Ο Λίβας δεν είναι τρύπιο σουρωτήρι και οι καταγγελίες ορισμένων δεν αποδεικνύονται/ Υπάρχει διπλό σύστημα στεγανοποίησης και ο υδροφόρος ορίζοντας προστατεύεται απολύτως ενώ αρχίζει και η κατασκευή του εργοστασίου
18/11/2024
«Το εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί στον Λίβα, είναι το βασικό μέρος της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Ζακύνθου.
Από τις αρχές του 2024 η νέα διοίκηση του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ προσπαθεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Ο χώρος υγειονομικής ταφής είναι έτοιμος, καθαρίστηκε από τα δέματα που ήταν εκεί από το 2018, έγινε η θεμελίωση και προχωράμε στην κατασκευή του εργοστασίου.
Όλα τα σχετικά έργα που κατασκευάζονται ανά την Ελλάδα, χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ 2016. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει αλλαγές αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και αφορούν κυρίως την παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου.
Πουθενά στην Ελλάδα δεν υπάρχει σύγχρονο εργοστάσιο, γι αυτό και δόθηκε η δυνατότητα σε όλους με το νέο ΕΣΠΑ να κάνουν κάποιες προσθήκες. Η τεχνολογία παραμένει η ίδια. Σε ό,τι μας αφορά έχουμε έτοιμη τη μελέτη και θα την καταθέσουμε μόλις ανοίξει το ΕΣΠΑ.
Πρέπει να φτάσουμε να διαχειριζόμαστε το 10% των υπολειμμάτων των σκουπιδιών, δηλαδή περίπου 13.500 τόνους σύμμεικτα απορρίμματα, οργανικά και ανακυκλώσιμα.
Πέρυσι όμως, στον Λίβα ανέβηκαν 32.500 τόνοι, συνεπώς είμαστε πολύ εκτός στόχου. Έρχεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και δίνει μεγάλη χρηματοδότηση στους Δήμους για την ολιστική διαχείριση της ανακύκλωσης, που έχει σχέση, επί παραδείγματι, με τα όσα εναποθέτουμε στον καφέ κάδο, τα στρώματα, τις λάμπες, τις ηλεκτρικές συσκευές, κλπ. Ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ θα εκπονήσει το σχέδιο αυτό και θα υπογραφούν προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους.
Για την ανακύκλωση που με ρωτάτε, απαντώ ότι συνεχίζουμε να κάνουμε κύκλους γύρω από τον εαυτό μας και να πηγαίνουμε με βήμα σημειωτόν! Τα τελευταία 10 χρόνια δεν υπάρχουν δραστικές λύσεις.
Κι αν δυσκολευόμαστε με την ανακύκλωση, τα πράγματα θα ζορίσουν κι άλλο όταν χρειαστεί να κάνουμε ανάκτηση υλικών. Εκεί θα χρειαστούμε τη βοήθεια του Υπουργείου Εσωτερικών.
Εκτός κι αν ο Δήμος Ζακύνθου απευθυνθεί σε ιδιώτες ή γίνει ένα μεικτό σύστημα, όπως συμβαίνει σε Κεφαλονιά και Κέρκυρα. Ένας ιδιώτης θα μπορούσε να συνδράμει και με την παροχή προσωπικού.
Από τη στιγμή που δεν προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα, ίσως κεντρικά να «σπρώχνουν» έμμεσα την ιδιωτικοποίηση.
Η γνώμη μου είναι ότι θα ήταν καλύτερα αν υπήρχε ένα μεικτό σύστημα. Είτε ο ιδιώτης να πάρει κάποιες περιοχές της Ζακύνθου για να κάνει την αποκομιδή και οι υπόλοιπες να μείνουν στο Δήμο ή ο ιδιώτης να έχει την αποκομιδή όλου του νησιού και ο Δήμος να κρατήσει την ανακύκλωση από τη στιγμή που δεν έχει επαρκές προσωπικό.
Λέγονται πολλά για την κατάσταση που επικρατεί στον Λίβα και για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, όμως ποτέ δεν έχει αποδειχθεί τίποτα! Η αλήθεια είναι η εξής: Α) Εκεί τοποθετήθηκε διπλό σύστημα στεγάνωσης μετά την προσφυγή πολιτών στο ΣτΕ, κάτι που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Β) Γίνεται τριτοβάθμια επεξεργασία των στραγγιδίων με αντίστροφη όσμωση και θα βγαίνει καθαρό νερό για την πυρόσβεση και την άρδευση. Γ) Επίσης θα λαμβάνουν χώρα μηνιαίες, δίμηνες και τρίμηνες μετρήσεις σε πηγάδια και γεωτρήσεις που υπάρχουν στα Χαρτάτα και στον Άη Γιάννη.
Η ανησυχία και το ενδιαφέρον ορισμένων συμπολιτών μας καλώς υπάρχει. Ωστόσο, διαφωνώ με την κινδυνολογία και δεν την αποδέχομαι.
Σε μια εγκατάσταση του 21ου αιώνα, που μέχρι τώρα έχουν δαπανηθεί 12,5 εκ. ευρώ, ορισμένοι δεν μπορούν να ισχυρίζονται πως εκεί υπάρχει ένα τρύπιο σουρωτήρι, τη στιγμή μάλιστα που ο χώρος εποπτεύεται από διάφορες υπηρεσίες.
Έχουμε μια ευχάριστη εξέλιξη. Εγκρίθηκαν ανεπιστρεπτί οι περιβαλλοντικοί όροι από το Υπουργείο για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στον Σκοπό.
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε η μελέτη, τα τεύχη δημοπράτησης και ξεκινάμε σύντομα. Δεν ήταν εύκολο όλο αυτό. Το Υπουργείο αντιλήφθηκε τη δυσκολία του εγχειρήματος και τη σύνθετη κατάσταση. Ήταν ο πρώτος ΧΥΤΑ στην Ελλάδα που έκλεισε και ο πρώτος που θα αποκατασταθεί. Κλείνει μια πληγή.
Αντιλαμβάνομαι την δυσπιστία που υπάρχει στη Ζάκυνθο για τα απορρίμματα, όμως όταν κλείνουμε τα μελανά σημεία, όπως ο Σκοπός, ανακτάται η εμπιστοσύνη. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι σε συχνή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη, κ. Τρεπεκλή.
Το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων αυξάνεται με το τέλος ταφής. Ο Δήμος Ζακύνθου επιβαρύνθηκε πολύ το 2024 για να φύγουν κάποια δέματα εκτός νησιού. Η τιμολογιακή πολιτική του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ για το 2025 θα είναι ίδια. Ως εκ τούτου, δεν νομίζω πως χρειάζεται να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη στη Ζάκυνθο. Στην Κέρκυρα αυξήθηκαν, διότι εκεί τα σκουπίδια τα μεταφέρουν αλλού.
Όπως και να ‘χει, όσο δεν πηγαίνουμε πολλά σύμμεικτα σκουπίδια στον Λίβα και αυτά είναι εμπορεύσιμα, τότε η συγκεκριμένη εξέλιξη θα είναι προς όφελος της κοινωνίας…».