Χρειάζεται μια οργανωμένη εγκατάσταση για τους Ρομά στη Ζάκυνθο/ Η επαιτεία από ενήλικους δεν διώκεται ποινικά όμως όταν γίνεται από παιδιά το πράγμα διαφέρει και επεμβαίνουν οι Αρχές
12/06/2024
«Κατ’ αρχήν να πω ότι κατά την επίσκεψή μας στον καταυλισμό των Ρομά στον Αγγερικό, δεν υπήρξε καμία απολύτως ένταση και οι άνθρωποι αυτοί μας κοιτούσαν στα μάτια και τα χείλη, με την προσδοκία να γίνουν πράγματα που θα βελτιώσουν τη ζωή τους.
Επικεφαλής της ομάδας που επισκέφθηκε τον χώρο ήταν ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Γιώργος Στασινόπουλος, που έχει αφιερώσει πολύ χρόνο για το θέμα και για την ενημέρωση που του παρέχει η Υπηρεσία της Πρόνοιας. Συζητάμε μαζί του εδώ και καιρό, συνεπώς η επίσκεψη αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αίθρια.
Το πρόβλημα με τους Ρομά στη Ζάκυνθο είναι μικρότερο, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Οι μόνιμα διαμένοντες στον τόπο μας είναι 350 άτομα και ανάμεσα σε αυτούς είναι πολλοί ανήλικοι.
Κάθε καλοκαιρινή περίοδο ο αριθμός αυτός αυξάνεται και έρχονται κυρίως από Πελοπόννησο και Ηλεία. Η Ζάκυνθος είναι ένας τόπος που τους έλκει, κυρίως σε ό,τι αφορά το οικονομικό ζήτημα. Υπάρχει γι αυτούς δυνατότητα προσπορισμού.
Φέτος οι Ρομά που έχουν έρθει είναι περισσότεροι και τους βλέπουμε στο λιμάνι και στη μαρίνα με απλωμένα ρούχα, κλπ. Αρκετοί από αυτούς εργάζονται σε τουριστικές επιχειρήσεις, αφού λείπουν εργατικά χέρια.
Πριν από 20 χρόνια με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρκαδίων, είχε παραχωρηθεί σε 30 περίπου άτομα ένας χώρος στον Αγγερικό. Εκεί έγιναν κάποια παραπήγματα, υπάρχει νερό, όμως ακόμη και σήμερα που μιλάμε δεν διαθέτουν ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι συνθήκες είναι ελλιπείς και στο Υπουργείο έχει καταγραφεί το σημείο εκείνο ως καταυλισμός Ρομά. Πλέον οι υπόλοιποι 300 χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε εκείνους που αναπτύσσουν μια οικονομική δραστηριότητα με μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πουλάνε γλάστρες και καρέκλες, ενώ υπάρχει κι ένα άλλο κομμάτι από 70 έως 100 άτομα που έμειναν άστεγοι όταν τους έδιωξαν από κάποιες ημιτελείς οικοδομές του Πλάνου.
Είχαν πάει προσωρινά στο χώρο του Αεροδρομίου, όμως μετά και τις πλημμύρες που τους βγάλαμε με τσάπες, πλέον είναι στον Αγγερικό, αφού αγόρασαν δύο μικρά λιοστάσια δίπλα στον καταυλισμό.
Έχουν κάνει κάποιες αυθαίρετες κατασκευές-παραπήγματα και μένουν εκεί γύρω στα 130 άτομα. Τη Δευτέρα καθίσταται αναγκαίο να επικαιροποιήσει η Πρόνοια την καταγραφή τους και αυτό θα γίνει.
Στο σημείο εκείνο δεν υπάρχει ούτε ρεύμα, αλλά ούτε και νερό. Φέρνουν ποσότητες με κάποια βαρέλια. Η κατάσταση αυτή έχει θορυβήσει την Κοινότητα του Αγγερικού και ο πρόεδρος, κ. Φαραός, έχει κάνει ενέργειες. Δεν τηρούνται οι υγειονομικές συνθήκες και στις δύο περιπτώσεις.
Να σας πω ακόμη ότι οι Ρομά ήταν αρκετά φειδωλοί και δεν υπέβαλλαν κάποιο αίτημα στον Δήμαρχο ή στους υπόλοιπους που είμασταν εκεί. Το κλιμάκιο ήταν αρκετά μεγάλο για πρώτη φορά, αφού συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, όπως η Πολιτική Προστασία, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, ο κ. Τουρκάκης από τη ΔΕΥΑΖ, αλλά και η Δημοτική Αστυνομία.
Η παρουσία μας εκεί έλαβε χώρα μετά από διάλογο και δεν είχε σκοπό να τάξουμε πράγματα. Η Υπηρεσία μας υλοποιεί Τοπικό Σχέδιο Δράσης και χρειάζεται πολλές φορές να γίνει μια επικαιροποίηση. Παράλληλα, θα υποβάλλουμε και προτάσεις, οι οποίες πρέπει να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του Δήμου, ώστε να είναι εφικτό να γίνουν κάποια πράγματα. Εξάλλου, τέλος του 2024 το Σχέδιο αυτό πρέπει να είναι ενεργό και θα συνεχιστεί ο απευθείας διάλογος με τους Ρομά.
Να προσθέσω ότι 80 περίπου Ρομά δεν είναι τελείως στην ψάθα και διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν σπίτια για να μείνουν, όμως δεν βρίσκουν στέγη.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το ζήτημα της επαιτείας, έχουμε άψογη συνεργασία με την Ασφάλεια και την Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου. Πολλές φορές μεικτό κλιμάκιο κάνει εξορμήσεις και γίνονται συστάσεις, ενώ έχουν εφαρμοστεί και διοικητικά μέτρα.
Η Πρόνοια έχει βγάλει «κίτρινη κάρτα» σε Ρομά, λέγοντας πως αν συνεχίσουν την επαιτεία θα χάσουν κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα που λαμβάνουν από το κράτος.
Η επαιτεία έχει σταματήσει στα φανάρια της Λούμπας και του Αγίου Χαραλάμπη από όσους διαμένουν μόνιμα στη Ζάκυνθο και έχει σημασία αυτό που σας λέω. Εκεί παρουσιάζονται όσοι έρχονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τη Νομοθεσία η επαιτεία από ενήλικους δεν διώκεται ποινικά. Όταν όμως αυτή γίνεται από ανήλικους τα πράγματα διαφέρουν, διότι τα παιδιά εκτίθενται σε σωματικούς και ψυχικούς κινδύνους. Υπάρχει πλημμελής άσκηση της γονικής μέριμνας και οι Αρχές μπορούν να απευθυνθούν στους γονείς.
Πολλές φορές σαν προϊστάμενος της Πρόνοιας έχω σταματήσει με το αυτοκίνητό μου και όταν βλέπω μητέρα με παιδί στην αγκαλιά της να ζητιανεύει, ζητάω τα στοιχεία της και τη φοβίζω λίγο. Μέχρι εκεί μπορώ να φτάσω.
Οι πολίτες όταν βλέπουν τέτοια περιστατικά μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία μας ή κατευθείαν με την Αστυνομία, που έχει και την ευθύνη να παρέμβει και να διερευνήσει το θέμα, καθώς και με την Εισαγγελική Αρχή.
Πρόταση της Υπηρεσίας μου προς τη Δημοτική Αρχή είναι να βρούμε έναν χώρο κοινά αποδεκτό και να δημιουργηθεί μια εγκατάσταση για τους Ρομά, όπου θα υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες. Με τον τρόπο αυτό όσοι έρχονται στη Ζάκυνθο είτε θα πηγαίνουν εκεί, είτε θα έχουν επιπτώσεις.
Εμείς σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και να πω ακόμη ότι ο Δήμος έχει δικούς του χώρους, που γειτνιάζουν με νερό και ρεύμα, ενώ θα είναι δυνατή και η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου…».