Current track

Title

Artist

Κώστας Καποδίστριας
Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου

Η καταγραφή του φαινομένου δεν είναι αυτή που θα μας δώσει την λύση / Αν γίνει συνεργασία Περιφέρειας, ΔΕΥΑΖ και Δήμου μπορεί να γίνει πράξη ο καθαρισμός του ποταμιού

17/09/2024


 

 

“Το ποτάμι βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση τα τελευταία 10-15 χρόνια. Και τώρα έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Ο ρόλος της Περιφέρειας πρέπει να γίνει σαφής. Δεν είμαι της άποψης ότι όλα ανακατεύονται μέσα σε ένα καζάνι. Ο ρόλος της Περιφέρειας είναι να ελέγχει το τι γίνεται στο ποτάμι και σε άλλες περιοχές, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και της στελέχωσης που έχει.

Πρέπει να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του Ζακυνθινού για το τι κάνει ο καθένας για αυτόν τον τόπο και πως θα λύσουμε τα προβλήματα. Διότι ακούγονται πολλά. Του στυλ τι κάνει η Περιφέρεια για το ποτάμι, τι κάνει για το ένα, τι κάνει για το άλλο. Οπότε πρέπει να ξέρουμε για να μπορούμε να κρίνουμε.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, το τελευταίο διάστημα, και στα περιφερειακά συμβούλια και στα ΜΜΕ έχουν κάνει συστάσεις, έχουν κάνει υποδείξεις, έχουν κάνει δειγματοληψίες και έχουν προχωρήσει σε κυρώσεις. Όταν έφτασε να κινδυνεύει η δημόσια υγεία πήγα και στον Εισαγγελέα. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω.

Από κει και πέρα, και με την βοήθεια την δικιά μου (γιατί έχω πολλή διάθεση) σε οτιδήποτε συμβάν γίνεται είμαι παρών.

Επειδή το νησί έχει φτάσει σε μία άκρη και θα πρέπει επιτέλους κάτι να κάνουμε όχι μόνο εμείς που ασχολούμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση, η κυβέρνηση αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Επίσημα πόρισμα από τις υπηρεσίες μας ακόμα δεν έχει έρθει στα χέρια μου, όμως αυτό που ξέρουμε είναι ότι μία ερμηνεία του φαινομένου είναι ότι πρόκειται για ίζημα που σχηματίζεται σε βάθος χρόνου από διαλυμένα στερεά.

Το ίζημα δεν είναι διαμάντι ή χρυσάφι. Ό,τι έχει μαζευτεί στο ποτάμι, από ακαθαρσίες, κάθεται στο κάτω μέρος της κοίτης του ποταμιού και ενώνεται σιγά σιγά και σταθεροποιείται. Όταν γίνει μία νεροποντή ξεκολλάνε τα κομμάτια αυτά από κάτω και γεμίζουν την επιφάνεια του νερού.

Αυτή είναι και η εισήγηση της υπηρεσίας για το φαινόμενο. Η καταγραφή του φαινομένου δεν είναι αυτή που θα μας δώσει την λύση. Εκείνο που κουβεντιάσαμε χθες το βράδυ με τον κ. Τουρκάκη είναι να δούμε τις δυνατότητες να καθαριστεί το ποτάμι., σε πρώτη φάση. Αν γίνει συνεργασία Περιφέρειας, ΔΕΥΑΖ και Δήμου μπορεί να γίνει πράξη ο καθαρισμός.

Επόμενο βήμα να μιλήσουμε με τον εργολάβο για πιθανό κόστος και να μας δώσει ένα χρονοδιάγραμμα. Δυστυχώς δεν έχω την εμπειρία. Πρώτη φορά θα καθαρίσουμε το ποτάμι. Και ο επόμενος στόχος είναι η πίεση για χρηματοδότηση του βιολογικού”.

Ο κ. Καποδίστριας αναφέρθηκε επίσης στην καταγγελία πολίτη του νησιού στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΙ, για την μόλυνση της θάλασσας στη θέση”ΑΜΠΟΥΛΑ”, καθώς και τη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο.

 

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Καποδίστρια στον παρακάτω σύνδεσμο…


Current track

Title

Artist