Current track

Title

Artist

Γιώργος Μοθωναίος
Πρόεδρος Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ζακύνθου

Είμαι προβληματισμένος και επιφυλακτικός από τα όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη με το κυβερνητικό κλιμάκιο/ Το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Ναυάγιο είναι σαν το Δέλτα του Έβρου

18/10/2024


«Ως πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ζακύνθου, συμμετείχα στη σύσκεψη που έγινε με το κυβερνητικό κλιμάκιο, τα μέλη του οποίου είδαν και άκουσαν δια ζώσης τα προβλήματα του τόπου μας.

Ουσιαστικά, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που ήταν ήδη γνωστά από ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου. Το μόνο καινούριο που προστέθηκε είναι η νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει για να περάσει η διαχείριση του Ναυαγίου στο Δήμο Ζακύνθου.

Είμαι όμως επιφυλακτικός και προβληματισμένος, διότι ακόμη και για τη χερσαία ζώνη στο πλάτωμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το ιδιοκτησιακό καθεστώς και θυμίζει το Δέλτα του Έβρου!

Το διεκδικεί ο Δήμος, η Μητρόπολη, η Pimana και ούτω καθ’ εξής. Φανταστείτε τι γίνεται με την ακτή και το πλοίο «Παναγιώτης». Η κυβέρνηση κατάλαβε ότι υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να δρομολογηθούν λύσεις με σωστό προγραμματισμό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Για το θέμα του νερού θα υπάρξει συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, που είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο και πληρώνεται για να δώσει μια κατεύθυνση. Μέχρι τον Ιούνιο του 2025 θα έχουμε την πρότασή της και θα μας πει τι χρειάζεται το νησί μας.

Επίσης, ο γενικος γραμματέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων, κ. Γραφάκος, μας γνωστοποίησε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα υλοποιηθεί ένα ιδιωτικό σχέδιο και μελέτη, που θα αφορά την ύδρευση και την αποχέτευση.

Αναφορικά με τον αποκλεισμό των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου από τη σύσκεψη αυτή, θα πω ότι στη Ζάκυνθο αν θέλουμε τη συνεργασία πρέπει να το δείχνουμε κιόλας.

Εγώ προσκλήθηκα τηλεφωνικά από το γραφείο του υφυπουργού παρά τον πρωθυπουργό. Κατά την άποψή μου, ο Δήμαρχος έπρεπε να ενημερώσει την κυβέρνηση, ώστε να προσκληθεί και η Αντιπολίτευση. Θεωρώ πως έγινε μια λάθος εκτίμηση στο συγκεκριμένο θέμα.

Το Κτηματολόγιο έχει ολοκληρωθεί για τις περιοχές του Αργασίου, του Βασιλικού, του Παντοκράτορα και του Καλαμακίου. Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου όμως, πρέπει να δηλωθούν και τα αγνώστου πατρός οικόπεδα για τις περιοχές αυτές.

Σε λίγο καιρό το εν λόγω ζήτημα θα αφορά και την πόλη της Ζακύνθου.

Για τα «τυφλά» οικόπεδα που δεν βλέπουν σε κοινοτικό δρόμο, η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει ένα φρένο στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Είπα όμως στη σύσκεψη με τους Υπουργούς ότι πρέπει και αυτά να αξιοποιούνται και θέση των μηχανικών είναι να μπει ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα για όποιον πάει να χτίσει, επί παραδείγματι, ένα σπίτι σε οικόπεδο 5 στρεμμάτων.

Θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνει η εκτός σχεδίου δόμηση, διότι είναι πολλά τα οικόπεδα που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία. Εξάλλου, δεν μπορείς να απαγορεύεις κάτι όταν οι οικισμοί δεν έχουν αλλάξει από το 1985 και όταν τα Σχέδια Πόλης είναι βαλτωμένα.

Να προηγηθούν τα τοπικά σχέδια και οι χρήσεις γης και ύστερα να γίνει το εθνικό χωροταξικό. Η κυβέρνηση προσπαθεί να είναι σύμφωνες οι αποφάσεις της με το Συμβούλιο της Επικρατείας και έως το τέλος του 2025 θα έχουμε εξελίξεις…».


Current track

Title

Artist