Current track

Title

Artist

Κωνσταντίνος Καποδίστριας
Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου

Ο «φόνος» με τη ρύπανση από τα λύματα στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη συντελείται εδώ και 10 χρόνια/ Οι Υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας έχουν το ρόλο του «ιατροδικαστή» και κάνουν ελέγχους και μηνύσεις

23/09/2024


«Η ρύπανση στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπους από λύματα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, αφού συμβαίνει τα τελευταία 10 χρόνια και παραπάνω.

Πρόκειται για έναν «φόνο» που συντελείται και οι Υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας έχουν τον ρόλο του «ιατροδικαστή». Γίνονται συνεχώς δειγματοληψίες, έλεγχοι και όταν απαιτείται μηνύσεις που οδηγούνται στη δικαιοσύνη. Ως εκ τούτου, δεν ισχύει ότι δεν ενδιαφερόμαστε και ότι δεν πράττουμε όσα προβλέπουν οι Νόμοι.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της Υπηρεσίας, αναφέρονται τα παρακάτω:

«Σε συνέχεια της ενημέρωσης που ζητήσατε για τις ενέργειες της υπηρεσίας μας, που σχετίζονται με το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού Ζακύνθου, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Ο βιολογικός καθαρισμός διαχρονικά παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο λόγω του αυξημένου όγκου των λυμάτων που δέχεται, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή δυναμικότητά του.

Κατόπιν καταγγελιών και παραπόνων κατοίκων της περιοχής Αμπελοκήπων, θέση γέφυρας «Ξιφίτα», για έντονη δυσοσμία, καθώς και ύστερα από αυτοψίες και σχετικές συστάσεις προς την ΔΕΥΑΖ, από το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου διενεργήθηκαν τρεις δειγματοληψίες υγρών αποβλήτων από την έξοδο του Βιολογικού Καθαρισμού Ζακύνθου και πριν την απόρριψή τους στον ποταμό του Αγίου Χαραλάμπους, κατά τις ημερομηνίες 18/6/2024, 26/6/2024 και 27/6/2024.

Τα αποτελέσματα των παραμέτρων που εξετάστηκαν ΔΕΝ βρέθηκαν σε συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία και για τον λόγο αυτό η Υπηρεσία εισηγήθηκε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου της ΔΕΥΑ Ζακύνθου.

Στη συνέχεια διενεργήθηκαν δύο νεότερες δειγματοληψίες ελέγχου από την έξοδο του βιολογικού στις 02/09/2024 και στις 03/09/2024, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται.

Κατόπιν νέων διαμαρτυριών κατοίκων πραγματοποιήθηκε αυτοψία στις 11/09/2024 στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπους, όπου διαπιστώθηκαν πολλά επιπλέοντα στην επιφάνεια του.

Εντούτοις, από την έξοδο του βιολογικού δεν διαπιστώθηκε να διαφεύγουν επιπλέοντα στερεά. Την επόμενη ημέρα 12/09/2024, σε νέα αυτοψία διαπιστώθηκε ότι τα επιπλέοντα είχαν σχεδόν εκλείψει από την επιφάνεια του ποταμιού.

Μια πιθανή ερμηνεία του φαινομένου, το οποίο έχει παρατηρηθεί ξανά στο παρελθόν, είναι ότι πρόκειται για ελαφρύ ίζημα που σχηματίζεται σε βάθος χρόνου από τα διαλυμένα αιωρούμενα στερεά τα οποία εξέρχονται συνεχώς από την έξοδο του βιολογικού, όπως προκύπτει από τις δειγματοληψίες, διαχέονται στο ποτάμι και εν ηρεμία καθιζάνουν και στερεοποιούνται στον πυθμένα του.

Όταν υπάρξει κάποια αιτία, όπως π.χ. μια ισχυρή κίνηση του όγκου του νερού του ποταμιού ύστερα από μια μεγάλη νεροποντή, τότε ξεκολλάνε κομμάτια από το ίζημα αυτό και γεμίζουν την επιφάνεια του νερού του ποταμιού σε μεγάλη έκταση, δημιουργώντας αυτήν την εικόνα που δικαίως προκαλεί τις διαμαρτυρίες όσων την αντικρίζουν.

Σε κάθε περίπτωση, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και στο πλαίσιο της διερεύνησης που συνεχίζεται από την υπηρεσία, έχουν δρομολογηθεί άμεσα νέες δειγματοληψίες…».


Current track

Title

Artist