Current track

Title

Artist

Αντώνης Κασιμάτης
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ

Ομολογημένη αποτυχία της κυβέρνησης το Νομοσχέδιο για την επίταξη των ιδιωτών γιατρών/ Δ. Ακτύπης και λοιποί κυβερνώντες τα βλέπουν όλα καλά γιατί ζουν στη δική τους πραγματικότητα

30/07/2024


«Κατ’ αρχήν να πω ότι εν μέσω καύσωνα η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, αφού νομοθετεί την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, επιδεινώνοντας κι άλλο την οικονομική κατάσταση των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία ένας στους δύο Έλληνες δεν θα πάει φέτος διακοπές.

Όπως συμβαίνει και με το Νομοσχέδιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, τόσο ο Βουλευτής Ζακύνθου, κ. Διονύσης Ακτύπης, όσο και το σύνολο της κυβέρνησης, τα βλέπουν όλα καλά και ζουν στη δική τους πραγματικότητα, προσπαθώντας να πείσουν τους πολίτες ότι όλα αυτά που βλέπουν στα νοσοκομεία δεν συμβαίνουν και ότι η κακή κατάσταση είναι μόνο στη φαντασία τους. Την ίδια στιγμή ο κόσμος αναγκάζεται να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρει την υγειά του.

Με το νομοσχέδιο για την επίταξη των ιδιωτών γιατρών, ώστε αυτοί να μπουν στο ΕΣΥ, ουσιαστικά διαλύονται τα πάντα. Το χειρότερο είναι πως στην 50η επέτειο από την πτώση της χούντας ο υπουργός υγείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Άδωνις Γεωργιάδης, «φόρεσε την στολή συνταγματάρχη» και με διάγγελμα γνωστού ύφους, εξήγγειλε την επίταξη των ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά του ΕΣΥ σε κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες.
Η παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά την πανδημία, που ανέδειξε την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα ενός δημόσιου συστήματος υγείας, παρά τα μνημονικά πλήγματα και τα χρόνια προβλήματά του, κινήθηκε σταθερά στην φιλοσοφία της απορρύθμισης και της υπονόμευσης της υγείας σαν δημόσιο αγαθό. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Άδωνις Γεωργιάδης, έδωσε τα ρέστα του σαν ο πολιτικός για όλες τις «βρώμικες»δουλειές.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκτός μνημονίων, χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς, με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης- Ανθεκτικότητας και ξοδεύοντας 60 δις (τα 15 δις
με απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς), επέλεξε συνειδητά την κάλυψη των κενών θέσεων σε ιατρικό προσωπικό, που γιγαντώθηκε από το κύμα αποχωρήσεων από το ΕΣΥ στις μέρες της, να το καλύψει με δημιουργία μιας ιδιωτικής αγοράς παροχής υπηρεσιών υγείας μέσα στο ΕΣΥ.
Δίνοντας το «δικαίωμα» στους νοσοκομειακούς γιατρούς να ασκούν και ιδιωτικό έργο, σε ιδιωτικό τους ιατρείο, αλλά και να ασκούν ιδιωτικό έργο, μέσα στα νοσοκομεία, με αμοιβές υψηλότερες μάλιστα από τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Επίσης, καθιερώθηκαν τα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
Αντί να ενισχύσουν τις αμοιβές του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, επέλεξαν την ακραία ιδιωτικοποίηση. Τα κενά όμως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παρέμειναν και διογκώθηκαν. Το Νομοσχέδιο για την επίταξη των ιδιωτών γιατρών, αποτελεί μια ομολογημένη αποτυχία από την πλευρά της κυβέρνησης, που πάει να εφαρμόσει τώρα καθεστώς… Βόρειας Κορέας.

Κινήθηκαν με λογική φιλελευθεροποίησης και απέτυχαν παταγωδώς. Δεν θα φταίνε οι γιατροί αν οι πολίτες δεν θα μπορούν να γράφουν τα φάρμακά τους. Η κυβέρνηση δεν αποφάσισε την επίταξη των ιδιωτικών κλινών την περίοδο της πανδημίας, διότι υποστήριζε ότι αυτό είναι ένα αντισυνταγματικό μέτρο. Τώρα όμως, θέλει την επίταξη των ιδιωτών γιατρών και θεωρεί ότι είναι απόλυτα δημοκρατικό.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως θα ψηφιστεί το Νομοσχέδιο, αλλά δεν θα εφαρμοστεί. Ποιος όμως πιστεύει την κυβέρνηση που καλύπτει τις πομπές του κ. Μητσοτάκη με το πόθεν έσχες, αλλά και την κυβέρνηση των υποκλοπών, των απευθείας αναθέσεων και των σκανδάλων;

Τα δημόσια αγαθά της ψυχικής υγείας, της πρόληψης και της απεξάρτησης, τίθενται σε επισφάλεια. Στη Ζάκυνθο που όλοι γνωρίζουν πως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα ναρκωτικά, πάνε να κλείσουν την «ΣΤΟΡΓΗ». Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα προγράμματα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές αντιδρούν και δεν βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία. Αντίθετα, ποιος μπορεί να είναι σίγουρος ότι οι Βουλευτές της ΝΔ δεν είναι παρακολουθούμενοι και εκβιαζόμενοι για να ψηφίσουν αυτά τα κατάπτυστα νομοσχέδια;

Το καθεστώς Μητσοτάκη παρακολουθούσε 87 άτομα και προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως κανείς από αυτούς δεν έκανε μήνυση…».

 


Current track

Title

Artist