Στενεύουν τα περιθώρια για τη κτηματογράφηση στη Ζάκυνθο και στα ορεινά θεωρείται ισχυρός τίτλος ιδιοκτησίας το συμβόλαιο της Pimana/ «Σουρωτήρι» το 2ο Δημοτικό όμως βιάστηκαν να το κλείσουν
02/12/2024
«Στενεύουν τα περιθώρια για το Κτηματολόγιο και καλό είναι οι συμπολίτες μας να σπεύσουν στο γραφείο κτηματογράφησης για να δηλώσουν και να κατοχυρώσουν τις περιουσίες τους.
Όσοι δεν είχαν παρουσιαστεί καθόλου για να καλύψουν αυτή την υποχρέωση, είχαν περιθώριο έως τις 30 Νοεμβρίου για να κλείσουν εμπρόθεσμα ραντεβού, ώστε στην πορεία να υποβάλλουν τίτλους. Έχει δοθεί παράταση είκοσι ημερών, συνεπώς έχουν το δικαίωμα να πάνε ακόμη και τώρα.
Όσοι έχουν δηλώσει πως κατέχουν περιουσία με χρησικτησία, ένορκες βεβαιώσεις, κλπ, έχουν περιθώριο να πάνε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025 στο Κτηματολόγιο, ενώ το ίδιο ισχύει και για όσους απέκτησαν κάποιον τίτλο από τον Ιούλιο του 2019, όταν και άρχισε η κτηματογράφηση στη Ζάκυνθο, έως και το 2024.
Εκείνοι που έχουν κάνει δήλωση έως τον Μάιο του 2024 στο Κτηματολόγιο, πρέπει έως τις 18 Δεκεμβρίου να μπουν με τους κωδικούς Taxisnet να δουν την προανάρτηση των στοιχείων τους, κι αν αυτά δεν έχουν περαστεί σωστά (π.χ. ταυτότητα, τοπογραφικό, κλπ) να κάνουν αίτημα επανεξέτασης. Ένσταση θα έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν μόλις γίνει η οριστική ανάρτηση στο Κτηματολόγιο.
Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τη μεγάλη ιδιοκτησία στα ορεινά, αφού το Κτηματολόγιο θεωρεί ότι το συμβόλαιο της εταιρείας Pimana είναι πιο ισχυρός τίτλος ιδιοκτησίας από τις ένορκες βεβαιώσεις και τη χρησικτησία και τους απορρίπτει.
Επειδή τώρα αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν συμβόλαια, είναι απαραίτητο ο Βουλευτής, ο Δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης, να παρέμβουν στο κεντρικό κράτος και να ζητήσουν παράταση, διότι τα συμβόλαια δεν φτιάχνονται σε έναν μήνα.
Το λέω αυτό γιατί το έζησα με τον πελάτη μου από τις Μαριές, κ. Δημήτρη Μποζίκη, ο οποίος δήλωσε επτά ακίνητα και το Κτηματολόγιο τα απέρριψε, αφού όπως προείπα θεωρεί πως η Pimana έχει πιο ισχυρούς τίτλους ιδιοκτησίας.
Επειδή υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι ο Δήμος διαθέτει χιλιάδες στρέμματα στα ορεινά και συγκεκριμένα σε Βολίμες και Αναφωνήτρια, αμφιβάλλω αν αυτά έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και προσθέτω πως το πλάτωμα του Ναυαγίου ανήκει στη Μητρόπολη, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο.
Αναφορικά με το 2ο Δημοτικό Σχολείο, θεωρώ πως ήταν βεβιασμένη η απόφαση να κλείσει το σχολείο, δεδομένου ότι αυτό δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη στατική επάρκεια, αλλά τη μόνωση και τις υδρορροές. Έχει μηδενική υγρομόνωση και ουσιαστικά είναι ένα «σουρωτήρι».
Όταν το 2015 έγινε παρέμβαση στην πλάκα του σχολείου, που χρησιμοποιείται ως προαύλιος χώρος, τα νερά εγκλωβίστηκαν αντί να απελευθερωθούν, με συνέπεια να υπάρχει υγρασία και να φουσκώνουν οι σοβάδες.
Δεν είναι σωστό να δαπανηθούν 2,5 εκ. ευρώ και να επισκευαστεί το σχολείο, που μέτρα ήδη 50 χρόνια ζωής. Πρέπει να βρεθεί άλλο οικόπεδο μέσα στον ιστό της πόλης και να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο σχολείο.
Η κυβέρνηση πρέπει να στέλνει χρήματα για τη συντήρηση όλων των σχολείων, διότι ο Δήμος χωρίς πόρους και με αποδεκατισμένο τεχνικό προσωπικό, δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Το κεντρικό κράτος έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την κακή κατάσταση των διδακτηρίων.
Σε ό,τι αφορά την οριζόντια αύξηση των δημοτικών τελών ήταν μια άστοχη ενέργεια, διότι κατά τη γνώμη μου πρώτα έπρεπε ο Δήμος να κάνει αντιπαραβολή των τετραγωνικών που δηλώνονται και ύστερα να προβεί σε αύξηση.
Υπάρχουν κάποιοι που δεν δηλώνουν τα πραγματικά τετραγωνικά και μένουν στο απυρόβλητο. Δυστυχώς, στη Ζάκυνθο ποτέ δεν ξεκινάμε από την αρχή, αλλά πάντα από το τέλος…».