Current track

Title

Artist

Διονύσης Ακτύπης
Βουλευτής Ζακύνθου

Να μου φέρει ο κ. Αβράμης τις μελέτες που έκανε όταν ήταν πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ/ Να καταλάβει ότι εγώ είμαι Βουλευτής και όχι Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης

19/06/2024


«Απ’ ότι φαίνεται μάλλον κάποιοι έχουν μπερδέψει το ρόλο που έχει ο Βουλευτής με πράγματα που αφορούν τη Δημοτική Αρχή και γενικότερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Αβράμης βγήκε στην εκπομπή σας και είπε πως ήταν πρόεδρος στη ΔΕΥΑΖ το 2011. Ρωτάω λοιπόν το εξής: Υπάρχει κάποια μελέτη ή πρόταση που έκανε τότε, ώστε να μου την παραδώσει και να αναζητήσω χρηματοδότηση;

Σας λέω πως δεν υπάρχει καμία εμπεριστατωμένη μελέτη επί της θητείας του, ούτε καν μάστερ πλαν για τα ζητήματα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η πραγματικότητα και η αλήθεια είναι η εξής: Όταν ήμουν Δήμαρχος Ζακύνθου λάβαμε 500.000 ευρώ από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», ενώ ως Βουλευτής κατάφερα και έσωσα δύο φορές τη χρηματοδότηση ύψους 2.250.000 ευρώ για την αναβάθμιση του βιολογικού, χρήματα τα οποία είχε απωλέσει ο κ. Αρετάκης, και μαζί με τον σημερινό Δήμαρχο, κ. Στασινόπουλο, πήγαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών και το εντάξαμε στο πρόγραμμα «Φιλόδημος 2».

Να προσθέσω πως η μελέτη έπρεπε να κατατεθεί έως τον Μάιο και απ’ ότι έχω ενημερωθεί αυτό έγινε και προχωρά, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στον βιολογικό.

Ο κ. Αβράμης ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ δεν έπραξε τίποτα για την οριοθέτηση του βιολογικού και για τα αποχετευτικά δίκτυα.

Να ξέρετε ότι υπάρχει προμελέτη στο Υπουργείο Υποδομών για νέο βιολογικό στην περιοχή του Πλάνου. Ανεξάρτητα από τη δική μου γνώμη για το θέμα, η Δημοτική Αρχή εφόσον επιθυμεί πρέπει να το εξετάσει.

Ο Βουλευτής έχω πει ξανά ότι δεν είναι «σάκος του μποξ» για όλα τα προβλήματα, όμως ορισμένοι δεν το καταλαβαίνουν και θεωρούν πως είμαι το κερασάκι στην τούρτα, γι αυτό και κάνουν συνεχείς αναφορές σε μένα.

Τους απαντώ πως είμαι Βουλευτής και όχι Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης. Δεν θα παίξω εγώ τους ρόλους όλων. Χρέος δικό μου είναι να βοηθάω την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να ανοίγω πόρτες για χρηματοδοτήσεις και δεν είμαι υποχρεωμένος να κάνω μελέτες, γιατί δεν είναι στην αρμοδιότητά μου.

Όλα τα μεγάλα έργα στη Ζάκυνθο έχουν γίνει από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και χαίρομαι που το επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή του ο πρώην Νομάρχης, Διονύσης Γάσπαρος, που ήταν και είναι στέλεχος του κόμματός μας. Όλοι οι υπόλοιποι το μόνο που κάνουν είναι να γκρινιάζουν.

Γίνονται διάφορα έργα στο νησί αυτή την περίοδο, όπως το Καστρομονάστηρο στα Στροφάδια, οι παρεμβάσεις στο Κάστρο της Ζακύνθου, έχουμε πετύχει την επισκευή του κτηρίου του Εργατικού Κέντρου, οι ανακαινίσεις σε πολλά σχολεία, το λιμάνι των Βολιμών που εγώ ασχολήθηκα προσωπικά με την υπόθεση με την ΕΤΑΔ, η μελέτη εξομοίωσης του λιμανιού στο Κερί και πολλά άλλα ακόμη.

Το τελευταίο που θα αναφέρω είναι ότι σήμερα είχα συνάντηση εργασίας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, κύριο Δημήτρη Πολίτη, αναφορικά με την πορεία υλοποίησης έργων στο λιμάνι της Ζακύνθου.

Προχωράμε κανονικά με τις διαδικασίες για την τοποθέτηση 60μετρων πλωτών εξεδρών και την εκβάθυνση του λιμανιού, έργα που θα οδηγήσουν σε σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, καθώς θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα από τον θαλάσσιο τουρισμό.

Πριν από λίγους μήνες αναθέσαμε στο ΤΑΙΠΕΔ την εκπόνηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς το ταμείο είχε τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες.

Το γεγονός ότι δεν υπήρχε για το Master Plan του λιμανιού στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη και προεδρικό διάταγμα και απλώς υπήρχε ένα ΦΕΚ, χωρίς να λέει τίποτα, δείχνει πόσο γυμνός ήταν ο βασιλιάς τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι στόχος μας να λύσουμε προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές.
Προφανώς αυτά δεν μπορούν να λυθούν σε μια μέρα αλλά κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα.

Ο κύριος Πολίτης με ενημέρωσε εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ ότι προχωράει τάχιστα η στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο.

Τώρα είμαστε σε φάση αναμονής κάποιων αναγκαίων ρυμοτομικών στοιχείων από την πολεοδομία Ζακύνθου και κάποιων πληροφοριών σχετικά με τα όρια της χερσαίας ζώνης.

Με τη συλλογή των στοιχείων και την επιτυχή ενημέρωση και ολοκλήρωση του φακέλου θα οδηγηθούμε στην έκδοση του προεδρικού διατάγματος.

Στόχος είναι το φθινόπωρο να έχει ολοκληρωθεί η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να ξεκινήσει η διαβούλευση.

Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και για το ζήτημα της αξιοποίησης της Μαρίνας Ζακύνθου και για το πως μπορούν να προχωρήσουν απαραίτητα έργα προς όφελος της Ζακυνθινής κοινωνίας…».

 


Current track

Title

Artist