Current track

Title

Artist

Νίκος Μπίστης
Μέλος Συντονιστικού «Νέας Αριστεράς»

Την κυβέρνηση μπορεί να την ανατρέψει μόνο ένα αριστερό και προοδευτικό κόμμα σαν αυτό της «Νέας Αριστεράς»/ Αν η Ζάκυνθος δεν προσέξει την άναρχη ανάπτυξη το πρόβλημα θα «σκάσει»

03/06/2024


«Η πολιτική κατάσταση στη χώρα, αλλά και στην Ευρώπη, δεν είναι καλή και αυτό αποτυπώνεται και στη διάθεση των πολιτών που δεν δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις Ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τον Economist τρεις γυναίκες θα καθορίσουν την πορεία της Ευρωπαικής Ένωσης τα επόμενα χρόνια. Αυτές είναι η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η Μαρί Λεπέν και η Τζόρτζια Μέλονι. Οι τελευταίες δύο ανήκουν στην Ακροδεξιά, συνεπώς εκεί θα στηριχθεί η κ. Φον Ντερ Λάιεν.

Σε αυτές τις εκλογές υπάρχει η εθνική διάσταση των θεμάτων και έχει εξαφανιστεί η Ευρωπαική. Είναι μια λανθασμένη στρατηγική των κομμάτων της Αριστεράς, που έχουν στοχεύσει στην ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και εμείς στη «Νέα Αριστερά» θέλουμε να ηττηθεί η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης, ωστόσο αυτό δεν το διεκδικούμε με όρους lifestyle, όπως ο κ. Κασελάκης.

Ο κόσμος είναι απογοητευμένος, όμως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο δεξιό και από αυτό της ΝΔ. Όταν ακούς πως δίνει φοροαπαλλαγές σε εκείνους που έχουν έσοδα 5.400 ευρώ μηνιαίως και αυτές αυξάνονται όταν φτάνει τις 10.000 ευρώ το εισόδημα, διερωτάσαι τι πρέπει να ανατρέψεις;

Οι ελαφρύνσεις πρέπει να αφορούν τους φτωχούς και όχι τους πλούσιους αυτής της χώρας. Γι αυτό ζητάμε από τον κόσμο να στηρίξει το κόμμα της «Νέας Αριστεράς», για να ανατραπεί η κυβέρνηση από ένα πραγματικό αριστερό και προοδευτικό κόμμα.

Για να είμαστε δίκαιοι η Ευρώπη πλέον δεν είναι ελκυστική, όπως συνέβαινε στην εποχή του Ντελόρ που στόχος ήταν η Ευρωπαική ολοκλήρωση.

Από την άλλη μεριά όλα κρίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι λάθος να λέει ένας πολίτης-ψηφοφόρος ότι δεν ενδιαφέρεται για τις Ευρωεκλογές, διότι εκτός των άλλων κρίνεται το ζήτημα του πολέμου και της ειρήνης.

Υπήρξε προειδοποίηση στη Γιουγκοσλαβία, ο πόλεμος είναι στην ήπειρό μας και στη Μέση Ανατολή έχουμε όρους γενοκτονίας. Ταυτόχρονα, στην Ευρώπη υπάρχει ρωγμή, αφού η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία, αναγνωρίζουν το Παλαιστινιακό κράτος και πάνε απέναντι σε αυτά που λέει η Αμερική και το Ισραήλ.

Στόχος της «Νέας Αριστεράς» είναι να εκλέξει έναν Ευρωβουλευτή και να πάρει ένα ποσοστό πάνω από το 4%. Από κει και πέρα μετά τις εκλογές θεωρώ ότι υπάρχουν κοινές συνισταμένες με κόμματα της Αριστεράς και μπορούμε να μιλήσουμε.

Έχετε δίκιο όταν λέτε πως δεν συνεργάζονται και δεν συνεννοούνται εύκολα τα αριστερά κόμματα. Ψάχνω κι εγώ να βρω απάντηση γιατί συμβαίνει αυτό και είναι κάτι που θα με απασχολεί μέχρι το τέλος της ζωής μου.

Πριν έρθω στη Ζάκυνθο ήμουν στη Λάρισα με τον πρόεδρο της «Νέας Αριστεράς», Αλέξη Χαρίτση, και μιλήσαμε για την τραγωδία των Τεμπών.

Θυμάστε το σκάνδαλο του Watergate στην Αμερική; Τότε ο πρόεδρος Νίξον κέρδισε τις εκλογές και νόμιζε πως γλίτωσε τις συνέπειες. Στην πορεία όμως, άρχισαν να φαίνονται οι ευθύνες.

Η δημοκρατία τα έχει αυτά. Μπορεί κάποιος Εισαγγελέας, αλλά και οι συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη, να προχωρήσουν την υπόθεση. Εξάλλου, κάποιες εφημερίδες που είναι φιλικές προς την κυβέρνηση, άρχισαν να δημοσιεύουν στοιχεία για την υπόθεση, διότι προφανώς κάτι δεν πήραν. Για τα Τέμπη θα πω ότι ο αγώνας συνεχίζεται.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη Ζάκυνθο, όπου κι αν πήγαμε στο νησί με την υποψήφια Ευρωβουλευτή της «Νέας Αριστεράς», Νάντια Κουλουμπή, ακούσαμε πολλά παράπονα ότι ο τόπος σας είναι εγκαταλελειμμένος.

Εγώ δεν είμαι ειδήμονας και δεν γίνεται μέσα σε μια ημέρα να γνωρίζει κάποιος τι ακριβώς συμβαίνει εδώ, όμως αν υπάρχει άναρχη ανάπτυξη και δεν το προσέξετε όλο αυτό, τότε θα «σκάσει».

Το εύκολο κέρδος φέρνει πολλά προβλήματα. Εγώ είχα έρθει στη Ζάκυνθο μαζί με τον πατέρα μου τη δεκαετία του ‘60 και στο Λαγανά υπήρχαν εκείνη την περίοδο δύο ταβέρνες και μια σχεδία με πασσάλους.

Ο κόσμος να πάει να ψηφίσει στις Ευρωεκλογές και να ξεπεράσει την απογοήτευσή του, διότι το να απέχει δεν είναι λύση. Η «Νέα Αριστερά» θα είναι και την επομένη των εκλογών εδώ…».


Current track

Title

Artist