Current track

Title

Artist

Μαρία Μουζάκη
Υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ζακύνθου

Στο νησί μας έχουμε το πρόβλημα ότι δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες σχεδόν πουθενά / Είναι τραγική η κατάσταση / Πρέπει να υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες γύρω από τα χωριά μας

18/07/2024


“Χθες (17/07) το μεσημέρι ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε δύο (2) χωριά του νησιού μας. Συγκεκριμένα, η μία στο Γαλαρο η οποία και τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο και η άλλη στον Αγαλά. Αυτή η πυρκαγιά, στην αρχή της εκδήλωσης της δεν φάνηκε να είναι επικίνδυνη. Αυτό μου έλεγαν τόσο ο Πρόεδρος του χωριού, όσο και με μέλη της εθελοντικής ομάδας Αγαλά. Πιστεύαμε ότι δεν θα είναι τόσο σοβαρή, όπως τελικά εξελίχθηκε. Ήταν πάρα πολλή μεγάλη η φωτιά.

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή του αιολικού πάρκου (με τα φωτοβολταϊκά) και δεν απείλησε σπίτια, ούτε επιχειρήσεις αν και κοντά από το σημείο που εκδηλώθηκε υπάρχει τουριστικό κατάλυμα αλλά η φορά του ανέμου πήγαινε την φωτιά προς Κερί και Αγαλά, οπότε δεν υπήρχε θέμα εκκένωσης του.

Εκεί που όλοι πιστεύαμε ότι είναι υπό μερικό έλεγχο (ήταν σε ύφεση και δεν έβλεπες φλόγες) ξαφνικά μέσα στο καταπράσινο δάσος άρχισαν να βγαίνουν τεράστιες φλόγες. Αν ο αέρας ήταν πιο δυνατός και η πυροσβεστική δεν έκοβε την φωτιά με τα μηχανήματα που μας ζήτησε, τότε αυτή θα έφθανε έως τα χωριά που σας είπα πριν (Κερί – Αγαλά).

Η Πυροσβεστική μας ζήτησε να φέρουμε, άμεσα, ερπύστρια μηχανήματα. Εμείς φέραμε τρία και θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω και δημόσια τους τρεις χειριστές αυτών για την προσφορά τους, οι οποίοι, να τονίσω, ότι δούλευαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Για άλλη μία φορά αυτοί οι άνθρωποι άνοιξαν χιλιόμετρα δασικών δρόμων, δημιουργώντας αντιπυρικες ζώνες, διότι οι πυροσβέστες μας δεν είχαν πρόσβαση.

Επίσης, οι εθελοντικές ομάδες Αγαλά, Λιθακιάς και Κερίου ήταν σε ετοιμότητα και αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους ευγνωμονούμε. Από την πρώτη στιγμή ήταν όλοι οι εθελοντές μας εκεί. Μάλιστα ένας εθελοντής της ομάδας της Λιθακιάς έκαψε λίγο το χέρι του, καθώς και ένας εποχιακός πυροσβέστης τραυματίστηκε και με το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου. Ευτυχώς, είναι και οι δύο καλά στην υγεία τους.

Σύμμαχος μας, αυτή την φορά, ήταν ο Μετεωρολόγος του Ιόνιου Πανεπιστημίου, κ. Τάσος Καλημέρης. Θέλαμε να δούμε πως θα κινηθούν οι μετεωρολογικές συνθήκες. Παρόλο που δεν ήταν στη Ζάκυνθο ο κ. Καλημέρης αμέσως μας βοήθησε, δίνοντας μας μια ξεκάθαρη εικόνα η οποία εξελίχθηκε όπως ακριβώς μας τα είχε πει.

Θέλω να τονίσω ότι και σε αυτή τη φωτιά ήταν όλοι εκεί. Εμείς με τα τρία ερπύστρια μηχανήματα και υδροφόρες, ο Δήμος με υδροφόρες αλλά και όσοι έπρεπε να ήταν εκεί, ήταν κανονικά. Είναι διαφορετική η αντίληψη, αλλά και η αντιμετώπιση όταν είσαι εκεί.

Αλλά, αυτό που θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι έτσι όπως έχει εξελιχθεί η ατμόσφαιρα, το κλίμα μας, οι καιρικές συνθήκες, η ανομβρία που έχουμε τον τελευταίο 1,5 χρόνο στο νησί, οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν κάνει τις πυρκαγιές να μην σβήνουν μόνο με το νερό. Στο νησί μας, επίσης, έχουμε το πρόβλημα ότι δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες, σχεδόν πουθενά. Είναι τραγική η κατάσταση. Έγινε μία καλή δουλειά από το Δασαρχείο Ζακύνθου με αυτό το πρόγραμμα που καθάρισαν πάρα πολλά σημεία του δασικού μας δικτύου. Οι πυροσβέστες δεν έχουν πρόσβαση να μπουν να σβήσουν μία φωτιά. Πρέπει να υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες γύρω από τα χωριά. Κι αυτό δεν είναι δουλειά της Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της πρόληψης.

 


Current track

Title

Artist