Current track

Title

Artist

Ανδρέας Φλεμοτόμος
Σεφ

Ο σεφ Ανδρέας Φλεμοτόμος μας προτείνει αγκινάρες με κουκιά

25/04/2024


Υλικά
Μερίδες: 4
10 αγκινάρες, καθαρισμένες
500 γρ. κουκιά φρέσκα, ολόκληρα, αν είναι τρυφερά, αλλιώς μόνο τα σπυριά στο εσωτερικό
1 ξερό μικρό κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο σε ψιλά καρέ
3 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
2 μικρά καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε τρία κομμάτια το καθένα
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
6 κλωνάρια μάραθος, ψιλοκομμένος
ο χυμός από 1 λεμόνι
120 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Για τις αγκινάρες με κουκιά χλωρά και μάραθο, αν τα κουκιά είναι τρυφερά, τα χρησιμοποιούμε ολόκληρα, αλλά τα καθαρίζουμε όπως τα φασολάκια: κόβουμε τις άκρες τους και τα καθαρίζουμε από τις ίνες τους γύρω-γύρω.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε τις αγκινάρες, τα κουκιά, τις πατάτες, τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λαδωθούν καλά.
Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να καλύψει μέχρι τη μέση όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν. Μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 25 – 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Πότε-πότε σείουμε την κατσαρόλα.
Μετά ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το μάραθο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το χυμό λεμονιού και μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα για περίπου άλλα 10 λεπτά, μέχρι να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα.


Current track

Title

Artist