Προτείνουμε να προωθηθεί ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που χαρακτηρίζεται από περιβαλλοντική και πολιτισμική ευαισθησία και διαφοροποιείται από την πεπατημένη δεκαετιών
01/10/2024
Η επικεφαλής του συνδυασμού “Μένουμε Ιόνιο” στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Μαρία Δρυ ήταν καλεσμένη στη σημερινή (01/10) εκπομπή “Καλημέρα Ζάκυνθος“.
Η κα. Δρυ, σχετικά με το Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, τόνισε τα εξής:
“Πιστεύουμε ότι το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (ΕΧΠ-Τ) θα μπορούσε να αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τη βιώσιμη ανάπτυξη ενός μείζονος παραγωγικού τομέα για τη χώρα. Δυστυχώς, μελετώντας το παρατηρεί κανείς μια τάση για επιπλέον διάχυτη τουριστική ανάπτυξη, απουσία συνεκτικού οράματος, και μη αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων του υπερτουρισμού.
Οι προθέσεις του ΕΧΠ-Τ μοιάζουν άστοχες. Βλέπουμε ότι φέρνει μεν έννοιες όπως η «φέρουσα ικανότητα» επιβάλλοντας στις νέες μονάδες προς ανάπτυξη να συντάσσουν αντίστοιχες μελέτες – μόνο όμως ως ευχολόγιο, όπως έχουμε δει να συμβαίνει και με τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Προκύπτουν έτσι «μελέτες» που εξετάζουν μεμονωμένα την κάθε μονάδα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη σωρευτικά οι επιπτώσεις από όλες τις υπάρχουσες αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις, περιγράφοντας ένα ιδανικό και ουτοπικό σενάριο που πρακτικά δεν εφαρμόζεται. Παράλληλα δεν υπάρχει ούτε καν ελεγκτικός μηχανισμός για να βεβαιώνει την εφαρμογή των μελετών.
Δυστυχώς δε βλέπουμε καμιά πρόθεση απεξάρτησης από τους tour operators, oι οποίοι αποφασίζουν τις τιμές, την ποιότητα αλλά και την ποσότητα των τουριστών. Με λίγα λόγια δε διαφαίνεται πουθενά στο ΕΧΠ-Τ η πρόθεση για διάχυση των ωφελειών προς τις τοπικές κοινωνίες με γνώμονα την αρμονική συνύπαρξη κατοίκων και επισκεπτών, κάτι που αυτόματα θα σήμαινε την αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων που συνδέονται με φαινόμενα υπερτουρισμού και επηρεάζουν τόσο την τουριστική εμπειρία όσο και την καθημερινή ζωή των κατοίκων (μεγάλες τουριστικές ροές με πολύ συγκεκριμένη χωρική και χρονική συγκέντρωση, προβλήματα λειψυδρίας και ανεπάρκειες δικτύων που υποβαθμίζουν την ποιότητα εμπειρίας του επισκεπτών και κατοίκων ανάμεσα σε άλλα).
Προωθούνται με επίμονο τρόπο τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα (ΣΤΚ) τα οποία αδειοδοτούνται απευθείας από τα Υπουργεία Ενέργειας και Τουρισμού στην Αθήνα χωρίς καμία δυνατότητα συμμετοχής από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό και τι συνέπειες θα έχει για τον τόπο μας! Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν ζουν στα νησιά μας ούτε βιώνουν τη ζοφερή καθημερινότητά μας, τα Υπουργεία σχεδιάζουν εκ του μακρόθεν, αποφασίζουν για εμάς, αλλά εμείς βιώνουμε την καθημερινότητα και καλούμαστε υποστούμε τις συνέπειες των δικών τους επιλογών! Εμείς πρέπει να διαχειριστούμε τις υποδομές, να διαχειριστούμε τα απορρίμματα, εμείς είμαστε που τραβάμε το κάρο αλλά είναι άλλοι αυτοί που αποφασίζουν.
Επιπλέον θέλουμε να τονίσουμε για ακόμη μια φορά και αυτό πρέπει να γίνει σημαία της τοπικής αυτοδιοίκησης, ότι οι πόροι χρηματοδότησης πρέπει να δίνονται με βάση την επισκεψιμότητα και όχι ΜΟΝΟ με πληθυσμιακά κριτήρια. Λανθασμένα το κεντρικό κράτος χρηματοδοτεί έργα με βάσει τους μονίμους κατοίκους ενώ οι τουριστικοί προορισμοί για έξι μήνες το χρόνο (αν όχι περισσότερο με την επιμήκυνση της σεζόν) έχουν υπερπολλαπλάσιο πληθυσμό- φτάνοντας τις υποδομές στα όριά τους. Αυτό έχει χρέος να το διεκδικήσει η τοπική αυτοδιοίκηση με σθένος.
Προτείνουμε να προωθηθεί ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που χαρακτηρίζεται από περιβαλλοντική και πολιτισμική ευαισθησία και διαφοροποιείται από την πεπατημένη δεκαετιών. Το ΕΧΠ-Τ θα έπρεπε να αποτελεί μια ευκαιρία διατύπωσης ενός μακρόπνοου οράματος για τη χωρική οργάνωση ενός μείζονος παραγωγικού τομέα για τη χώρα.
Η χρυσή τομή θα ήταν οι διαπιστωμένες επιπτώσεις του τομέα του Τουρισμού, η κλιματική κρίση, η ανθεκτικότητα στις φυσικές καταστροφές, η προστασία των φυσικών πόρων, η διάχυση των ωφελειών του τομέα στις τοπικές κοινωνίες να συνδυαζόταν με παράλληλη άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων, προστασία και ανάδειξη της ταυτότητας και της πολιτιστικής (υλικής και άυλης) κληρονομιάς”.
Η κα. Δρυ για το παλιό Νοσοκομείο Ζακύνθου, ανέφερε:
“Το παλιό Νοσοκομείο είναι μία άλλη πολύπαθη ιστορία. Είναι πολύ χρήσιμο για το νησί της Ζακύνθου, διότι θα μπορεί να φιλοξενήσει και υπηρεσίες και το 2ο Δημοτικό μαζί με το Νηπιαγωγείο (να τοποθετηθούν οι εγκαταστάσεις στον προαύλιο χώρο) μέχρι να μετεγκατασταθούν, ακόμα και τμήμα αυτού να δοθούν για κατοικίες που θα φιλοξενήσουν εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς που δύσκολα βρίσκουν καταλύματα και δεν επιλέγουν τα νησιά μας.
Το έχουμε θέσει το συγκεκριμένο θέμα πολλές φορές και προσπαθούμε να ασκήσουμε πιέσεις για να ληφθούν οι πρωτοβουλίες και να τις προχωρήσουν”.
Για τον δρόμο που ενώνει την χώρα με τον Βασιλικό (στο Αργάσι) η κα. Δρυ τόνισε:
“Υπάρχουν πάρα πολλά έργα οδοποιίας στη Ζάκυνθο τα οποία είναι ενταγμένα. Επειδή στην οδοποιία “παίζεται” καθημερινά η ανθρώπινη ζωή, θα πρέπει να είμαστε ευαίσθητοι στην υλοποίηση των προγραμμάτων. Έχουμε εξασφαλίσει πολλούς πόρους για την οδοποιία στα νησιά του Ιονίου, αλλά βλέπουμε ότι δεν έχουν ακόμα απορροφηθεί”.