Δημήτρης Καρτσακλής: Το Λιμεναρχείο αδυνατεί να φυλάξει την περιοχή του Ναυαγίου
26/04/2023
«Αντιμετωπίζουμε υποστελέχωση του Λιμεναρχείου Ζακύνθου, καθώς και του Λιμενικού Σταθμού Αγίου Νικολάου Βολιμών.
Η προβλεπόμενη οργανική σύνθεση του Λιμεναρχείου Ζακύνθου ανέρχεται σε πενήντα Στελέχη, ενώ η προβλεπόμενη οργανική σύνθεση του Λιμενικού Σταθμού Αγίου Νικολάου Βολιμών Ζακύνθου ανέρχεται σε εννέα άτομα.
Ο πραγματικός αριθμός των Στελεχών που υπηρετούν στο Λιμεναρχείο Ζακύνθου ανέρχεται σε είκοσι οκτώ, εκ των οποίων τα έξι Στελέχη υπηρετούν ως μόνιμο πλήρωμα του ΠΑΣ-139 σκάφους της Υπηρεσίας μας.
Ως εκ τούτου, στην πραγματικότητα είμαστε στο 55% της προβλεπόμενης οργανικής σύνθεσης του Λιμεναρχείου Ζακύνθου, ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία να είμαστε τουλάχιστον στο 80% για να λειτουργήσουμε ορθά.
Όσον αφορά τον Λιμενικό Σταθμό Αγίου Νικολάου Βολιμών Ζακύνθου η στελέχωσή του ανέρχεται στο 65% της προβλεπόμενης οργανικής σύνθεσής του. Συγκεκριμένα έχουν τοποθετηθεί πέντε νέα Στελέχη από σύνολο εννέα, ενώ Διοικητής στον εν λόγω Λιμενικό Σταθμό Αγίου Νικολάου Βολιμών Ζακύνθου τοποθετήθηκε Στέλεχος του Λιμεναρχείου Ζακύνθου.
Θέλω να τονίσω πως οι λιμενικοί είμαστε επιφορτισμένοι με τη διεκπεραίωση των διαδικασιών και την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων δραστηριοποιούμενων επαγγελματιών και πολιτών στα Γραφεία που αυτά υπηρετούν.
Να τονιστεί ότι ο αριθμός των επαγγελματιών που ασχολούνται και βιοπορίζονται από θαλάσσιες δραστηριότητες, καθώς και ο αριθμός των σκαφών όλων των ειδών που υφίστανται στο νησί ξεπερνά κατά πολύ οποιοδήποτε άλλο νησί της Ελλάδος, δεδομένης δε και της ύπαρξης του Ναυαγίου που αποτελεί τον δεύτερο σε επισκεψιμότητα προορισμό στην Ελλάδα μετά την Ακρόπολη, καθώς και την ύπαρξη του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου εντός κόλπου Λαγανά που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών.
Επιπροσθέτως, χρειάζεται να επιληφθούμε σε πλήθος ποινικών αδικημάτων καθώς και σε καθημερινές περιπτώσεις θαλάσσιας ρύπανσης σε οποιαδήποτε περιοχή πέριξ του νησιού απαιτείται. Παράλληλα τα Στελέχη της Υπηρεσίας μας είναι επιφορτισμένα και με τον έλεγχο της χερσαίας ζώνης λιμένα, παραλιακή οδός Κ. Λομβάρδου, η οποία εκτείνεται σε μήκος 2,5 χλμ.
Κατόπιν όλων των προαναφερθέντων, όπως γίνεται κατανοητό είναι ανεπίτευκτο από τα εναπομείναντα είκοσι δύο Στελέχη που υπηρετούν στο Λιμεναρχείο Ζακύνθου, όχι μόνο να ανταποκριθούν σε όλο το εύρος του όγκου των εργασιακών υποχρεώσεων αλλά να μην μπορούν να φέρουν εις πέρας και τις καθημερινές διεκπεραιώσεις (γραφειοκρατικές διαδικασίες και συναλλαγές με πολίτες, επαγγελματίες και λοιπές Υπηρεσίες).
Προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στα ολοένα αυξημένα καθήκοντα και απαιτήσεις εξαναγκαζόμαστε να υπερβαίνουμε τα όρια των σωματικών και ψυχικών αντοχών μας.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τα λοιπά Σώματα Ασφαλείας που εδρεύουν στη Ζάκυνθο, ήτοι Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου και Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου, ενισχύονται με πλήθος Στελεχών από λοιπές Υπηρεσίες τους ανά την Ελλάδα προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα ιδιαιτέρως αυξημένα καθήκοντά τους λόγω της ιδιαιτερότητας του νησιού αλλά και των πολλών προβλημάτων που προκύπτουν. Αντιθέτως, το Λιμεναρχείο Ζακύνθου όχι μόνο δεν ενισχύεται, αλλά αποδυναμώνεται διαρκώς.
Σε ό,τι αφορά το Ναυάγιο Ζακύνθου, επισημαίνω ότι αδυνατούμε να φυλάξουμε την περιοχή. Το 7μετρο σκάφος που θα διαθέτουμε δεν μπορεί να μείνει για πολύ ώρα στην περιοχή, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως και οι καιρικές συνθήκες εκεί δεν ευνοούν την παρουσία μας.
Κανένας όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει ενδιαφερθεί πραγματικά για το Ναυάγιο. Αν δεν είχαμε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών δεν θα κουβεντιάζαμε ούτε και φέτος για το Ναυάγιο.
Από την πλευρά μας έχουμε ενημερώσει την Περιφερειάρχη, κ. Κράτσα, την Αντιπεριφερειάρχη, κ. Μοθωναίου, και τον Βουλευτή, κ. Ακτύπη. Έχουν κάνει προσπάθειες για να ενισχυθεί η Υπηρεσία μας με προσωπικό, όμως από ότι φαίνεται ούτε και οι δικές τους εκκλήσεις εισακούονται.
Κάθε χρόνο έχουμε πολλές καταγγελίες για λύματα στη θάλασσα. Αν και δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, εντούτοις παίρνουμε δείγματα και τα στέλνουμε στο Γενικό Χημείο του κράτους. Όλες οι απαντήσεις που λαμβάνουμε είναι αρνητικές. Κατά μέσο όρο ασχολούμαστε με 100 τέτοια περιστατικά το χρόνο.
Δεν πρέπει να κατηγορείται για τα πάντα το Λιμεναρχείο Ζακύνθου και εις το εξής, μετά και την επαναδραστηριοποίηση του σωματείου μας, θα δίνουμε απαντήσεις για κάθε σημαντικό θέμα που προκύπτει. Μας επέρριψαν ευθύνες μέχρι και για τους παράνομους αγωγούς στο Λαγανά, όμως αποδείχθηκε πως οι συνάδελφοί μου έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους. Ζητάμε την κατανόηση των πολιτών γιατί είμαστε λίγοι. Κάθε απόγευμα είναι μόνο δύο λιμενικοί για όλο το νησί…».