Current track

Title

Artist

Διονύσης Τουρκάκης
Πρόεδρος ΔΕΥΑ Ζακύνθου

Μόνο στη φαντασία κάποιων στείλαμε νερό με πετρέλαιο σε 5.000 σπίτια μόλις έξι ώρες αφότου είχαμε αναλάβει τη ΔΕΥΑΖ/ Η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο Εφετείο Πατρών και ασκήθηκε ποινική δίωξη στον Ν. Αρετάκη

12/08/2024


«Μόνο στη… φαντασία ορισμένων θα μπορούσαμε μέσα σε έξι ώρες από την ανάληψη των καθηκόντων μας να στείλουμε νερό με πετρέλαιο σε 5.000 σπίτια!

Δεν περίμενα πως θα ακούσω αυτές τις δηλώσεις από τον κ. Σπύρο Καλογερία, τον οποίο και εκτιμώ. Τον ενημερώνω πως η υπόθεση με την εισροή του πετρελαίου βρίσκεται στο Εφετείο Πατρών και μάλιστα έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στον πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ, κ. Αρετάκη, με το δικαστήριο να έχει προσδιοριστεί στις 29 Νοεμβρίου.

Ο δικηγόρος μας, κ. Νίκος Πέττας, αναζήτησε το πόρισμα του ΤΕΕ στο δικαστήριο της Ζακύνθου και από εκεί ενημερωθήκαμε πως ο φάκελος έχει πάει στο Εφετείο Πατρών. Συνεπώς, καμία δικαστική έρευνα δεν σταμάτησε ούτε κάποιο τέχνασμα υπάρχει.

Σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση που έγινε για το νερό στο Δημαρχείο, θα πω ότι όταν ο κόσμος διεκδικεί αυτό είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει η άποψη της Δημοτικής Αρχής και κάποιες άλλες απόψεις.

Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, έχουμε πρόγραμμα για το θέμα της υδροδότησης και στο τέλος θα κριθούμε γι αυτό. Στη δημοκρατία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, τις οποίες και σεβόμαστε.

Θα πω όμως, ότι η ανομβρία και η λειψυδρία είναι γεγονός. Θα επαναλάβω αυτό που υποστήριξα στην εκπομπή σας την προηγούμενη φορά: Δεν υπάρχει παγκόσμια συνωμοσία για το νερό!

Στη Ζάκυνθο υπάρχουν περιοχές που δεν υδροδοτούνται όπως θα θέλαμε. Αυτές είτε βρίσκονται στα ορεινά, είτε στα σημεία απόληξης των αγωγών, με συνέπεια να μαζεύεται αέρας.

Υπάρχει ένας αγωγός στο Κερί που καταλήγει στο Απελάτι και όταν σπάει, το νερό δεν ανεβαίνει προς τα επάνω, αλλά καταλήγει προς τα κάτω, λόγω των πετρωμάτων. Εκεί το σημείο είναι προβληματικό και προσπαθούμε να το επιδιορθώνουμε.

Επίσης, ο αγωγός που έχει σπάσει στην περιοχή των Αμπελοκήπων και είδα πρόσφατα μια ανάρτηση γι αυτό, για να επισκευαστεί χρειάζονται 5 με 6 ημέρες και άλλη μία για να πρεσάρει και να φτάσει το νερό στον Βασιλικό.

Ουσιαστικά, αν αρχίσουμε τώρα τις εργασίες θα χρειαστούμε μια εβδομάδα μπλακ άουτ και δεν μπορούμε να αφήσουμε χωρίς νερό τις περιοχές. Γι αυτό επιλέξαμε η επισκευή να γίνει από Οκτώβριο.

Να ξέρετε επίσης πως οι αγωγοί που είναι κατασκευασμένοι από αμίαντο ακόμη κι αν τους φτιάξεις, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί βλάβη παρακάτω και αυτό έχει συμβεί αρκετές φορές. Αυτή τη στιγμή, και παρά τη ζημιά, το Αργάσι και ο Βασιλικός είναι σε καλό επίπεδο υδροδότησης και δεν θέλω να το ρισκάρουμε.

Παράλληλα, πρόβλημα με το νερό υπάρχει από την Άνω Βολίμα έως το Σχοινάρι. Αντιμετωπίσαμε όμως, επιτυχώς, το ζήτημα που είχαμε από το Κερί έως την Βολίμα και μάλιστα προσπαθούμε να δίνουμε νερό εκεί 24 ώρες το 24ωρο.

Σε κάποια σημεία παλιότερα είχαν φτιάξει δίκτυα με μικρούς σωλήνες και δεν τηρήθηκαν οι απαιτούμενες προδιαγραφές, προκειμένου να πάρουν νερό μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα.

Έχουμε καταγράψει τα προβλήματα και θα αρχίσουν οι αντικαταστάσεις των δικτύων αυτών τη χειμερινή περίοδο.

Στα Βρυσάκια του Αργασίου υπήρχαν ιδιοκτησιακά θέματα με κάποιες γεωτρήσεις, ενώ αυτές που είχε η ΔΕΥΑΖ δεν έχουμε προσέγγιση, εξαιτίας κατολίσθησης. Αυτό το ζήτημα είναι σε προτεραιότητα για εμάς και θα το δούμε επισταμένα μόλις υπογράψουμε τη σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ, που θα είναι ο τεχνικός μας σύμβουλος.

Θα ήταν χρήσιμο κάποια στιγμή να βγάλετε στην εκπομπή σας και κάποιους από τους ιδιώτες υδρομεταφορείς, διότι γνωρίζω πως και εκείνοι έχουν πρόβλημα στις γεωτρήσεις τους με τη λειψυδρία.

Προσθέτω πως σίγουρα δεν παίρνουν νερό από το δίκτυο της ΔΕΥΑΖ, γιατί έχουμε κλείσει τους κρουνούς.

Σήμερα έχουμε μια σημαντική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Άκουσα τον μηχανικό, κ. Μπονίκο, να λέει πως υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο 2ο Δημοτικό σχολείο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, διότι η δομική του κατασκευή έγινε με μπετόν καθαριότητας.

Ως υπεύθυνος περιουσίας του Δήμου Ζακύνθου, σας λέω ότι από την έρευνα που έχω κάνει, προκύπτει ότι τα περισσότερα σχολεία στο νησί μας φτιάχτηκαν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Ίσως οι παρεμβάσεις που έγιναν τα επόμενα χρόνια να επιβάρυναν τα σχολικά κτήρια. Το μόνο σίγουρο όμως, είναι πως η αναζήτηση ευθυνών καθίσταται δύσκολη υπόθεση, γιατί τα διδακτήρια φτιάχτηκαν απευθείας από το Υπουργείο Παιδείας και δεν είχε εμπλακεί ο Δήμος.

Μάλιστα αυτά φτιάχτηκαν χωρίς οικοδομικές άδειες, οι οποίες άρχισαν να βγαίνουν τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90. Θα κοιτάξουμε το αρχείο μας στο Δήμο, όμως μου κάνει εντύπωση που δεν χρησιμοποιήθηκαν καλά υλικά κατασκευής. Θυμάμαι πως κάποια στιγμή είχε έρθει ο καθηγητής, κ. Καρύδης και ανέφερε πως διδακτήρια, όπως το 1ο Λύκειο και το 3ο Δημοτικό είναι γερά…».


Current track

Title

Artist