Το ελικόπτερο της Αερολέσχης τους φαίνεται ακριβό αλλά τα τρακτέρ δουλεύουν για 10 ώρες και τα πληρώνουν για 100!/ Η Ζάκυνθος είναι ηφαίστειο που δεν έχει εκραγεί ακόμη και οι περισσότεροι νοιάζονται μόνο για την κονόμα από τον τουρισμό/ Βίλες έχουν χτιστεί μέσα σε δασικές εκτάσεις χωρίς να υπάρχουν δρόμοι διαφυγής!/ Ελπίζω το κονδύλι των 267.000 ευρώ για την πυροπροστασία στο νησί να μην έχει… εξαφανιστεί!
28/05/2025
«Αρχικά να σας πω ότι η Αερολέσχη Ζακύνθου είναι πιστοποιημένη για πυρανίχνευση, πυρασφάλεια, έρευνα και διάσωση από το 2016 με απόφαση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.
Η Ζάκυνθος στα θέματα αυτά είναι ένα ηφαίστειο που δεν έχει εκραγεί ακόμη! Βλέπουμε μόνο το… «τυρί», δηλαδή τον τουρισμό και το χρήμα που αυτός φέρνει, χωρίς να μας απασχολεί η ασφάλεια των επισκεπτών.
Στο πρόσφατο παρελθόν μας κατηγόρησαν πως η Αερολέσχη δεν έχει δικό της αεροπλάνο, όταν γνωρίζουν τις απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου η Fraport. Είπαν ακόμη ότι δεν έχουμε και ελικόπτερο, όμως μετά μόλις παρουσιάσαμε την πραγματικότητα μας ζήτησαν συγγνώμη.
Εμείς συναντηθήκαμε με τον Διοικητή του Νομού, κ. Καιάφα, και με τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, κ. Γιαννόπουλο. Να προσθέσω στο σημείο αυτό ότι κατά την άποψή μας, κακώς δεν μένουν οι διοικητές στη Ζάκυνθο πάνω από έναν χρόνο και αλλάζουν.
Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί τους για την εναέρια επιτήρηση των δασών και τους εξηγήσαμε τις δυνατότητες που υπάρχουν, με σημαντικότερη το γεγονός ότι το ελικόπτερό μας μπορεί να κάνει και απεγκλωβισμούς.
Το ελικόπτερο, το οποίο μας το παραχωρεί εταιρεία, θα είναι τετραθέσιο (ο χειριστής και τρία άτομα), με 260 άλογα κινητήρα. Το φέρνουμε για να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα και όχι για… μόστρα!
Συμφωνήσαμε να πετάξουμε 50 ώρες, κυρίως τις ημέρες της θερινής περιόδου που θα έχει «πορτοκαλί» συναγερμό, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιών.
Έχουμε ήδη πολλές ώρες πτήσης πάνω από τη Ζάκυνθο και μαζί μας έχει έρθει η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας, κ. Μαρία Μουζάκη, η οποία έχει δει τις χωματερές που υπάρχουν σε όλη τη Ζάκυνθο, τον… απροστάτευτο Λίβα, αλλά και τις βίλες που έχουν χτιστεί μέσα σε δασικές περιοχές του ορεινού όγκου, χωρίς να υπάρχουν δρόμοι διαφυγής!
Ένα χωριό το εκκενώνεις μεταφέροντας τον κόσμο με λεωφορεία. Όταν όμως μια γουρούνα είναι μέσα σε δάσος, οι επιβάτες της είτε θα καούν, είτε θα προσπαθήσουν να πέσουν από ύψος στη θάλασσα και θα σκοτωθούν. Μιλάμε πάντα για τον ορεινό όγκο της Ζακύνθου. Με το ελικόπτερο όμως, θα γίνει διάσωση, διότι έχουμε τη δυνατότητα να το προσγειώσουμε σε χώρο πέντε τετραγωνικών μέτρων και να απομακρύνουμε τον κόσμο, χωρίς να το σβήσουμε και επιστρέφουμε εντός 10 λεπτών στο σημείο της φωτιάς.
Η κ. Μουζάκη τρόμαξε όταν έβλεπε να κρέμονται σε βράχια χιλιάδες τουρίστες από το Ναυάγιο μέχρι τον Φάρο του Κερίου. Αυτά πρέπει να σκεφτούν οι τοπικοί μας άρχοντες και να μην περιμένουν να γίνει πρώτα το κακό, να δυσφημιστούμε σε όλα τα κανάλια και τα ΜΜΕ του κόσμου και ύστερα να σκεφτούν την πρόληψη και την εναέρια δασοεπιτήρηση.
Μέσα στο ελικόπτερο μπορεί να είναι ο Διοικητής της Πυροσβεστικής ή κάποιος άλλος από εκεί, που θα επιτηρεί μαζί μας. Έχουμε σταματήσει πολλές φωτιές τις οποίες είδαμε στην έναρξή τους και ειδοποιήσαμε μέσω ασυρμάτου τις επίγειες δυνάμεις.
Παράλληλα, καταγράφονται και πολλά περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης και σε λίγο δεν θα μπορούμε να κάνουμε μπάνιο στον τόπο μας.
Στις δυτικές ακτές της Ζακύνθου έχουν σχηματιστεί μικροί κολπίσκοι, εξαιτίας των κατολισθήσεων, και είναι αρκετοί εκείνοι που πάνε με το σκάφος τους και αράζουν για να έχουν… ιδιωτική παραλία. Αν συμβεί όμως μια νέα κατολίσθηση ποιος θα τους απεγκλωβίσει;
Το σκάφος του Λιμενικού, εφόσον υπάρχει, που θέλει δύο ώρες μέχρι να φτάσει ή το Super Puma που το έχουν για τους λαθρομετανάστες που βγαίνουν στις ακτές του Αιγαίου; Εμείς άμεσα μπορούμε να τους μεταφέρουμε με το ελικόπτερο σε ασφαλές σημείο.
Πρόσφατα παρακολουθήσαμε μια άσκηση στην περιοχή του Καλαμακίου. Θα πω ότι αυτές οι ασκήσεις γίνονται καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους και για να υπάρχει ένα… «μαξιλάρι» στήριξης στα πολιτικά πρόσωπα, που θέλουν να έχουν τα νώτα τους καλυμμένα και αν γίνει κάτι να φταίει μόνο ο απλός πυροσβέστης ή οποιοσδήποτε άλλος εκτός από τους ίδιους.
Στη Ζάκυνθο πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με όρους επικοινωνίας. Να προστατεύσουμε τον τουρισμό και να μην μας νοιάζει μόνο η κονόμα, γιατί αν γίνει κάτι σοβαρό θα υποστούμε μεγάλο πλήγμα στην εικόνα μας.
Έχουμε στείλει έγγραφο σε όλες τις Αρχές του τόπου μας. Το κόστος του ελικοπτέρου είναι 40.000 ευρώ (50 ώρες πτήσης επί 800 ευρώ). Ο Δήμος της Ζακύνθου πέρυσι πήρε 139.000 ευρώ για την πυροπροστασία και φέτος έχει κονδύλι ύψους 267.000 ευρώ. Παρόλα αυτά, ο Δήμαρχος μας είπε πως το ελικόπτερο είναι… ακριβό! Πραγματικά δεν ξέρω πως κοστολογείται η ανθρώπινη ζωή!
Ανέφερε ακόμη ότι έχουν να κόψουν πολλά… χόρτα και ότι τα λεφτά δεν φτάνουν. Μαθαίνω όμως, πως όταν πηγαίνουν τα τρακτέρ για να κάνουν αυτή την εργασία δουλεύουν 10 ώρες και τους πληρώνουν για 100!
Άκουσα από τον πρόεδρο του Αγγερικού, κ. Σπύρο Φαραό, να δηλώνει πως για μισή ώρα δουλειά στην περιοχή του, το τρακτέρ πληρώθηκε για 32 ώρες! Με αυτόν τον τρόπο και την σπατάλη που γίνεται που να… φτάσουν τα λεφτά; Δεν είναι τυχαίο που εργολάβοι στο νησί επενδύουν συνεχώς σε αγορά νέων μηχανημάτων!
Όλες οι εθελοντικές ομάδες του νησιού πέρα από ευχαριστίες όταν συνδράμουμε, θέλουμε και εξοπλισμό. Το μόνο που ζητάμε είναι να επιχορηγηθούν κάποιες ώρες πτήσης και διευκρινίζω ότι η Αερολέσχη Ζακύνθου δεν είναι κερδοσκοπικό σωματείο.
Εξάλλου, οι δικές μας ώρες προσφοράς είναι πραγματικές και καταγράφονται από τον εκάστοτε διοικητή της Πυροσβεστικής, ενώ καταθέτουμε και σχέδιο πτήσης που φαίνεται ακριβώς πότε απογειωνόμαστε και πότε προσγειωνόμαστε. Μας βλέπουν και από τα ραντάρ. Δεν είμαστε… τρακτέρ που δεν το επιβλέπει κανένας!
Να συμπληρώσω πως απεγκλωβισμούς μπορούμε να κάνουμε και από σημεία της πόλης, όπως είναι ο χώρος της λαϊκής, οι λιμενοβραχίονες, η πλατεία Σολωμού με άδεια από τον Δήμο, η Μπόχαλη και η περιοχή από το Ξενία μέχρι το Ακρωτήρι.
Όταν έγινε το Συντονιστικό είπαμε στον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, κ. Γιακουμέλο, ότι από το Τσιλιβί μέχρι και το Αμμούδι έχουν κατασκευαστεί πολλές ξενοδοχειακές μονάδες. Αν πιάσει μια φωτιά οι δρόμοι θα είναι μπλοκαρισμένοι, αφού σε ορισμένα σημεία δεν θα χωράνε να περάσουν δύο ΙΧ. Πώς θα πάει η Πυροσβεστική εκεί και πώς θα γίνει απεγκλωβισμός;
Η Αερολέσχη Ζακύνθου είναι έτοιμη να βοηθήσει και να μην λένε ότι δεν υπάρχουμε. Πρέπει να επιχορηγηθούν οι ώρες πτήσης που συμφωνήσαμε με την Πυροσβεστική και ελπίζω το κονδύλι για την πυροπροστασία στο νησί να μην έχει… εξαφανιστεί».