Current track

Title

Artist

Σάκης Γιακουμέλος
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Πλάνου

Δεν θα ανεχθούμε άλλη χρονιά αυτή την κατάσταση με τα λύματα/ Δίνουμε μάχη οι πρόεδροι στα χωριά και θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν με τη δέουσα σοβαρότητα από τον Δήμο

23/09/2024


«Ακόμη και τώρα που μιλάμε στο Τσιλιβί η πληρότητα φτάνει στο 80% με 85% και παρά το γεγονός ότι είχαμε ένα δύσκολο καλοκαίρι, πετύχαμε να μην υπερχειλίσουν τα λύματα, έχοντας άψογη συνεργασία με το ΔΣ της ΔΕΥΑΖ και με τους λυματοφορείς.

Ως πρόεδρος της περιοχής καθημερινά πηγαίνω από τις 5.30 το πρωί στο αντλιοστάσιο και κοιτάμε αν όλα πηγαίνουν καλά, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.

Στο τέλος όμως της καλοκαιρινής περιόδου δημιουργήθηκε πρόβλημα και ήρθαμε όλοι σε δύσκολη θέση. Δεν ντρέπομαι να πω ότι κάποιοι ασυνείδητοι επιχειρηματίες και κάτοικοι, που θα μάθουμε ποιοι ακριβώς είναι, πέταξαν τα όμβρια ύδατα από τις ταράτσες και τις πισίνες τους μέσα στο αποχετευτικό δίκτυο, με συνέπεια αυτό να υπερχειλίσει και η δυσοσμία ήταν έντονη.

Παραλίγο το αποχετευτικό του Πλάνου να τιναχθεί στον αέρα και χαρακτηριστικό είναι πως εκεί που βρίσκεται το Μπόουλινγκ η άσφαλτος σηκώθηκε!

Είναι ντροπή και κρίμα να στέλνουν κάποιοι τα όμβρια στην αποχέτευση και στον κεντρικό βιολογικό, ώστε να μην πέσουν στην αυλή τους.

Πριν από 22 χρόνια εμείς οι επιχειρηματίες κάναμε αυτό που ανέφερε στην εκπομπή του ο δημοσιογράφος, Άρης Πορτοσάλτε. Βάλαμε ρεφενέ και φτιάξαμε αποχετευτικό δίκτυο, το οποίο γλίτωσε την περιοχή μας, αλλά και τη Ζάκυνθο. Διότι αν βγαίνουν τα λύματα στους δρόμους δυσφημείται όλο το νησί και όχι μόνο μια περιοχή.

Τα καταφέραμε να το φτιάξουμε και στερήσαμε χρήματα από τις οικογένειές μας. Στη συνέχεια το παραδώσαμε στη ΔΕΥΑΖ, η οποία ετησίως εισπράτει τέλη που αγγίζουν το 1.000.000 ευρώ! Ας μας απαντήσουν πως είναι παράνομο το δίκτυο από τη στιγμή που εξακολουθούμε να το πληρώνουμε.

Όλα αυτά θα συζητηθούν ανοιχτά σε συνάντηση που θα κάνει το Τοπικό Συμβούλιο Πλάνου με το ΔΣ της ΔΕΥΑΖ, την προσεχή Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο μου. Τώρα θα τα πούμε που τα πράγματα είναι «φρέσκα» και «ζωντανά».

Άλλη τέτοια σεζόν δεν θα ανεχθούμε! Δεν γίνεται να πληρώνουμε και να θεωρούμαστε παράνομοι. Ας μας πουν τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια για την επέκταση του βιολογικού; Είναι υποχρέωση της ΔΕΥΑΖ να παίρνει τα λύματα.

Ξέρουμε ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, όμως ας γίνουν έλεγχοι στις τουριστικές επιχειρήσεις για το θέμα των βιολογικών για να δούμε ποιοι παρανομούν και ποιοι όχι. Σας μιλώ με ανοιχτά χαρτιά, γιατί έτσι έχω μάθει στη ζωή μου. Εμείς θέλουμε να σωθεί το νησί και να μην βρωμάει απ’ άκρη σ’ άκρη.

Συμμετείχα στη συνάντηση που διοργάνωσε η Δημοτική Αρχή με τους προέδρους των χωριών. Όταν πήρα τον λόγο είπα στον Δήμαρχο πως πρέπει να μας βλέπουν πιο σοβαρά.

Το ανέφερα αυτό όταν διαπίστωσα πως από τους 17 δημοτικούς συμβούλους της Δημοτικής Αρχής ήταν εκεί μόλις έξι ή επτά! Έπρεπε να είναι όλοι εκεί, γιατί οι πρόεδροι δίνουμε καθημερινά μάχη στα χωριά, καταθέτοντας την ψυχή μας. Δεν θα μας κοροϊδέψει κανένας!

Δεν με ενδιαφέρει ποιος είναι ο Δήμαρχος. Αν είναι αυτός που στήριξα, όπως ο κ. Στασινόπουλος, ή κάποιος άλλος. Γνωρίζεται πως ήμουν κοντά στον κ. Αρετάκη και προσπαθούσα να συνεργαστώ και με εκείνον. Το νησί μας χάνεται και δεν θα δεχθούμε καμία δικαιολογία και παράταση.

Είναι απαραίτητο να δρομολογηθούν λύσεις για το αποχετευτικό, το νερό, τον βιολογικό, αλλά και για το κυκλοφοριακό. Τα προβλήματα είναι γνωστά και αντιμετωπίζουμε τα ίδια και τα ίδια.

Να πω ότι οι επιχειρηματίες του Πλάνου έχουμε βοηθήσει όπου μας ζητήθηκε και όχι μόνο την περιοχή μας, αλλά και την υπόλοιπη Ζάκυνθο. Πληρώνουμε έναν άνθρωπο για την καθαριότητα, ενώ ο Δήμος έστειλε έναν εργαζόμενο, ο οποίος απολύθηκε, για την πεζή αποκομιδή, όπως είχε συμβεί και επί εποχής του κ. Αρετάκη. Δεν αυξήθηκε το προσωπικό από την πλευρά του Δήμου.

Οι τουριστικές περιοχές πρέπει να έχουν από 2 έως και 4 εργαζόμενους στην πεζή καθαριότητα. Πριν από πέντε χρόνια όταν και ξεκίνησα, με δικό μου φορτηγάκι μάζεψα τον σκουπιδότοπο που υπήρχε στο κεντρικό αντλιοστάσιο και το Τσιλιβί ήταν πάντα καθαρό, χωρίς να μεσολαβεί κανένας Αντιδήμαρχος. Τότε είχαμε γίνει διεθνώς ρεζίλι με την κατάσταση που επικρατούσε. Έκανα 3 με 4 δρομολόγια καθημερινά, γιατί το Τσιλιβί και η Ζάκυνθος είναι η οικογένειά μου.

Επειδή τυγχάνει ο αδερφός μου να είναι Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, σας λέω ότι ξέρω πολύ καλά το τι περνάει και γι αυτόν το λόγο δεν του ζήτησα νέους κάδους απορριμμάτων για να μπορεί να τους δώσει σε άλλες περιοχές της Ζακύνθου. Στο Τσιλιβί επισκευάσαμε τους υπάρχοντες. Αυτό είναι και μια απάντηση σε όσους λένε διάφορα για την καθαριότητα του Τσιλιβί…».


Current track

Title

Artist