Η αμάθεια, η άρνηση της γνώσης και η μεγιστοποίηση του κέρδους είναι οι βασικές αιτίες για την υποβάθμιση του ελαιολάδου/ Να ακολουθήσουμε τις σωστές πρακτικές και την… ηθική
03/10/2024
«Επί πολλά χρόνια εμείς οι γεωπόνοι τα λέμε και προσπαθούμε να ενημερώσουμε. Είναι θετικό που αυτή τη φορά ήρθαν περισσότεροι για να ακούσουν, σε σχέση με άλλες φορές.
Δεν εκπλησσόμαστε με όσα συμβαίνουν στο ζακυνθινό ελαιόλαδο και πράγματι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη κατάσταση. Το έχουν κατακρεουργήσει το προϊόν στα βάθη των ετών.
Παλιότερα είχαν βρεθεί ίχνη πυρηνέλαιου στο λάδι και οι ελαιοτριβείς ομολόγησαν ότι είχαν διαφράγματα που έκαναν πουρέ τον πολτό!
Κάποια στιγμή το ξεπεράσαμε αυτό, όμως στη συνέχεια εμφανίστηκαν υπολείμματα χημικών ουσιών από βαρέλια με εύφλεκτα υλικά και ορυκτέλαια, που ακόμη υπάρχουν!
Μετά είχαμε τους πλαστικοποιητές από τις πλαστικές δεξαμενές και εκείνη ήταν μια χρονιά που το λάδι δεν πωλήθηκε.
Στην πορεία βρέθηκαν ίχνη από εντομοκτόνα! Οι αιτίες για αυτά που γίνονται είναι οι εξής: Α) Αμάθεια. Β) Άρνηση γνώσης και Γ) Μεγιστοποίηση του κέρδους στα όρια της εγκληματικότητος!
Επικρατεί η λογική «δεν πειράζει, θα το πουλήσω και θα το καταναλώσουν οι άλλοι και όχι εγώ». Ακόμη και τα πριόνια κάποιοι τα καθάριζαν με ορυκτέλαια!
Να γνωρίζουν όλοι πως πλέον τα πάντα ελέγχονται και εντοπίζονται. Όμως, θα πω ότι η κατάσταση είναι τραγική.
Είναι απαραίτητο τώρα να συμμορφωθούμε και να ακολουθήσουμε πράγματα, που η εφαρμογή τους έπρεπε να είχε γίνει 15 χρόνια πριν.
Ελπίζω εις το εξής να υπάρξουν σωστές πρακτικές και να κάνουμε στροφή σε ενδεδειγμένες τεχνικές και στην ηθική, ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ελαιολάδου και αυτό να γίνει γνωστό και ξακουστό…».
…………………………………………………………..
Παναγιώτης Γιατράς: Για να μην καταστραφούμε πρέπει να αποφύγουμε τις βλακείες και τις εξυπνάδες/ Η περιβαλλοντική πολιτική της Ευρώπης αυστηροποιήθηκε για τα φυτοφάρμακα
«Το ζακυνθινό ελαιόλαδο είναι ποιοτικό, γιατί είμαστε σε μια περιοχή που δεν υπάρχει ακραίο κλίμα.
Τον τελευταίο καιρό όμως, έχει ενταθεί το πρόβλημα με τη χρήση μη εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων. Το λάδι μας είναι άριστο, αλλά χρειάζεται να προσέξουμε για το πως συμπεριφερόμαστε σε αυτόν τον καρπό.
Η Ζάκυνθος υπολείπεται στη φήμη του ελαιολάδου της. Έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε σε αυτόν τον τομέα, που αφορά το εμπορικό μέρος και τη συμμετοχή μας σε διεθνείς διαγωνισμούς, προκειμένου να αποκτήσουμε brand name.
Κάθε χρόνο εμείς οι γεωπόνοι γκρινιάζουμε για να βελτιωθεί η ποιότητα. Βρέθηκαν όμως ρυπαντές στο ελαιόλαδο από μη εγκεκριμένα φυτοφάρμακα.
Κάποτε υπήρχε πλήθος εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων και δινόταν οδηγίες για ορθή χρήση, που είχε να κάνει με την δοσολογία. Τα υπολείμματα που βρισκόταν ήταν στα επιτρεπόμενα όρια και δεν υπήρχε πρόβλημα.
Η περιβαλλοντική πολιτική της Ευρώπης έγινε πιο αυστηρή και τα εγκεκριμένα φυτοφάρμακα λιγόστεψαν. Πολλά από αυτά έχουν απαγορευτεί.
Ακόμη κι αν μυρίσουμε ένα απαγορευμένο φυτοφάρμακο μας καταστρέφει τον λάρυγγα. Τα προβλήματα με τα μη εγκεκριμένα φυτοφάρμακα δεν παρουσιάζονται μόνο στη Ζάκυνθο, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Ούτε η χημική του οσμή δεν πρέπει να υπάρχει.
Είναι απαραίτητο να εντοπίσουμε ποιοι το κάνουν. Ζητάμε από τον κόσμο να μας καταγγείλει ό,τι πέσει στην αντίληψή του όταν πρόκειται για ράντισμα, ώστε να πάρουμε δείγματα και να εντοπίσουμε τους ιδιοκτήτες των ελαιώνων.
Ο σκοπός της συγκέντρωσής μας δεν είναι να βγούμε στο…. «κυνήγι», αλλά να αποτρέψουμε την καταστροφή και για να γίνει αυτό πρέπει να σταματήσουμε τις βλακείες και τις εξυπνάδες…».