Θα χρειαστούν 70 εκ. ευρώ για την υδροδότηση στη Ζάκυνθο με συντηρητικούς υπολογισμούς/ Υπάρχουν γεωτρήσεις στο νησί που το νερό που δίνουν δεν κάνει ούτε για οικιακή χρήση
03/04/2024
«Είμαι ο επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων που αναλάβαμε να κάνουμε το master plan για την υδροδότηση της Ζακύνθου. Μέσα σε αυτό περιγράφονται διάφορες ενέργειες, που πρέπει να γίνουν σε βάθος δεκαπενταετίας.
Από τη μελέτη μας καταδεικνύεται πως η Ζάκυνθος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με το νερό σε 20 χρόνια, γιατί αυτό δεν θα επαρκεί. Υπάρχουν γεωτρήσεις στο νησί που δίνουν νερό με αγωγιμότητα 5000 μικροζίμενς και θα προσπαθήσουμε να το ρίξουμε στο 1000. Είναι όμως κι άλλες με 25.000 μικροζίμενς, κάτι που σημαίνει ότι το νερό που μας δίνουν είναι ακατάλληλο και δεν κάνει ούτε για οικιακή χρήση.
Θεωρούμε ότι στο νησί και σε διάφορα σημεία πρέπει να γίνουν μικρές μονάδες αφαλάτωσης, αλλά και λοιπά έργα για τη βελτίωση του παραγόμενου νερού. Το κόστος όλων αυτών των παρεμβάσεων, με συντηρητικούς υπολογισμούς, ανέρχεται σε 70 εκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα προτείνουμε και έργα αποχέτευσης που πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα και θα χρειαστούν αλλά τόσα χρήματα. Με την αφαλάτωση το κόστος πώλησης του κάθε κυβικού θα ανέρχεται σε 3 ευρώ αρχικά και υπάρχει περίπτωση να φτάσει έως τα 4,5 ευρώ ανά κυβικό.
Στο Κερί και στο Καταστάρι το νερό φαίνεται να έχει πρόβλημα, όμως σε άλλες περιοχές, όπως στο Βραχιώνα και στο Ρομίρι υπάρχει νερό καλής ποιότητας. Η Ζάκυνθος αντλεί περί τα 10 εκ. κυβικά ετησίως και από αυτά τιμολογούνται μόνο τα 3 εκ., διότι τα υπόλοιπα χάνονται στο δρόμο. Στο master plan που κάναμε δεν έχουμε συμπεριλάβει στοιχεία για τις ποσότητες που αντλούνται στις ιδιωτικές γεωτρήσεις…».
Λευτέρης Ζερβός: «Δυτικά και ανατολικά της Ζακύνθου υπάρχει πολύ καλό και ποιοτικό νερό
«Είμαι υδρογεωλόγος και συμμετέχω στην ομάδα που ανέλαβε τη συγκρότηση του master plan.
Το συμπεράσματά μας από την έρευνα που κάναμε είναι ότι στα δυτικά κράσπεδα της λεκάνης του νησιού, δηλαδή στις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΖ στη Ρίζα, το υπόγειο νερό χαρακτηρίζεται πολύ καλό για ανθρώπινη κατανάλωση.
Το ίδιο παρατηρείται και στα ανατολικά όρια της λεκάνης, λόγω της ύπαρξης γεωλογικών σχηματισμών, που παίζουν τον ρόλο του υδραυλικού φραγμού, με αποτέλεσμα η θάλασσα να μην μπορεί να εισχωρήσει εκεί…».