Current track

Title

Artist

Κωνσταντίνος Καποδίστριας
Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου

Δεν συγκαλύπτουμε περιστατικά ρύπανσης και μετά τις αυτοψίες υποβλήθηκαν μηνύσεις/ Στον Άγιο Σώστη εντοπίστηκαν δύο σωλήνες που έριχναν λύματα και θα γίνει εκτεταμένος έλεγχος από τις Υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας-Πιο επιβαρυμένο από ποτέ το ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη

26/09/2024


«Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πέρασαν σημαντικά πράγματα για τον τόπο μας.

Έγινε η αποδοχή της χρηματοδότησης των 500.000 ευρώ για τις φυσικές καταστροφές και είναι όλα έτοιμα για να προκηρύξουμε τον εξωραισμό που χρειάζεται να γίνει στο «φρύδι» του Ναυαγίου, όπου εκεί θα υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας και θα μπουν κιγκλιδώματα, παγκάκια και θα δημιουργηθούν μονοπάτια.

Άλλες 500.000 ευρώ θα δοθούν στο Δήμο από το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να διαπλατυνθεί κατά 8 μέτρα ο δρόμος και να είναι οδικό δίκτυο διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Εκ του αποτελέσματος να σας πω ότι το φετινό καλοκαίρι μόνο στο Ναυάγιο υπήρχε φύλαξη και απαγόρευση κυκλοφορίας, όταν οι καιρικές συνθήκες είχαν επικινδυνότητα από 3 και πάνω. Στα υπόλοιπα σημεία του νησιού δεν έγινε κάτι αντίστοιχο, εξαιτίας της υποστελέχωσης που υπάρχει στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική, υπηρεσίες που σύμφωνα με το ΦΕΚ έχουν την ευθύνη της φύλαξης.

Πρέπει να πω όμως, ότι επειδή και του χρόνου τα πράγματα με την κλιματική κρίση αναμένεται να είναι δύσκολα, ήδη σε ορισμένες περιοχές διανοίγονται δρόμοι διαφυγής. Στο Κορακονήσι έχει ήδη συμβεί αυτό σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του Κοιλιωμένου που έδειξε ενδιαφέρον.

Η οικονομία επιταχύνει τις εξελίξεις και είδατε φέτος ότι στη Δάφνη έγινε δρόμος διαφυγής, μετά από συνεννόηση των κατοίκων, του Δήμου και του Δασαρχείου, αλλά και τη βοήθεια του υποδιοικητή της Πυροσβεστικής, κ. Χαλκίδη.

Του χρόνου οι κανόνες θα αυστηροποιηθούν και είμαι σε συζητήσεις με την Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού μας. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει δρόμος που θα ενώνει και τα Πόρτο Βρώμη της Αναφωνήτριας και των Μαριών.

Σε εμάς έρχεται μια διαταγή από το Υπουργείο Κλιματικής Προστασίας για την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε περιοχές, που δεν διαθέτουν δρόμους διαφυγής και είναι «τυφλές». Επίσης, η Πυροσβεστική έχει σχετικές εισηγήσεις και έτσι εγώ, ως Αντιπεριφερειάρχης, δεν μπορώ να παραβλέψω τα όσα ισχύουν και να αυτοσχεδιάσω, διότι προέχει η ασφάλεια του κόσμου. Η χρονιά που πέρασε πρέπει να λειτουργήσει ως μάθημα για όλους μας.

Η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια σε λέξεις. Λέω λοιπόν σε ό,τι αφορά τα ιζήματα στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη, ότι αυτά προήλθαν από λυματολάσπη, από κόπρανα που ενώθηκαν στον πυθμένα του ποταμού και βγήκαν στην επιφάνεια. Θεωρώ ότι είμαστε ξεκάθαροι ως προς αυτό. Δεν προσπαθήσαμε να υποβαθμίσουμε το πρόβλημα. Κάθε άλλο.

Η ρύπανση φέτος στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη είναι μεγαλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια και όταν έφτασαν αποτελέσματα μετρήσεων στο γραφείο μου, ήταν πολύ πιο πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια και μου έκανε αρνητική εντύπωση.

Να γνωρίζει ο κόσμος ότι η Αντιπεριφέρεια Ζακύνθου δεν είναι η παλιά Νομαρχία, που ήταν πόλος εκτελεστικής εξουσίας. Οι περισσότερες αρμοδιότητες έχουν περάσει στο Δήμο.

Θα δώσω ένα παράδειγμα: Στα ζητήματα πολιτικής προστασίας εμείς παρεμβαίνουμε μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός. Την πρόληψη και τις χρηματοδοτήσεις τις έχει ο Δήμος. Έτσι συμβαίνει και στα περιστατικά με τη ρύπανση. Το Υγειονομικό και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος ελέγχουν και κάνουν συστάσεις όταν φτάσουμε σε «κόκκινο» σημείο. Έχουν τον ρόλο του «τιμωρού» και υποβάλλουν μηνύσεις.

Το θέμα με τον βιολογικό καθαρισμό υπάρχει για πάνω από 15 χρόνια. Τώρα όμως, έχει «γιγαντωθεί». Δύο μόλις άτομα υπηρετούν στις υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας, όμως οι αυτοψίες είναι συνεχείς και μερικές φορές πάω κι εγώ ο ίδιος, θέλοντας να κάνουν οι υπηρεσίες μου το κάτι παραπάνω.

Αυτό συνέβη πρόσφατα στο Τραγάκι, όταν και έφτασε σε εμάς καταγγελία το μεσημέρι του Σαββάτου από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ για περιστατικό ρύπανσης. Μέσα σε μισή ώρα ελέγξαμε την περιοχή. Είναι προσβλητικό να λένε κάποιοι ότι δεν πράττουμε τίποτα ή ότι προσπαθούμε να συγκαλύψουμε πράγματα. Σας λέω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Σήμερα το πρωί πήγαμε στον Άγιο Σώστη και μάλιστα εκεί ήταν και Αντιδήμαρχοι. Καθαρίσαμε καλάμια και βγήκαν στην επιφάνεια δύο σωλήνες, όπου γύρω τους υπήρχαν λύματα. Ενημερώσαμε τη ΔΕΥΑΖ, στην οποία δεν ανήκουν οι σωλήνες. Οι υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας θα ελέγξουν και θα κάνουν μήνυση, η οποία θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα και θα δοθεί εντολή στην Αστυνομία να γίνει περαιτέρω έλεγχος για να δούμε από που ξεκινούν όλα αυτά.

Να πω και κάτι θετικό: Πέρασε η αρχική μελέτη, προυπολογισμού 300.000 ευρώ, που θα ενώσει το δρόμο Αλυκές-Ξύγκια με τα Πηγαδάκια. Επίσης, δόθηκε η τελική έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τους δύο κόμβους και τα φανάρια στους Αμπελόκηπους, αλλά και για τις παρεμβάσεις στον οδικό άξονα από Σαρακηνάδο έως στη στροφή για Φιολίτι. Πρόκειται για έργα που είναι έτοιμα και πλέον είναι απαραίτητο να χρηματοδοτηθούν.

Η Ζάκυνθος πληρώνει φόρους στο κράτος και δικαιούται να πάρει χρήματα για να φτιάξει τις υποδομές της. Είναι μονόδρομος πλέον αυτό και σε ό,τι μας αφορά, ως Αντιπεριφέρεια Ζακύνθου, να γνωρίζεται όλοι ότι ασκούμε πίεση προς αυτή την κατεύθυνση…».


Current track

Title

Artist