Το νερό στην πόλη παραμένει υφάλμυρο και καμία βελτίωση δεν έχει υπάρξει/ Δεν γίνονται έργα υποδομής και η κατάσταση φέτος με τα λύματα θα είναι χειρότερη
09/04/2025
«Δεχθήκαμε ένα τηλεφώνημα από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα» για να μιλήσουμε για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Ζακύνθου και συγκεκριμένα για τη ρύπανση στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη από τα λύματα, καθώς και για την καταπάτηση που έχει γίνει στο Μαραθονήσι.
Εντυπωσιαστήκαμε από το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι γνώριζαν ακριβώς το τι συμβαίνει στη Ζάκυνθο και μάλιστα έμειναν στο νησί μας τέσσερις ημέρες, αφού ασχολήθηκαν ακόμη με τον ΧΥΤΑ στον Σκοπό, αλλά και με τον Λίβα.
Είμαι άνθρωπος που αν δω πως γίνεται κάτι καλό, το αναγνωρίζω. Έλειπα από τη Ζάκυνθο για μεγάλο χρονικό διάστημα και επιστρέφοντας εδώ, διαπίστωσα πως έχει βελτιωθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων. Λείπουν όμως, τα «πράσινα σημεία», ενώ και η ανακύκλωση δεν γίνεται όπως πρέπει.
Επισκεφθήκαμε το παλιό ΚΔΑΥ στο αεροδρόμιο και εκεί στα αριστερά υπήρχε ένα «βουνό» με μπάζα, ενώ στα δεξιά ήταν σάπια ανακυκλώσιμα υλικά, με την μπόχα να είναι αφόρητη. Αυτά πλέον δεν διαχειρίζονται και θα ανέβουν στον Λίβα για να θαφτούν μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα. Όπως καταλαβαίνετε, τα όσα συμβαίνουν δεν μας δίνουν καμία χαρά ή ελπίδα.
Δεν γίνεται ανακύκλωση στην πηγή και δεν υπάρχει καμία οργάνωση για να μαζευτεί το χαρτί, αλλά και το γυαλί. Απλώς δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις όταν μας μιλούν για λειτουργία ΚΔΑΥ στον Λίβα.
Βρέθηκα πρόσφατα στην Καλαμάτα και εκεί σε κάθε 200 μέτρα υπάρχουν δύο μπλε κάδοι ανακύκλωσης, αλλά και βυθιζόμενος κάδος απορριμμάτων, που περιμετρικά είναι καλυμμένος με πέτρα και η εικόνα είναι καλαίσθητη. Θα σας στείλω και σχετικές φωτογραφίες.
Στα υπόλοιπα θέματα δεν έχουμε δει κάτι να αλλάζει και το κυριότερο είναι πως δεν προχωρούν τα έργα υποδομής. Σε ό,τι αφορά τον βιολογικό καθαρισμό που είναι παλαιωμένος, έχει εγκριθεί μια χρηματοδότηση για την αναβάθμισή του, όμως δεν υλοποιούνται οι παρεμβάσεις και φέτος θα ζήσουμε ίδιες και ενδεχομένως χειρότερες καταστάσεις με τα λύματα.
Απαιτείται η συμμόρφωση των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και των άλλων επιχειρήσεων με τη Νομοθεσία και πρέπει να έχουν δικούς τους βιολογικούς.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας ξέρουμε ότι είναι υποστελεχωμένες και υπολειτουργούν, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους, ώστε στη συνέχεια όλοι να αντιληφθούν ότι ίσως κάποια στιγμή ελεγχθούν και αυτοί.
Βέβαια αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχει φόρτος εργασίας και ίσως δέχονται απειλές από ιδιώτες, όμως όταν δεν πηγαίνουν μόνοι τους και υπάρχει μεικτό κλιμάκιο τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.
Στο Λιμεναρχείο έχουμε απευθυνθεί πολλές φορές όταν διαπιστώνουμε θαλάσσια ρύπανση και μας έχουν πει ότι μέχρι πέρυσι είχαν ένα σκάφος. Τώρα πληροφορούμαστε ότι δεν υπάρχει καν σκάφος, διότι αυτό βρίσκεται στη Σύμη. Συνεπώς, και εκεί τα πράγματα θα είναι χειρότερα.
Είμαστε φορολογούμενοι πολίτες, αμειβόμαστε με χαμηλές αποδοχές που δεν φτάνουν για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και ταυτόχρονα όλες οι υπηρεσίες στο νησί μας είναι υποστελεχωμένες. Η γενική αντίληψη είναι πως δεν πάμε καλά.
Το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδος «ΕΡΜΗΣ» φάσκει και αντιφάσκει. Αυτό το λέω γιατί το μόνο που γίνεται από τη ΔΕΥΑΖ είναι να αναρτά στο διαδίκτυο, όπως είναι υποχρεωμένη από τη νομοθεσία, τις αναλύσεις που κάνει στο νερό. Αυτή είναι όντως μια εξέλιξη.
Από ‘κει και πέρα όμως, γνωρίζαμε πως σε μερικές περιοχές της Ζακύνθου, όπως είναι το Μπελούσι και η Λιθακιά, το νερό είναι καλύτερης ποιότητας.
Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως, και με την υδροδότηση της πόλης, αφού εκεί οι τιμές του νατρίου και της αγωγιμότητας, είναι υψηλές. Το νερό με άλλα λόγια παραμένει υφάλμυρο και καμία βελτίωση δεν έχει συντελεστεί.
Τον χειμώνα είχαμε αρκετές βροχοπτώσεις και ο υδροφόρος ορίζοντας εμπλουτίστηκε. Ενδεχομένως να έγιναν και κάποιες γεωτρήσεις. Απέχουμε πολύ όμως, από το να είναι αυτό το νερό κατάλληλο…».