Current track

Title

Artist

Διονύσης Βερτζάγιας
Πρόεδρος Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου

Οι παραγωγοί να κρατάνε αντιδείγματα του ελαιολάδου τους για να μην βρεθούν μπλεγμένοι με τη Δικαιοσύνη/ Δυσφημείται χωρίς λόγο το προϊόν μας διότι οι δικές μας αναλύσεις δεν έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων

04/10/2024


«Στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου έχουμε 15 αναλύσεις από δύο πιστοποιημένα εργαστήρια και δείχνουν πως είναι μηδενικά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο Ζακυνθινό ελαιόλαδο!

Αντιμετωπίζουμε μια δυσφήμιση του προϊόντος μας και όλη η Ελλάδα ασχολείται και αναρωτιέται  για το τι συμβαίνει με το λάδι του νησιού μας, ενώ στο τέλος κάποιοι παραγωγοί κινδυνεύουν να βρεθούν και κατηγορούμενοι μετά από παρέμβαση του Εισαγγελέα!

Πληροφορήθηκα πως μέχρι και ο ΕΦΕΤ έχει έρθει στη Ζάκυνθο για να ζητήσει στοιχεία. Καλώ τους παραγωγούς να κρατάνε αντιδείγματα όταν δίνουν λάδι για πώληση και αυτά να μπαίνουν σε αποστειρωμένα μπουκάλια.

Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα όταν εμείς οι ίδιοι δυσφημούμε το προϊόν μας. Ο πρόεδρος των ελαιοτριβέων είπε πως σε δική του ποσότητα ανιχνεύθηκαν φυτοφάρμακα, όμως δεν ξέρει από ποιους παραγωγούς προερχόταν το λάδι. Μα είναι δυνατόν να μη γνωρίζει; Χτυπιούνται οι ελαιοτριβείς μεταξύ τους για να έχουν περισσότερους πελάτες και αυτό είναι λάθος.

Ξαφνικά και αφού ακρίβυνε το λάδι, ανακάλυψαν πως έχει φυτοφάρμακα. Μα αυτά κάποιοι τα έριχναν και τα προηγούμενα χρόνια και μιλάω για τα εγκεκριμένα.

Να παρέμβει η Διεύθυνση Γεωργίας της Αντιπεριφέρειας Ζακύνθου και το Υπουργείο, ώστε να γίνουν έλεγχοι στους ελαιώνες. Δεν θα καταστραφεί η οικονομία του νησιού για πέντε ασυνείδητους. Με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούν να βρουν ποιοι είναι, αλλά και ποιοι τα εισάγουν. Δεν θα χαντακωθούμε όλοι στο νησί!

Αν υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά να τα ξεσκεπάσουμε. Συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το λάδι μας είναι ΠΓΕ (Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης). Να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι κάνουμε, αλλά και στο τι λέμε.

Τα απαγορευμένα φυτοφάρμακα προέρχονται από τρίτες χώρες. Πρόσφατα έμαθα πως στο λιμάνι του Πειραιά κατασχέθηκε μια μεγάλη ποσότητα από την Αφρική και μάλιστα εμπλεκόταν δύο έμποροι από την Κρήτη και τη Θεσσαλία.

Να σεβαστούμε όλοι τους Ζακυνθινούς καταναλωτές, διότι στον τόπο μας υπάρχει μεγάλο ποσοστό καρκίνου και ίσως πρέπει να παρέμβει ο Ιατρικός Σύλλογος για να ενημερώσει τον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά το Εδαφολογικό Εργαστήριο στα Λαγκαδάκια, να πω ότι με το που ανέλαβα πρόεδρος στην Ένωση προσπάθησα να πάρω τα μηχανήματα που υπάρχουν εκεί, όμως δεν μπόρεσα να συνεννοηθώ με τον προηγούμενο Δήμαρχο, κ. Αρετάκη, και δεν μας τα παραχώρησε ο Δήμος.

Αυτό άλλαξε όταν εκλέχθηκε ο κ. Στασινόπουλος και πλέον τα μηχανήματα του Εδαφολογικού βρίσκονται στις αποθήκες της Ένωσης. Σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ, προβλέπεται επιδότηση στο θέμα των λιπασμάτων.

Συνεργαζόμαστε με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με το οποίο έχουν μπει ήδη σύγχρονες παγίδες για τον δάκο, ενώ θα τοποθετηθούν και 17 μετεωρολογικοί σταθμοί.

Όταν πέφτει χαλάζι και καταστρέφονται καλλιέργειες, ο ΕΛΓΑ παίρνει στοιχεία για την κακοκαιρία από το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και είναι δύσκολο να αποτυπωθεί η σωστή εικόνα για το τι έγινε στη Ζάκυνθο. Τώρα όμως, τα στοιχεία θα προέρχονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του νησιού μας, κάτι που είναι απόλυτα θετικό.

Να προσθέσω πως όλα τα μηχανήματα του Εδαφολογικού εργαστηρίου είναι καινούρια, όμως ανήκουν στην παλιά τεχνολογία και έχουν ακριβά αντιδραστήρια.

Έχουμε αποφασίσει να πάρουμε νέα, που θα είναι σύγχρονα και τα αντιδραστήριά τους θα είναι πιο φθηνά. Υπάρχουν επιδοτούμενα προγράμματα γι αυτόν τον σκοπό, στα οποία και θα ενταχθούμε.

Τις τελευταίες ώρες προέκυψε ένα άλλο πρόβλημα, αφού πολλοί παραγωγοί στη Ζάκυνθο, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καλούνται να επιστρέψουν ποσά που είχαν πληρωθεί, ως επιδότηση, το 2022 από λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ και του τεχνικού συμβούλου.

Μιλάμε ήδη με την ΕΘΕΑΣ, που κάνει σχετικό έλεγχο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, και τονίσαμε πως τα λάθη τα δικά τους δεν θα τα πληρώσουμε εμείς. Υπάρχει περίπτωση να μας κρατήσουν λεφτά από τη φετινή επιδότηση, όμως θα υπάρξει πολύ μεγάλη αντίδραση από την πλευρά μας.

Να αναλάβει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τις ευθύνες του, καθώς και οι δύο εταιρείες που σκοτώνονται στα δικαστήρια, για το ποια από τις δύο θα είναι ο τεχνικός σύμβουλος…».


Current track

Title

Artist