Current track

Title

Artist

Χρήστος Άνθης
Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Χρειάζεται μεγαλύτερη ελαστικότητα στην επιχορήγηση πολιτιστικών εκδηλώσεων/ Η Αντιπολίτευση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πρέπει να σοβαρευτεί γιατί δεν άφησε έτοιμες μελέτες και ξεκινάμε από την αρχή

25/09/2024


«Θα πω ότι στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα πράγματα, ωστόσο αυτούς τους εννέα πρώτους μήνες είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία του κράτους και την έλλειψη προσωπικού.

Στο διοικητικό κομμάτι των κεντρικών διευθύνσεων της Περιφέρειας, ο κ. Τρεπεκλής προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές και σε μια αναδιοργάνωση θα έλεγα, τα αποτελέσματα της οποίας θα τα δούμε το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι όση καλή διάθεση κι αν έχει το πολιτικό προσωπικό για να προχωρήσουν τα πράγματα χρειάζεται οπωσδήποτε διοικητικό υπόβαθρο.

Βρίσκομαι 45 χρόνια στη δημόσια διοίκηση και το ζήτημα με την υπεξαίρεση χρημάτων από υπάλληλο της Περιφέρειας, ήταν κάτι που μας συγκλόνισε. Το θέμα αυτό βρίσκεται στην ερευνητική διαδικασία και δεν θα πω περισσότερα.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχουν ως στόχο τη δράση και την παρουσίαση εκδηλώσεων, όμως γι αυτούς το κομμάτι της γραφειοκρατίας δεν είναι πρωτευούσης σημασίας, αλλά θα πρέπει να ξέρουν ότι είναι απαραίτητο, ώστε να μην μπαίνει φρένο στην όποια προσπάθεια καταβάλλεται.

Γι αυτό και πρόσφατα ζήτησα να μας καταθέσουν εγκαίρως τις προτάσεις τους και το τι σκέφτονται να προγραμματίσουν σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις. Επίσης, απευθύνθηκα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των Ιονίων Νήσων και τόνισα την ανάγκη να παρέμβουν για να μειωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία των επιχορηγήσεων.

Να ξέρετε ότι η Περιφέρεια δεν έχει δικαίωμα να επιχορηγήσει απευθείας τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, όμως καταβάλει χρήματα στους παρόχους υπηρεσιών.

Ένας Πολιτιστικός Σύλλογος μπορεί να καταρρεύσει οικονομικά αν δεν έχει βοήθεια της τάξης των 500 ή 1.000 ευρώ. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Ήρθε στο γραφείο μου εκπρόσωπος Συλλόγου και μου ανέφερε ότι θέλει να διοργανώσει μια μουσική εκδήλωση τον Οκτώβριο.

Επειδή βρισκόμαστε προς το τέλος του τρέχοντος έτους, οι κωδικοί για τέτοιου είδους εκδηλώσεις έχουν εξαντληθεί και δεν υπάρχουν χρήματα.

Θα έπρεπε να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία. Να προσθέσω ότι έχω παράπονα ότι εκδηλώσεις πολιτιστικές δεν πληρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, επειδή τα αιτήματά τους είχαν υποβληθεί εκπρόθεσμα. Μπήκαν στην κατηγορία των μη πληρωτέων επειδή καθυστέρησαν δύο ή τρεις ημέρες και έτσι οι πάροχοι υπηρεσιών δεν πληρώθηκαν.

Γι αυτό λέω ότι πρέπει αφενός να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση στο θέμα αυτό για να γίνουν αλλαγές και, αφετέρου, χρειάζεται να το συζητήσουμε και στην Κεντρική Ένωση Περιφερειών.

Ο πολιτισμός είναι το τελευταίο μας αποκούμπι σε μια καταρρέουσα οικονομία και απαιτείται μια ελαστικότητα. Αντιθέτως, διαπιστώνουμε παραλογισμούς στην παρούσα φάση.

Να πω παράλληλα ότι η διαχείριση των χρημάτων για τον πολιτισμό είναι άμεμπτη. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι στις 13 Περιφέρειες της χώρας γίνεται διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Καλοδεχούμενη η κριτική που δεχόμαστε από την αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όμως τόσα χρόνια που ήταν όλοι αυτοί; Κοιτούσαν με το καμικιάλι σαν τους Πειρατές ποιο πλοίο θα κουρσέψουν;

Δεν υπάρχουν έτοιμες μελέτες από τα προηγούμενα χρόνια στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και προτείνω να αφήσουν τις… φιλολογικές συζητήσεις και να σοβαρευτούν.

Αν υπήρχαν έτοιμες μελέτες, γιατί να μην κάνουμε τα έργα, ώστε να έχουμε μία ακόμη πενταετία στη διοίκηση; Ξεκινάμε από την αρχή σε πολλά πράγματα και τα έχει πει ο κ. Τρεπεκλής όλα αυτά στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Θέλουμε να υπάρχει ουσιαστική αντιπολίτευση με υπόβαθρο…».


Current track

Title

Artist