Current track

Title

Artist

Ιωάννα Αρβανιτάκη
Πρόεδρος του Συλλόγου «Καθαρά Νερά στη Ζάκυνθο»

Τα «Καθαρά Νερά» εκπέμπουν SOS για την κατάσταση με τα λύματα στη Ζάκυνθο/ Να μη δίνονται νέες άδειες για ξενοδοχεία και να ελεγχθούν τα υφιστάμενα καταλύματα για το εάν λειτουργούν οι βιολογικοί καθαρισμοί

21/06/2024


«Ο Σύλλογος «Καθαρά Νερά στη Ζάκυνθο» παρακολουθεί με θλίψη και αγανάκτηση, την δυστυχώς αναμενόμενη, αδιέξοδη κατάσταση, που αντιμετωπίζει το νησί μας με τη διαχείριση των λυμάτων.

Η δυσοσμία στο ποτάμι και σε παρακείμενους χείμαρρους είναι αφόρητη, παρόμοιες οσμές αναδύονται από χωράφια που βρίσκονται κοντά σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε πολλά σημεία του νησιού, τα τηγάνια των Αλυκών γίνονται επίσης αποδέκτες λυμάτων.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι καινούργια και αποτελεί το αποτέλεσμα της πολιτικής απερχόμενων δημοτικών αρχών που παραχώρησαν άδειες σε επιχειρηματίες του νησιού παραβιάζοντας τους περιβαλλοντικούς όρους, χωρίς παράλληλα να φροντίσουν για τη δημιουργία υποδομών που θα μπορούσαν να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες.

Η νέα πολλά υποσχόμενη δημοτική αρχή που γνώριζε πολύ καλά τα προβλήματα, ζητά χρόνο που δικαιούται να τον έχει, αλλά που ποτέ δεν μας είπε με βάση ποιο σχεδιασμό θα λύσει τα χρόνια σωρευμένα προβλήματα.

Η αδυναμία επεξεργασίας των λυμάτων από έναν ήδη κορεσμένο και τεχνικά ξεπερασμένο  βιολογικό, που ήταν ήδη γνωστή, είχε σαν αποτέλεσμα τη «διαρροή», όπως είπαν, της λυματολάσπης στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη.

Για άλλη μια φορά τα  συμφέροντα πολιτικών και επιχειρηματιών οδηγούν σε εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών του νησιού.

Ο δε σχεδιασμός της νέας Δημοτικής Αρχής για τη διαχείριση των λυμάτων αποδεικνύεται δυστυχώς πως είναι μη υπαρκτός αφού προβαίνει σε σπασμωδικές λύσεις, ενώ έχει προκύψει  ήδη σοβαρή ρύπανση στο ποτάμι και τις ακτές του Αργασίου.

Η δε απόφαση της ιδιωτικοποίησης του βιολογικού πολύ φοβόμαστε ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν με νέους φόρους οι πολίτες του νησιού.

Το περιβάλλον της Ζακύνθου καταστρέφεται στο όνομα του πρόσκαιρου κέρδους. Ταυτόχρονα αυτό το περιβάλλον αποτελεί και το εμπορεύσιμο αγαθό του τουρισμού μας. Πολιτικοί και επιχειρηματίες έχουν  καταλάβει πως συνεχίζοντας έτσι θα πέσουν και οι ίδιοι μέσα στο λάκκο που έσκαψαν;

Τα «Καθαρά Νερά στη Ζάκυνθο» φωνάζουν SOS για το νησί μας. Καλούμε όλους τους υπεύθυνους της τοπικής αυτοδιοίκησης να προβούν άμεσα σε μέτρα για τη σωστή διαχείριση των λυμάτων, την επιβολή της τήρησης  των περιβαλλοντικών όρων από τους επιχειρηματίες, τη διακοπή παροχής νέων αδειών  μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που δεν λειτουργούν δικό τους βιολογικό, τη στελέχωση των υπηρεσιών υγειονομικού ελέγχου και να ξεκινήσουν ΑΜΕΣΑ έλεγχοι της λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών των ξενοδοχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επιπλέον θα πρέπει να ξεκινήσουν μελέτες για νέους βιολογικούς που να καλύπτουν τις ανάγκες των τουριστικών περιοχών και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επεξεργασία της λυματολάσπης στο νησί μας…».

 


Current track

Title

Artist