Τα προβλήματα του τόπου θα «βροντοφωνάξουν» το επόμενο διάστημα/ Στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν χρειάζονται κραυγές αλλά προτάσεις και λύσεις
01/04/2024
«Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ούτε κάποια νέα ενημέρωση έγινε σε σχέση με όσα ήδη γνωρίζαμε για το «Ναυάγιο», ούτε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υπήρξε.
Εκείνο που καταλάβαμε είναι ότι μια σοβαρή ομάδα επιστημόνων από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο θα κάνει δύο μελέτες. Η πρώτη αφορά το δύσμοιρο κουφάρι του πλοίου «Παναγιώτης» και η άλλη έχει να κάνει με τις κατολισθήσεις και τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή του «Ναυαγίου», κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά.
Οι καθηγητές έβαλαν σε σωστή βάση το θέμα του ιδιοκτησιακού γι αυτό το σημαντικό τοπόσημο της Ζακύνθου, ενώ υπάρχει όπως γνωρίζετε και το θέμα με την αγοραπωλησία και την εν εξελίξει δικαστική υπόθεση.
Όλες οι κυβερνήσεις και οι τοπικοί φορείς που διοίκησαν, δεν κατάφεραν να δώσουν μια λύση. Αν αυτό συνεχιστεί και τώρα, τότε οι καιρικές συνθήκες και το ίδιο το περιβάλλον του χρόνου ίσως να μην αφήσουν το «Ναυάγιο» στη θέση του και αυτό οφείλουμε να το πούμε στους Ζακυνθινούς.
Μελέτες, προμελέτες, Επιτροπές, υποεπιτροπές, όμως το πρόβλημα παραμένει. Ο συνδυασμός «Δύναμη Ελπίδας» έχει κάνει τις δικές του επισημάνσεις για το ζήτημα. Μπροστά μας είναι τα σημαντικά που πρέπει να αντιμετωπιστούν τώρα που τελείωσαν τα καρναβάλια, αλλά και η ενημέρωση σχετικά με τα θέματα που μας απασχολούν.
Προσπαθούμε να βοηθήσουμε και γι αυτόν το λόγο εξάλλου επισκεφθήκαμε τον Λίβα και ακούσαμε τα όσα είχαν να μας πουν ο ΦΟΔΣΑ και η εταιρεία «Μεσόγειος». Αν μέχρι τον Ιούνιο του 2025 δεν κατασκευαστεί το εργοστάσιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τότε το έργο απεντάσσεται.
Επειδή το 60% είναι ανακυκλώσιμα υλικά, εμείς εκείνο που τονίζουμε είναι πως πρέπει να λειτουργεί η ανακύκλωση και να γίνουν «πράσινα σημεία» στο νησί. Για να μειωθεί το κόστος των σκουπιδιών που πληρώνουν οι πολίτες, πρέπει να μειωθεί ο παραγόμενος όγκος των απορριμμάτων.
Δεν λέμε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή φέρει ευθύνη για όσα δεν έγιναν στο παρελθόν, όμως ο Δήμαρχος μας επιτέθηκε για μια ακόμη φορά εντελώς αναίτια, λες και βρισκόμαστε ακόμη σε προεκλογική περίοδο.
Μάλιστα ο κ. Στασινόπουλος μας είπε και πόσοι μήνες απομένουν μέχρι τις επόμενες εκλογές, αφού από ότι φάνηκε τους μετράει. Δεν υπάρχει λόγος για κραυγές μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να βρει τα πατήματά της. Έχουμε πει πολλές φορές ότι στόχος μας είναι η συνεργασία, όμως έως τώρα δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση ούτε δημιουργήθηκε μια ομάδα κρούσης από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου μαζί αν χρειαστεί να διεκδικούμε λύσεις από τα υπουργεία.
Εγώ ήμουν εκείνος που κατέθεσα ερώτηση για την εγκληματικότητα και στόχος ήταν να ζητήσουμε μόνιμο προσωπικό, που θα έλυνε και τα χέρια της Δημοτικής Αρχής. Όλα τα προβλήματα θα «βροντοφωνάξουν» το επόμενο διάστημα, με κυριότερα τον βιολογικό και τα σκουπίδια.
Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της ΔΕΥΑΖ για το μάστερ πλαν της υδροδότησης. Η «Δύναμη Ελπίδας» προεκλογικά κατέθεσε προτάσεις και μελέτη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Άποψή μας είναι πως νερό υπάρχει στο νησί μας, όμως χάνεται το 50% περίπου λόγω των διάτρητων δικτύων, ενώ χρειάζεται αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων.
Έχουν σταλεί στα email μας από τη ΔΕΥΑΖ κάποιες αναλύσεις που έγιναν στο νερό, ωστόσο δεν είμαστε ειδικοί για να κρίνουμε. Είναι όταν πηγαίνεις να κάνεις εξετάσεις σε μικροβιολόγο, στον οποίο ζητάς συγκεκριμένα πράγματα να μετρηθούν.
Εκείνο όμως που γνωρίζουμε με σαφήνεια είναι πως το νερό δεν είναι πόσιμο και υπάρχει υψηλή αγωγιμότητα. Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι αν το νερό που δίνεται στον κόσμο είναι κατάλληλο για οικιακή χρήση ή όχι.
Δεν ευθύνεται μόνο η ΔΕΥΑΖ, αλλά και ο κρατικός μηχανισμός που επιτρέπει να δίνεται νερό στα σπίτια που είναι επιβαρυμένο, αν όντως ισχύουν τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Γι αυτό λέμε πως το master plan της υδροδότησης είναι σημαντικό, διότι θα καθοριστούν ενέργειες για τη βελτίωση του νερού που δίνουμε στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και σε 1,5 εκ. τουρίστες που καταφθάνουν κάθε χρόνο στον τόπο μας. Η κατάσταση στην οποία περιέρχεται το περιβάλλον είναι συνδεδεμένη και με την φέρουσα ικανότητα του νησιού…».