Current track

Title

Artist

Νίκη Μαλαφούρη
Γενική Γραμματέας Επιμελητηρίου Ζακύνθου-φοροτεχνικός

Δικαιολογημένη η γκρίνια των επιχειρηματιών φέτος για αναδουλειά/ Όλοι οι υποψήφιοι για το Επιμελητήριο είναι ευπρόσδεκτοι αρκεί να έχουν ελεύθερο χρόνο και γνώση

16/07/2024


«Κατ’ αρχήν να σας πω ότι το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε μέτρα για την προστασία των εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, λόγω του καύσωνα.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή μέχρι την Παρασκευή τόσο από τους εργαζόμενους, όσο και από τους εργοδότες.

Από ‘κει και πέρα η γκρίνια που υπάρχει φέτος στην αγορά είναι απολύτως δικαιολογημένη, διότι παρά την αύξηση των αφίξεων η κίνηση είναι αισθητά μειωμένη.

Έχει αλλάξει η αναλογία προσφοράς και ζήτησης. Στον τόπο μας πλέον υπάρχει μια υπερπροσφορά σε όλα και ιδιαίτερα στα καταλύματα. Δεν υπάρχει σταματημός στις κατασκευές και συνεχώς επεκτεινόμαστε, όμως για να έχει ένα αποτέλεσμα όλο αυτό πρέπει να έχουμε κι’ άλλα πράγματα στο νησί μας που αφορούν τις υποδομές.

Η πόλη μας είναι αφιλόξενη. Όποιος μπαίνει σε αυτή αντικρίζει σκουπίδια, έλλειψη χώρων στάθμευσης και ένα απίστευτο κυκλοφοριακό. Η αλήθεια είναι πως ταλαιπωρούνται επί ώρες, απογοητεύονται και γυρίζουν πίσω στα καταλύματά τους.

Η Ζάκυνθος διαθέτει καταστήματα για όλα τα βαλάντια. Υπάρχουν ακριβές, μέτριες και φθηνές τιμές. Όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες προσπαθούν να επιβιώσουν, διότι έχουν ενοίκια, υψηλό λειτουργικό κόστος και πρέπει να καταβάλλουν πολλά χρήματα για το ρεύμα.

Ο πληθωρισμός που επικρατεί παρασύρει τις τιμές προς τα επάνω και αυτό συμβαίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει τη διάθεση να λάβει μέτρα, ενώ η ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι αυξάνουν και πάλι το ρεύμα. Δεν έχουμε νερό να πλυθούμε και ουσιαστικά καθίσταται απαγορευτικό να λειτουργούμε το air condition.

Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας έχουν κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ και έρχονται μες την καρδιά του καλοκαιριού, που ο άλλος είναι αναγκασμένος να ανάβει το κλιματιστικό για να μην πεθάνει από τον καύσωνα, να αυξάνουν έως και 200% τις τιμές!

Σαν να μην έφτανε αυτό η ΔΕΗ ζητάει πίσω τις επιδοτήσεις που δόθηκαν για το ρεύμα σε επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν πληγεί από τον Covid.

Εκτός όλων των άλλων, οι επιχειρηματίες έχουν να αντιμετωπίσουν και τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης και φέτος κατά μέσο όρο θα καταβάλλουν επιπλέον φόρο τουλάχιστον 2.000 ευρώ. Υπάρχουν και περιπτώσεις που θα δώσουν 5.000 και 6.000 ευρώ. Αυτό είναι εντελώς αναχρονιστικό, αντιπαραγωγικό και αναποτελεσματικό.

Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης. Είναι ένα άδικο και οριζόντιο μέτρο, επειδή το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει τη φοροδιαφυγή. Τους θεωρεί όλους κλέφτες και με αυτόν τον τρόπο επιβαρύνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Και όλα αυτά την ώρα που υπάρχει το POS και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών, συνεπώς δεν μπορεί κάποιος να αποφύγει τους φόρους.

Είναι γεγονός πως στη Ζάκυνθο ορισμένοι πωλούν τη χοιρινή μπριζόλα έως και 40 ευρώ και την μπίρα από 11 μέχρι 14 ευρώ, όπως μου είπε πελάτης μου σήμερα. Πρόκειται όμως για μεμονωμένες περιπτώσεις και δεν είναι αυτός ο κανόνας της αγοράς. Μπορούν οι ίδιοι οι καταναλωτές να γυρίσουν την πλάτη σε αυτά τα καταστήματα τα οποία δεν θα έχουν μεγάλη ζωή με τέτοιες «αρπαχτές».

Η πλειονότητα όμως των μαγαζιών έχει λογικές τιμές, αρκεί κάποιος να κάνει έρευνα αγοράς.

Το Επιμελητήριο Ζακύνθου έχει υποβάλλει ενστάσεις για την τεκμαρτή φορολόγηση από τον περασμένο Μάρτιο, σημειώνοντας πως μαζί με τους έμμεσους φόρους υπάρχει μια υπέρμετρη κατάσταση. Οι επιχειρήσεις πρέπει να φορολογούνται με χαμηλούς συντελεστές και όχι με 50% και 60%.

Κλέφτες είναι εκείνοι που κάνουν «μαύρη εργασία» και διακινούν διάφορα, αλλά και όσοι πουλάνε αέρα στο διαδίκτυο! Όχι οι επιχειρηματίες που δουλεύουν μαζί με τις οικογένειές τους 20 ώρες το 24ωρο για να τα βγάλουν πέρα.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές του Επιμελητηρίου Ζακύνθου τον προσεχή Δεκέμβριο και το μεγάλο ενδιαφέρον που μου λέτε ότι υπάρχει για συγκρότηση συνδυασμών, θα πω ότι όλοι είναι καλοδεχούμενοι, αρκεί να έχουν ελεύθερο χρόνο και γνώση για τα σοβαρά προβλήματα των επιχειρήσεων.

Σε 10 ημέρες είναι η καταληκτική ημερομηνία για τις φορολογικές δηλώσεις και σας ενημερώνω πως 2 εκ. από αυτές βρίσκονται ακόμη στον «αέρα», ενώ το 70% των 400.000 προσυμπληρωμένων δηλώσεων έχουν λάθη και τώρα έρχονται πολίτες σε εμάς τους λογιστές για να υποβάλλουμε τροποποιητικές δηλώσεις.

Σας λέω, επί παραδείγματι, ότι πελάτης μου από 1.000 ευρώ θα πληρώσει 60 ευρώ. Οδήγησαν τον κόσμο στην «παγίδα» των προσυμπληρωμένων δηλώσεων, τα δεδομένα ήταν λανθασμένα και ο καταλογισμός φόρου εκτινάχθηκε. Για να μπορέσουν τα λογιστικά γραφεία στη Ζάκυνθο να βγάλουν εις πέρας αυτόν τον μεγάλο όγκο δουλειάς πρέπει οι φορολογικές δηλώσεις να παραταθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου…».

 


Current track

Title

Artist