Current track

Title

Artist

Γιώργος Τσουρουνάκης
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Δύναμη Ελπίδας»

Στον βιολογικό πρέπει να γίνεται τριτοβάθμια επεξεργασία και το νερό που βγαίνει να το δίνουμε για άρδευση/ Τα «Γκρίζα Νερά» μπορούν να δώσουν λύση για εξοικονόμηση έως και 50%

23/09/2024


«Άκουσα την κ. Ιωάννα Αρβανιτάκη και δίνω συγχαρητήρια για τον αγώνα που κάνουν τα «Καθαρά Νερά». Να ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο τους.

Παρεμβαίνω επίσης για να πω ότι στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Πόλης ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ, κ. Τουρκάκης, ανέφερε πως θα «τρέξει» τις διαδικασίες για να μεταφερθεί ο αγωγός 500 μέτρα και παραπάνω προς τη θάλασσα, ώστε να μην είναι στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη.

Τονίζω πως αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Διότι εκεί που πρέπει να στοχεύσουμε είναι να υπάρχει τριτοβάθμια, και όχι δευτεροβάθμια επεξεργασία στον βιολογικό, όπως εξάλλου προέβλεπε η αρχική μελέτη.

Αν δεν συμβεί αυτό, τότε, όπως σωστά είπατε και εσείς, τα λύματα θα πέφτουν ανεπεξέργαστα στη θάλασσα και θα μολυνθούν τα ψάρια και κάθε άλλος ζώντας οργανισμός. Νομίζω πως αυτό δεν το θέλει κανείς μας.

Αν γίνεται η τριτοβάθμια επεξεργασία, το νερό της απορροής του βιολογικού μπορούμε να το χρησιμοποιούμε για άρδευση. Για τις καλλιέργειες και τα κηπευτικά. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να πάμε τον αγωγό στη θάλασσα, που εκτός των άλλων θα είναι μια χρονοβόρα, αλλά και κοστοβόρα ενέργεια.

Θέλω ακόμη να αναφερθώ και στα «Γκρίζα Νερά», που αποτελούν τη λύση για να μη γίνεται σπατάλη και να εξοικονομούμε ποσότητες. Πρόκειται για μια σύγχρονη επεξεργασία των νερών που υπάρχουν στους νιπτήρες, στα ντουζ, στα πλυντήρια και στις λάτζες.

Όσα καταλύματα ανακαινίζονται ή κατασκευάζονται εξ’ αρχής, μπορούν να μαζεύουν αυτά τα νερά και με μια μικρή επεξεργασία να τα ξαναστέλνουν στα καζανάκια, αλλά και να ποτίζουν τους κήπους και το γκαζόν.

Με αυτή τη διαδικασία μια μονάδα εξοικονομεί το 50% του νερού που χρειάζεται για να λειτουργήσει και φυσικά αποσυμφορίζεται ο βιολογικός καθαρισμός.

Και αυτό που λέω δεν είναι λόγια, δεδομένου ότι το έχω κάνει σε ορισμένα από τα ξενοδοχεία μου σε ποσοστό 99%, πληρώνοντας με ίδιους πόρους.

Υπάρχει όμως χρηματοδοτικό πρόγραμμα στην Αποκεντρωμένη Κρατική Διοίκηση, για το οποίο πρέπει να ενδιαφερθεί και να ρωτήσει ο Δήμος, ώστε στη συνέχεια να ενημερώσει τους πολίτες για να πάρουν επιδότηση.

Έχω ξαναπεί πως η επιστήμη δεν έχει αδιέξοδα. Αν εφαρμοστούν τέτοιες λύσεις σε λίγο καιρό δεν θα αντιμετωπίζουμε δυσκολίες…».


Current track

Title

Artist