Current track

Title

Artist

π. Παναγιώτης Φωτεινόπουλος
Μέλος Φιλαρμονικής Δήμου Ζακυνθίων

Με την απόφασή του ο Δήμαρχος διαλύει την οικογένειά μας στη Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθίων/ Εύχομαι να τον φωτίσει ο Άγιός μας και να δει τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία ώστε να μην αντικατασταθεί ο μαέστρος που είναι φίλος, αδερφός και πατέρας μας

06/08/2024


«Κατ’ αρχήν να πω, για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθίων δεν έχει δικό της κτήριο και ότι στεγάζεται στο Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητρόπολης Ζακύνθου. Αν δεν είχε γίνει αυτή η παραχώρηση, η αρχαιότερη μπάντα της Ελλάδος θα ήταν στο δρόμο!

Πρόσφατα η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθίων πήγε στη Μύκονο, όπου και απέσπασε επαινετικά σχόλια, τόσο ο μαέστρος μας, όσο και εμείς οι μουσικοί, από τον Μητροπολίτη Σύρου και Μυκόνου, κ.κ. Δωρόθεο, που βλέποντας την μπάντα μας είπε: Ζήτω η Ζάκυνθος και η φιλαρμονική της.

Τα προβλήματα άρχισαν ανήμερα της «Μαλλιαρής», στις 31 Ιουλίου. Εδώ και 20 χρόνια η μπάντα πηγαίνει και δίνει συναυλία στο πλάτωμα του Αγίου Διονυσίου και αυτό είχε καθιερωθεί από τον αείμνηστο δάσκαλό μας, Νικόλαο Ταπίνη.

Σημειωτέον, ότι αυτή η υπηρεσία δεν είναι υποχρεωτική, όπως συμβαίνει με την εορτή του Αγίου Θεοφίλου, που ο Δήμαρχος ενημερώνει ημέρες πριν με έγγραφο ότι πρέπει να παραστεί η φιλαρμονική. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα έθιμο και εμείς οι μουσικοί θέλουμε και πάμε.

Φέτος όμως, δεν ήταν δυνατόν να παραστούμε, γιατί οι μισοί μουσικοί ασθενούσαν με Covid, ενώ οι υπόλοιποι αυτή την περίοδο εργάζονται. Το ανθρώπινο δυναμικό δεν επαρκούσε για να τιμήσουμε το έθιμο.

Ο μαέστρος μας, κ. Μαλλιάς, είχε ενημερώσει εγκαίρως την προισταμένη του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Ζακύνθου για αυτό που συνέβαινε.

Σήμερα πήγαν μουσικοί και γονείς στο Δημαρχείο για να ζητήσουν τη μη αντικατάσταση του μαέστρου μας, όμως ο αξιότιμος Δήμαρχός μας δεν τους δέχθηκε! Έλειπε στο εξωτερικό και δεν είχαμε κλείσει κάποιο ραντεβού μαζί του. Τώρα που ήρθε τον επισκεφθήκαμε, γιατί το θέμα είναι σοβαρό.

Λέω στους Ζακυνθινούς ότι τις τελευταίες ημέρες είμαστε στεναχωρημένοι με την απόφαση του Δημάρχου, μικρά παιδιά έχουν ψυχολογικό πρόβλημα, ενώ ο παλιότερος μουσικός μας, Γιώργος Κλάδης-Φάντες, έκλαιγε χθες. Η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθίων κινδυνεύει με κλείσιμο!

Η συναυλία που είχε προγραμματιστεί για τις 18 Αυγούστου στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο, δεν θα πραγματοποιηθεί, ενώ κανένας μουσικός δεν θα φορέσει τη στολή του για να κατέβει στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Παναγίας και του Αγίου Διονυσίου.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν στρεφόμαστε εναντίον του αρχιμουσικού, κ. Αγαλιώτη, ο οποίος προέρχεται από τα σπλάχνα της μπάντας μας και είναι μαθητής του αείμνηστου Σαμψαρέλου και του Κλάδη.

Η αντίδρασή μας αφορά τον άνθρωπο, τον φίλο, τον αδερφό και τον πατέρα μας, Διονύση Μαλλιά, που θέλουμε να παραμείνει μαέστρος και δάσκαλός μας.

Υπάρχουν παιδιά στη Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθίων που ήρθαν όταν ήταν 4 ετών και τώρα έδωσαν πανελλήνιες και έγιναν φοιτητές. Αυτά τα παιδιά θέλουν να συνεχίσουν να πορεύονται με τον κ. Μαλλιά. Υπάρχει ένα συναισθηματικό «δέσιμο», το οποίο κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει, γιατί δικαίως συμβαίνει αυτό.

Υπάρχει πιθανότητα με το συγκεκριμένο θέμα να ασχοληθεί και ο Βουλευτής Ζακύνθου, ο οποίος ενημερώθηκε και έδειξε ενδιαφέρον.

Εύχομαι ο Άγιος Διονύσιος να φωτίσει τον Δήμαρχο, κ. Στασινόπουλο, και να δει τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να διαλυθούν δύο φιλαρμονικές…».


Current track

Title

Artist