Παραιτούνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας πολλοί νοσηλευτές/ Μείναμε με μόλις τρεις μαίες και με ελάχιστο παραϊατρικό προσωπικό
17/01/2025
«Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ζακύνθου πραγματοποίησε τρίωρη στάση εργασίας σήμερα, λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού που έχουμε στις μαίες, στους τραυματιοφορείς και στο παραϊατρικό προσωπικό. Δυστυχώς, στα εργαστήρια έχουμε αποχωρήσεις συναδέλφων για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.
Η συμμετοχή των συναδέλφων σε αυτή την κινητοποίηση ήταν μεγάλη και δεν ήρθε μόνο το προσωπικό ασφαλείας, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει εύρυθμα το νοσοκομείο.
Δεν σταματάμε τη διεκδίκηση και αυτό που έγινε σήμερα δεν ήταν μια «φωτοβολίδα». Το Υπουργείο Υγείας και η 6η Υγειονομική Περιφέρεια πρέπει να λύσουν το πρόβλημα.
Γνωρίζουμε πως για το 2025 θα προσληφθούν 1.500 άτομα επικουρικού προσωπικού και αυτά θα ενισχύσουν τα 125 νοσοκομεία όλης της χώρας, ανάλογα με τον αριθμό των κλινών, καθώς και τα Κέντρα Υγείας.
Έχουν γίνει δύο αιτήματα για να έρθει προσωπικό στο νοσοκομείο Ζακύνθου. Το ένα το υπέγραψε μόνος του ο Διοικητής, κ. Βασιλακόπουλος, και το δεύτερο το Διοικητικό Συμβούλιο αμέσως μόλις αυτό συστάθηκε σε σώμα.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα έρθουν εργαζόμενοι. Και το λέω αυτό επειδή κάποιες μαίες τις περιμέναμε τον Σεπτέμβρη, όπως μας είχε πει ο Διοικητής, όμως φτάσαμε στο Γενάρη και ακόμη δεν έχει γίνει κάτι. Αυτή τη στιγμή έχουμε πέντε μαιευτήρες γιατρούς και μόλις τρεις μαίες.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το τσιπ και το βραχιολάκι στα Επείγοντα, που ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των ασθενών, αυτό θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δέκα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας και όχι στο νησί μας.
Έχω πει ξανά ότι τα Επείγοντα πρέπει να έχουν Διεθυντή, Προϊστάμενο και ειδικευμένους γιατρούς και όχι να λειτουργούν με ειδικευόμενους και με αγροτικούς, που γράφουν ένα κατεβατό εξετάσεων με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα εργαστήρια.
Για τις πτώσεις των ανελκυστήρων στα νοσοκομεία, θέλω να πω ότι στη Ζάκυνθο δεν υπάρχει κίνδυνος και αποφεύγουμε τις κακοτοπιές, γιατί εξ’ όσων γνωρίζω έχουν γίνει συμβάσεις για να λαμβάνουν χώρα συντηρήσεις.
Ένα άλλο ζήτημα που θέλω να θίξω είναι το γεγονός πως οι γιατροί, και δικαίως γίνεται αυτό, έχουν το δικαίωμα να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι συμβασιούχοι νοσηλευτές των 600 ευρώ όχι, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να παραιτούνται! Γενικότερα το κράτος κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει τους γιατρούς στο εθνικό σύστημα υγείας, όμως σε λίγο θα αναζητούμε νοσηλευτές και δεν θα βρίσκουμε. Παράλληλα, δεν έχουν αυξηθεί και οι μισθοί, όπως πρόσφατα έγινε με εκείνους των γιατρών.
Οι μόνιμοι νοσηλευτές έχουμε το δικαίωμα να δουλέψουμε έξω για να αυξήσουμε το εισόδημά μας με άδεια από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, με μία όμως προϋπόθεση: Στον ιδιωτικό τομέα απαγορεύεται να απασχοληθούμε ως νοσηλευτές. Πρέπει να κάνουμε άλλη δουλειά, όπως, για παράδειγμα, να είμαστε γκαρσόνια…».