Θετική η παρουσία του Μ. Χρυσοχοίδη αλλά κακώς εμπλέκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην αντεγκληματική πολιτική που χαράζει το κράτος/ Δεν φταίει το ωράριο των καταστημάτων για τα όσα συμβαίνουν στη Ζάκυνθο και η Νομοθεσία έχει αλλάξει από το 2016
19/07/2024
«Δεν χρειάζεται να αποθαρρύνουμε τις πρωτοβουλίες του κράτους για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Αστυνομίας, διότι η επίσκεψη και τα όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοίδης, κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση και πλέον αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα υπάρξει αποτέλεσμα και το κατά πόσον οι πολίτες θα αισθανθούν ασφαλείς, που είναι και το ζητούμενο.
Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ο απόηχος είναι θετικός. Όπως σε όλα τα θέματα όμως, υπάρχει κι ένα αλλά. Αυτό έχει να κάνει με τη Δημοτική Αρχή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα, που δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για την αντεγκληματική πολιτική, διότι αυτή ανήκει στον στενό πυρήνα του κράτους και των υπηρεσιών του, δηλαδή τα Σώματα Ασφαλείας.
Εκτός από τις ρηματικές και πανηγυρικές δηλώσεις των στελεχών της Αυτοδιοίκησης, που επιζητούν και αυτοί περισσότερη ασφάλεια, ουδεμία άλλη εμπλοκή μπορούν να έχουν στο ζήτημα αυτό.
Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων δεν σχετίζεται με την εγκληματικότητα. Δεν μας φταίει το ωράριο για όσα συμβαίνουν στο Λαγανά κι αλλού. Αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα, τότε θα έπρεπε να καθίσουν στο σκαμνί του κατηγορουμένου όλοι οι πρώην Δήμαρχοι που δεν έκλεισαν τα μαγαζιά νωρίτερα. Μα πόσο… στραβοί ήμασταν;
Δεν θέλω να γίνω συμβουλάτορας κανενός και ούτε αυτός είναι ο στόχος μου. Από νομικής πλευράς όμως, πρέπει να αναφέρω ότι από το 2016 το νομικό πλαίσιο για τις άδειες των καταστημάτων έχει μεταβληθεί.
Με τον Νόμο 4442 υπάρχει ουσιαστικά ένα καθεστώς γνωμοδοτήσεων και ακόμη προσπαθούμε, ως κράτος, να ολοκληρώσουμε τις κυρώσεις, διότι προκύπτουν συνεχώς νομικά κενά. Αφήστε δε, που οι επιχειρηματίες μπορούν ανά πάσα στιγμή να τροποποιούν τις άδειες των καταστημάτων τους.
Προεκλογικά ζητούσα μόνιμη ενίσχυση της Αστυνομίας στη Ζάκυνθο και μάλιστα να ξέρετε πως δέχθηκα και μπόλικη κριτική για το συγκεκριμένο ζήτημα. Με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Χρυσοχοίδης ίσως να ικανοποιείται ένα μέρος των αιτημάτων των συνδικαλιστών αστυνομικών.
Από ‘κει και πέρα, επαναλαμβάνω πως η όποια αντεγκληματική πολιτική, καθορίζεται προεχόντως και κυρίως από την κρατική δράση και όχι από τον Δήμο ή την Περιφέρεια.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Όπως συμβαίνει αντιστοίχως με τα ζητήματα του νερού, της καθαριότητας και του βιολογικού, που αρμοδιότητα έχει μόνο ο Δήμος και όχι το κράτος, το αντίθετο γίνεται με την αντεγκληματική πολιτική.
Διάβασα και την ανάρτηση που έκανε η συνυποψήφιά μου, κ. Μαρία Λιβέρη, και λέω πως είναι γλαφυρή και εύστοχη σε αυτά που επισημαίνει.
Σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο η εγκληματικότητα αντιμετωπίστηκε με καταστολή για μακρύ χρονικό διάστημα. Αν το Ελληνικό Δημόσιο επιθυμεί να ελέγξει και να περιορίσει τους εγκληματογόνους παράγοντες, στους οποίους αναφέρθηκε ο κ. Χρυσοχοίδης, τότε η λύση είναι η μόνιμη δύναμη στην Αστυνομία, ώστε να δράσει σε βάθος δεκαετιών και να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα στην εμφανή, αλλά στην αφανή πλευρά του εγκλήματος…».