αυτά τα οχήματα, περίπου 100.000 ευρώ, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε τα δικά μας. Δυστυχώς, δεν το έπραξε. Έχω συναντηθεί με όλους τους υπεύθυνους για τα σκουπίδια στο Δήμο και ξέρω τι χρειάζεται για να βελτιωθεί η κατάσταση στη νέα δημοτική θητεία.
Υπηρεσιακοί παράγοντες λένε πως η Ζάκυνθος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα και με την υδροδότηση. Δεν είναι πως δεν επαρκούν οι ποσότητες του νερού στη Ζάκυνθο, αλλά και εδώ προκύπτει ζήτημα με τη διαχείριση που κάνει ο κ. Αρετάκης. Αφήνει να βγουν εκτός λειτουργίας γεωτρήσεις, χωρίς να κάνει τίποτα. Δεν εμπιστεύεται κανέναν κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Όποιος περάσει από τη Λούμπα, μυρίζει ακατέργαστα λύματα. Αυτό συμβαίνει γιατί η ΔΕΥΑΖ εδώ και πολύ καιρό δεν αγοράζει άνθρακα για να απορροφώνται οι οσμές. Είμαστε στο χείλος του γκρεμού.
Σήμερα, και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της πλαστικής σακούλας, μέλη του συνδυασμού «Δύναμη Ελπίδας» προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τους συμπολίτες μας και μοιράσαμε πάνινες τσάντες, που είναι επαναχρησιμοποιούμενες. Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να μειώσουμε τις παραγόμενες ποσότητες απορριμμάτων και η Ζάκυνθος να αλλάξει εικόνα.
Είναι χαρακτηριστικό πως στα σούπερ μάρκετ η πλαστική σακούλα έχει μειωθεί κατά 99%. Με το που ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας στην πόλη της Ζακύνθου, στον πρώτο που δώσαμε πάνινη τσάντα ήταν στον κ. Γιώργο Στασινόπουλο. Θα πηγαίναμε και στο Δήμο, αλλά δεν προλάβαμε. Αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες…».