Current track

Title

Artist

Έφη Λάζου
Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου

Τη στέγαση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών πρέπει να την αναλάβει το κράτος/ Οι εξαγγελίες από ιδιώτες ότι θα βοηθήσουν προσφέροντας καταλύματα είναι τελικά μια κίνηση εντυπωσιασμού

02/09/2024


«Ως πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θέλω να ευχηθώ καλή σχολική χρονιά σε όλους.

Όπως ξέρετε, βασικό πρόβλημα κυρίως για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς είναι αυτό της στέγασης. Επειδή οι περισσότεροι δεν είναι έτοιμοι να έρθουν στο νησί όταν μονιμοποιούνται και άλλοι λαμβάνουν άδεια ανατροφής τέκνου, στη Ζάκυνθο έρχονται αναπληρωτές που και αυτοί αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Από τους 120 εκπαιδευτικούς οι 30 με 40 θα αντικατασταθούν με αναπληρωτές. Τόσο πέρυσι, όσο και φέτος, υπήρξε ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες καταλυμάτων για να τα νοικιάσουν σε εκπαιδευτικούς και αρκετοί συνάδελφοι μπήκαν στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας, αναζητώντας σχετικές πληροφορίες, κάτι που σημαίνει ότι όλο αυτό έχει αποκτήσει μια σοβαρή οντότητα.

Υπάρχουν όμως και αρκετά ζητήματα, που κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα. Ένας ιδιώτης από τον Αλικανά ανέφερε πως θα προσφέρει δωμάτια σε εκπαιδευτικούς χωρίς να πληρώνουν ενοίκιο, παρά μόνο τη ΔΕΗ. Αρκετοί εκπαιδευτικοί άφησαν το τηλέφωνό τους, όμως ο συγκεκριμένος κύριος δεν τους κάλεσε ποτέ.

Μια ακόμη περίπτωση είναι και ο «Όμιλος Ξένος», με τον οποίο ο Σύλλογός μας δεν συνεργάστηκε. Θέλω να τονίσω ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι περιοδεύων θίασος για να είναι τη μια μέρα στο ένα δωμάτιο και την άλλη σε διαφορετικό και μάλιστα να μην υπάρχει κουζίνα.

Ο συγκεκριμένος Όμιλος έκανε συμπόσιο για την παιδεία με… θεάματα και φαγητό. Εμείς διαφωνήσαμε με αυτή την εκδήλωση, γιατί ήταν περισσότερο κίνηση εντυπωσιασμού και διαφήμιση.

Δεν μπορούμε να βασιστούμε στους ιδιώτες και στις εξαγγελίες τους, γι αυτό υποστηρίζουμε πως η στέγαση των εκπαιδευτικών πρέπει να αποτελεί κρατική μέριμνα.

Δήμοι και Περιφέρειες πρέπει να επιδοτούν το ενοίκιο με ένα ποσό της τάξης των 150 ευρώ. Όταν είχαμε συζητήσει με την κ. Μοθωναίου, που ήταν Αντιπεριφερειάρχης πέρυσι, μας είπε να κάνουν αιτήσεις οι εκπαιδευτικοί και ότι από τα τέλη κυκλοφορίας θα ελάμβαναν επιδότηση. Στη συνέχεια όμως, μας ενημέρωσαν πως πρέπει να πάρουμε τις αιτήσεις πίσω, διότι δεν υπήρχαν χρήματα.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Ακτύπης, μας είπε πως δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ στο Δήμο γι αυτή τη διαδικασία. Στο νοσοκομείο επιδότηση ενοικίου από την Περιφέρεια λαμβάνουν 30 άτομα, ενώ οι εκπαιδευτικοί είναι 200 και χρειάζονται περισσότερα χρήματα.

Για το 2ο Δημοτικό Σχολείο θα σας πω ότι αισθανόμαστε μια χαρμολύπη αυτή τη στιγμή, αφού έχουμε μια ανατροπή και μια παραδοχή ότι το κράτος δεν ασκεί σωστή πολιτική στην εκπαίδευση.

Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι η τρομοκρατία με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Ποιος όμως αξιολόγησε αυτά τα χρόνια τις ελλείψεις και τα προβλήματα του 2ου Δημοτικού; Υπήρξε μια πολυετής αδράνεια του κράτους.

Θα πω μπράβο στον Βουλευτή, Διονύση Ακτύπη, και στον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Νίκο Ακτύπη, που επί των ημερών τους έκλεισε ένα σχολείο που έχει προβλήματα στατικής επάρκειας. Όμως, είναι ντροπή που ένας ιδιώτης μηχανικός έκανε τη μελέτη για το που θα πάνε οι αίθουσες προκάτ. Αυτό έπρεπε να το αναλάβει το κράτος ή οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.

Αν παρουσιαστούν προβλήματα στην τοποθέτηση των προκάτ, εμείς από που θα αναζητήσουμε ευθύνες; Μήπως από τον ιδιώτη, που ο άνθρωπος προσπάθησε να βοηθήσει;

Έπρεπε οι υπηρεσίες του κράτους να αναλάβουν αυτή την ευθύνη. Όταν ακούμε ότι θα χρειαστούν ένας με δύο μήνες, εμείς υπολογίζουμε έξι μήνες, γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχει γραφειοκρατία. Με το 2ο Δημοτικό άνοιξε μια πληγή και ακόμη δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με τα 160 παιδιά και τους 30 εκπαιδευτικούς.

Αύριο το μεσημέρι, ο Σύλλογός μας έχει συνάντηση με τον Προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να δούμε αν εξαντλήθηκαν όλες οι επιλογές για την πρωινή λειτουργία του σχολείου κάπου αλλού, δεδομένου ότι αν κάνουν μάθημα το απόγευμα ανατρέπεται όλο το πρόγραμμά τους…».


Current track

Title

Artist