Τα τοπικά προϊόντα παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που έγινε στη λαχαναγορά του Ρέντη/ Το 2015 ολοκληρώθηκε η μελέτη για την παραλία του Αργασίου όταν και πήραμε την ΑΕΠΟ
06/05/2025
«Την Κυριακή έγινε μια εξαιρετική εκδήλωση στα πλαίσια του προγράμματος Leader στη λαχαναγορά του Ρέντη. Εκεί το Δίκτυο Συνεργασίας Ζακύνθου, στο οποίο είμαι πρόεδρος, είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει την τοπική μας γαστρονομία με τον σεφ Ανδρέα Φλεμοτόμο.
Συνεργαζόμαστε με άλλες αναπτυξιακές της χώρας μας και η κοινή μας δράση έχει τίτλο «Open Farm”, ενώ η Ζάκυνθος ήταν η πρώτη περιοχή που παρουσίασε την κουζίνα και τα προϊόντα της, τα οποία θα βρίσκονται στη λαχαναγορά του Ρέντη καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαίου.
Μαζί μας ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Κωνσταντίνος Καποδίστριας, και ο Δήμαρχος, Γιώργος Στασινόπουλος. Από το Επιμελητήριο δεν υπήρξε συμμετοχή από την παρούσα διοίκηση, ωστόσο ήταν εκεί ο πρώην πρόεδρος, κ. Φώτης Κόττης.
Ο σχεδιασμός μας είναι να αναδείξουμε τα προτερήματά μας, που είναι ο πολιτισμός, η φύση, το περιβάλλον και η γαστρονομία. Να δώσουμε μια άλλη κατεύθυνση και να περάσουμε στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Πριν 3 μήνες κάναμε την πρώτη εκδήλωση για τα τοπικά μας προϊόντα στο σταφιδεργοστάσιο, την Κυριακή έλαβε χώρα η δεύτερη και θα ακολουθήσει άλλη μία στα μέσα Ιουνίου. Πρόκειται για συνέδριο-σεμινάριο που θα διεξαχθεί στο Πνευματικό Κέντρο και μαζί μας θα είναι όσοι ασχολούνται με την εστίαση σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.
Πρέπει τα προϊόντα της Ζακύνθου να μπουν σε όλες τις επιχειρήσεις και μέσα από τη συνεργασία μας θα δημιουργηθούν δεσμοί εμπιστοσύνης.
Αναφορικά με την ανάπλαση της παραλίας του Αργασίου και βλέποντας στο διαδίκτυο ανακοινώσεις περί… αυγών, θα ήθελα να υπενθυμίσω στους συμπολίτες μας κάποια πράγματα που είναι σημαντικά.
Τη δεκαετία του ‘90 οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του Αργασίου, άρχισαν να πιέζουν για να γίνουν παρεμβάσεις στην ακτή.
Τη δεκαετία του 2000 έγιναν οι απαραίτητες μελέτες. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη του έργου ολοκληρώθηκε το 2008 από την κ. Μαριλένα Φράγκου, όταν Βουλευτής Ζακύνθου ήταν ο κ. Διονύσης Ακτύπης.
Το 2015 επί Δημαρχίας Παύλου Κολοκοτσά και τη συμβολή τη δική μου, ως προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου τότε, αλλά και του πρώην Αντιδημάρχου Ζακυνθίων, Κώστα Κόκλα, η μελέτη πήγε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και να προσθέσω ότι σχετικές ενέργειες είχε κάνει και η Δημοτική Αρχή Μποζίκη.
Κυβέρνηση εκείνη την περίοδο ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και βοήθησε ο τέως Βουλευτής και Υπουργός, κ. Σταύρος Κοντονής, ώστε να πάρουμε την ΑΕΠΟ, δηλαδή τους περιβαλλοντικούς όρους, διότι χωρίς αυτούς κανένα έργο δεν μπορεί να γίνει. Συνεπώς το 2015 είχαμε μια πλήρη μελέτη.
Αν δείτε την ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Ακτύπης, αναφέρει ότι έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για να μη λήξουν οι περιβαλλοντικοί όροι.
Στη συνέχεια είχαμε ζητήσει από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το συγκεκριμένο έργο να ενταχθεί στην ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση). Πράγματι αυτό έγινε και εξασφαλίστηκε ποσό ύψους 7.600.000 ευρώ.
Στην πορεία όμως, δεν υπήρξε εξέλιξη και υλοποίηση. Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή ενώ είχε αυτά τα χρήματα, προσπάθησε να το εντάξει στο ΕΣΠΑ χωρίς όμως να προχωρούν τα πράγματα, γιατί δεν υπήρχε χρηματοδότηση για ανάδειξη και ανάπλαση της παραλίας. Αποτέλεσμα ήταν το έργο να επιστρέψει στο Δήμο και να ακολουθηθεί η διαδικασία που αφορά τη διάβρωση της ακτής σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας.
Ο μηχανικός του Δήμου, κ. Αντώνης Κορφιάτης, έχει συμβάλλει από το 2008, αφού είναι και εκείνος που συνέταξε τη μελέτη. Από ‘κει και πέρα, το μόνο που έκανε ο κ. Αρετάκης ως Δήμαρχος ήταν η επικαιροποίηση των τιμών. Καμία άλλη συμμετοχή δεν είχε. Αυτό το λέω για να αποκαταστήσουμε τα πράγματα.
Από τη στιγμή που το έργο έχει δημοπρατηθεί και υπάρχει ανάδοχος, είναι δεδομένο ότι έχουμε και την πίστωση που απαιτείται…».