Current track

Title

Artist

Αντώνης Κασιμάτης
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ

Ο Σ. Κασελάκης δεν δικαίωσε την ελπίδα που υπήρχε με την εκλογή του και καθαιρέθηκε/ Αναζητούμε νέο πρόσωπο που θα αποτελέσει μια εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας

11/09/2024


«Για το σχόλιο που έκανε ο πρώην υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σπύρος Ξένος, αναφορικά με το «πόσες ταφές της Αριστεράς μπορούμε να αντέξουμε;», θα σας πω ότι ο κ. Ξένος μετά τις εθνικές εκλογές και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αποφάσισε να κρατήσει αποστάσεις από το κόμμα, όπως μας είπε.

Σαφώς και έχει δικαίωμα να σχολιάζει, όμως από την πλευρά μου δεν ασχολούμαι με όσα αναφέρουν πρώην στελέχη, και είναι πολλοί αυτοί, αλλά με ενδιαφέρει το μέλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε μια κρίση και το ζητούμενο είναι η ανάταξη, που δεν έχει επέλθει ακόμη. Συμμετείχα στις διαδικασίες το Σαββατοκύριακο, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει στη βάση του κόμματος για την ανάδειξη εκλογής νέου αρχηγού. Ήταν μια δύσκολη ομολογουμένως διαδικασία και προσωπικά, όμως συμφωνώ με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τη μομφή και την καθαίρεση ουσιαστικά του προέδρου, τον οποίο αρχικά είχα όντως στηρίξει. Όταν εκλέγεται νέος πρόεδρος οφείλεις να του δίνεις χρόνο για να αναπτύξει το πλάνο του.

Αυτός ο χρόνος δόθηκε στον κ. Κασελάκη από το συνέδριο του Φεβρουαρίου και ύστερα. Ήταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και έπρεπε να λειτουργήσει μέσα σε μια συλλογικότητα, ώστε να συνδιαμορφωθεί η γραμμή και η τακτική του κόμματος. Εκείνος όμως, δεν ανταποκρίθηκε σε αυτό.

Μετά τις Ευρωεκλογές άνοιξε θέματα με λάθος τρόπο και δίχασε το κόμμα. Τα ανεξήγητα μπες-βγες του κ. Πολάκη στην Κοινοβουλευτική ομάδα και η αναφορά σε «μαύρα ταμεία» είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρξει σοβαρή αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του.

Δεν κατάφερε να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση και όταν του προτάθηκε από την Κεντρική Επιτροπή να προσφύγει ξανά στη βάση του κόμματος, δεν το δέχθηκε και έγινε η μομφή.

Δεν ήταν σωστό που κάποια στελέχη έφυγαν αμέσως μετά την εκλογή του ως προέδρου και μάλιστα κράτησαν τις βουλευτικές τους έδρες, φτιάχνοντας το κόμμα της «Νέας Αριστεράς». Από ‘κει και πέρα όμως, στηρίχθηκε από όλους εμάς που μείναμε, αλλά δεν τα κατέφερε.

Ο κόσμος είχε μάτια για να παρακολουθεί την προσωπική ζωή του κ. Κασελάκη, όχι όμως και αυτιά για να ακούει τις πολιτικές του θέσεις, παρά το γεγονός πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε παρεμβάσεις συνεχώς για θέματα που απασχολούσαν έντονα την κοινωνία, όπως ήταν το φορολογικό και η ακρίβεια.

Γίνεται πλέον μια προσφυγή στη βάση του κόμματος, όχι μόνο για εκλογή νέου προέδρου, αλλά και Κεντρικής Επιτροπής. Υπάρχει μια σοβαρή προγραμματική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι ένα αξιόμαχο πολιτικό δυναμικό.

Πιστεύω πως υπάρχουν πρόσωπα που θα μπορούσαν να εκλεγούν στην ηγεσία του κόμματος. Ο κ. Πολάκης για τον οποίο με ρωτάτε, προφανώς θα είναι υποψήφιος και αποτελεί μια πρόταση, όμως θα δούμε και ποιοι άλλοι θα διεκδικήσουν το συγκεκριμένο αξίωμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κερδίσει τον κόσμο που έχασε. Από 2.200.000 ψηφοφόρους πλέον έχει 600.000. Χρειάζεται ένας «Διευθυντής ορχήστρας», που με τους καλούς μουσικούς που ήδη υπάρχουν θα αποτελέσουν μια συντονισμένη μελωδία.

Η κοινωνία ζορίζεται με την ακρίβεια και η κυβέρνηση της ΝΔ μοιράζει ψίχουλα. Προσπαθεί με επικοινωνιακά τρικ να παρουσιάσει μια άλλη πραγματικότητα. Καταρρέουν το ΕΣΥ, το κοινωνικό κράτος, τα ζητήματα της δημοκρατίας, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στα εθνικά θέματα. Κουκουλώνονται σκάνδαλα, όπως είναι οι υποκλοπές και τα Τέμπη.

Μπροστά σε όλα αυτά, τα οποία οι πολίτες τα βλέπουν, ο κ. Κασελάκης εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν μια ελπίδα, που όμως δεν τη δικαίωσε. Αναζητούμε ένα νέο πρόσωπο και εις το εξής θα λάβουν χώρα τρία στάδια: Α) Θα εκλεγούν οι αντιπρόσωποι-εκλέκτορες. Β) Αρχές Νοεμβρίου θα γίνει συνέδριο και Γ) Στη συνέχεια θα γίνουν εκλογές για ανάδειξη προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής…».


Current track

Title

Artist