Current track

Title

Artist

Τα παράπονά σας στο… Δήμαρχο

03/05/2023


Ο σημερινός Δήμαρχος Ζακύνθου, βρέθηκε σε αυτό το αξίωμα επειδή είναι το τέκνο της οργής των πολιτών αφού απογοητευμένοι ίσως από προηγούμενες δημοτικές αρχές, οδηγήθηκαν στην υπερψήφιση του συνδυασμού Αρετάκη ως τη μόνη τιμωρητική λύση για κάποιους “σταθερούς” πόλους της ως τότε δημοτικής ζωής. Άλλωστε, οι υποψήφιοι του ήταν (πολιτικά μιλώντας) άγνωστοι, νέοι στην ηλικία και εξέφραζαν απόψεις ενάντιες με τις πολιτικές πρακτικές ως τότε.

Όσο για το πρόγραμμα του συνδυασμού του…Υπήρξε…κάποιο πρόγραμμα …Στα χαρτιά τουλάχιστον, βάσει του οποίου οι πολίτες εκλήθησαν να υπερψηφίσουν τον συγκεκριμένο συνδυασμό. Βέβαια το ότι δεν υλοποιήθηκε σχεδόν τίποτα από τις προγραμματικές δηλώσεις δεν ενόχλησε ίσως και κανένα αφού κανείς ποτέ δεν είχε δώσει την πραγματική σημασία σε αυτό. Άλλωστε ήταν, όπως σε γενικές γραμμές όλα, εξαιρετικά γενικόλογο και ευχολογικό – όπως ακριβώς περίμεναν και ζητούσαν οι δημότες της Ζακύνθου.

Η ημέρα της εκλογής του υπήρξε καταλυτική. Σε ελάχιστο χρόνο, μπήκε σε μια διαδικασία αντιπαράθεσης με τους συνεργάτες του με επιθέσεις ακόμα και προσωπικές, δημιουργώντας ένα πολωτικό κλίμα στα δημοτικά πράγματα ενώ την ίδια στιγμή κατηγορούσε το σύνολο της αντιπολίτευσης για τοξικότητα(!). Ήταν η στιγμή που άρχιζε να εφαρμόζει το σχέδιο του. Το δόγμα του “Ενός Ανδρός Αρχή”… H αλήθεια να λέγεται. Όχι μόνο τα κατάφερε αυτολεξεί… Το “Τερμάτισε”… Δεν ήταν μόνο “Δήμαρχος” αλλά και Πρόεδρος σε όλους τους φορείς, οργανισμούς και επιτροπές… Υπεύθυνος Πολεοδομίας, Τεχνικών Υπηρεσιών, Μελετών και Δημοσίων Έργων και πολλά ακόμα… Ένας Δήμαρχος κάτι σαν…”Ελβετικός Σουγιάς” δηλαδή. Τώρα βέβαια το ότι τίποτα δεν λειτουργεί σωστά είναι «Αλλουνού Παπά Ευαγγέλιο». Η αλήθεια είναι ότι πολλά από τα στελέχη του συνδυασμού του βλέποντας που το πάει ο Δήμαρχος του το είπαν από νωρίς το “Goodbye”… Οι ελάχιστοι που παρέμειναν μαζί του, αφού δε διέθεταν την απαραίτητη πυγμή να τον περιορίσουν, προσπάθησαν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσουν ότι η θητεία Αρετάκη δεν θα περάσει από τα δημοτικά πράγματα ως “Διάττων Αστήρ” αλλά ως η αρχή μιας νέας μερίδας της τοπικής πολιτικής σκηνής που ήρθε για να μείνει με αυτούς…συνεχιστές.

Βέβαια, το τελευταίο διάστημα ο Δήμαρχος φαίνεται να έχει κάτσει στο “πάγκο” και το έργο στο Δήμο να συνεχίζεται μέσω εκ των στενότερων συνεργατών του. Βελτιώσεις δεν είδαμε κάπου, καθώς οι δυσλειτουργίες στην ροή εντολών και διαδικασιών, όσο και οι αυτοσχεδιασμοί επικοινωνιακής στρατηγικής και πολιτικής συμπεριφοράς, παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο. Η απειρία και ο αμοραλισμός ζουν και βασιλεύουν… Ωστόσο υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά. Γιατί, ενώ το χαρακτηριστικό της περιόδου Αρετάκη ήταν η επιδίωξη της «Ενός Ανδρός Αρχή» και όλα περνούσαν συνυπογραφόμενα από τον ίδιο, η περίοδος των συνεργατών του (ακα “Δελφίνων”) χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ενός μη φανερού μεν, αλλά απολύτως εντοπίσιμου διευθυντηρίου. Μιας ομάδας ελέγχου δηλαδή στο τιμόνι του Δήμου με προεδρεύοντα, ας πούμε, τον εκλεγμένο Δήμαρχο.

Πέραν αυτού….Η μεγαλύτερη προσπάθεια τώρα γίνεται για να επιδείξουν οι παράγοντες της δημοτικής πλειοψηφίας “έργο” προκειμένου να βρεθεί η κρίσιμη εκείνη μάζα ψηφοφόρων που θα τους…επανεκλέξουν;;;!!!.

Έργα προγραμματισμένα από προηγούμενες δημοτικές αρχές παρουσιάζονται ως αποτέλεσμα αποκλειστικά της δικής τους δράσης. Χρηματοδοτήσεις προερχόμενες από την περιφέρεια, (πολλές φορές μάλιστα με μελέτες της ίδιας της περιφέρειας και χωρίς εμπλοκή πέραν της υπογραφής του δήμου) παρουσιάζονται ως αποτέλεσμα των δικών τους προσπαθειών. Ακόμα και κοινωνικές δράσεις ή εκδηλώσεις ετών που πραγματοποιούνται από διάφορους φορείς και προσωπικότητες, “καπελώνονται” και εμφανίζονται ως έργα της δημοτικής αρχής.

Υπάρχει, όμως και ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο επηρεάζει την ζωή των δημοτών: η έλλειψη σοβαρότητας στην διαχείριση των οικονομικών παραμέτρων του δήμου. Είναι αλήθεια πως όταν ακούω τις λέξεις “Ταμείο, Δήμος, Αρετάκης” στο μυαλό μου αυτόματα προσγειώνεται η εκπληκτική νουβέλα του Charles Dickens’s, το “Ebenezer Scrooge” (1843). Μόνιμο και σταθερό επιχείρημα της Δημοτικής Αρχής είναι ότι γέμισε το ταμείο του Δήμου χρήματα… Είναι πάντως πολύ ενδιαφέρον πως όταν σας ακούω να αναφέρεστε στο εν λόγω κατόρθωμα αμελείτε όλος τυχαίος να εξηγήσετε, τι ποσά παραλάβατε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, πως σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τα χρήματα αυτά και το κυρίως… Πότε.

Με τα ως άνω δεδομένα, η επανεκλογή Αρετάκη (και Συνεργάτες) φαντάζει σαν όνειρο θερινής νυκτός που ολοένα και απομακρύνεται, πολλώ δε μάλλον και με το πρόσθετο δεδομένο της ύπαρξης κάποιων ιδιαίτερα ισχυρών αντιπάλων που έχουν ήδη ανακοινωθεί.


Current track

Title

Artist