Μεθοδευμένη επίθεση κατά της Ζακύνθου η έρευνα του Which για τον υπερτουρισμό/ Με στοιχεία που συγκεντρώσαμε φαίνεται ξεκάθαρα πως άλλες περιοχές είναι πιο κορεσμένες από τη δική μας
14/05/2025
«Το μόνο θετικό στην έρευνα του Which είναι ότι μας αφυπνίζει και δημιουργεί έναν μεγάλο προβληματισμό, που αφορά την έλλειψη βασικών υποδομών στον τόπο μας και οι οποίες πρέπει να φτιαχτούν.
Κατά τα άλλα, αυτή η έρευνα δεν έχει καμία απολύτως βάση και δεν υπολογίζει σωστά τα δεδομένα, αφού μας λέει ότι η Ζάκυνθος με 149 τουρίστες ανά κάτοικο είναι «πρωταθλήτρια» στον υπερτουρισμό, σε σχέση με άλλες περιοχές, όπως η Βενετία, το Παρίσι και η Μαγιόρκα.
Η πραγματικότητα όμως, είναι εντελώς διαφορετική, αφού μαζί με άλλους συναδέλφους κάναμε μια μικρή έρευνα και συγκρίναμε τις αφίξεις και τη μέση διαμονή των τουριστών σε άλλες περιοχές, με τον μέσο όρο να είναι έξι ημέρες.
Σας λέω ότι η Σαντορίνη δέχεται κάθε χρόνο 1.438.000 τουρίστες και έχει 8,5 εκ. διανυκτερεύσεις. Δηλαδή δέχεται 557 τουρίστες άνα κάτοικο!
Η Μύκονος είχε 800.000 αφίξεις και το νησί έχει 10.000 κατοίκους. Άρα, δέχεται 450 τουρίστες ανά κάτοικο, ενώ η Σκιάθος υποδέχεται 306 επισκέπτες για κάθε κάτοικο.
Από τα παραπάνω αποδεικνύεται πως στη Ζάκυνθο δεν έχουμε υπερτουρισμό, αφού άλλες περιοχές είναι πολύ πιο κορεσμένες από εμάς.
Θεωρώ ότι αυτή η έρευνα που δημοσιεύθηκε, είναι μεθοδευμένη, γιατί σε άλλους προορισμούς υπάρχει μειωμένη ζήτηση, ενώ η Ζάκυνθος παρουσιάζει αυξητική τάση τα τελευταία 15 με 20 χρόνια.
Ακόμη και νησιά του Ιονίου, όπως η γειτονική μας Κεφαλονιά, δεν έχουν τη ζήτηση τη δική μας και ενδεχομένως να προσπαθούν να πάρουν μερίδιο του τουρισμού.
Στόχος όλων αυτών των ερευνών είναι να συγκρατηθούν οι τιμές των καταλυμάτων ή, ακόμη καλύτερα γι αυτούς, να πέσουν χαμηλά. Γι αυτόν το λόγο η Ζάκυνθος μπήκε στο στόχαστρο.
Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το Γραφείο Κρίσεων, που δημιουργεί η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου. Το θέμα που κουβεντιάζουμε σήμερα είναι και το πρώτο με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί, ώστε να δοθούν εμπεριστατωμένες απαντήσεις σε αυτή την έρευνα από ανθρώπους σχετικούς με το αντικείμενο.
Αν κάποιος δει τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την έκταση, τις αφίξεις και τη δόμηση, θα διαπιστώσει πως στο νησί μας δεν υπάρχει υπερτουρισμός.
Σίγουρα όμως, έχουμε μια χαοτική και άθλια θα έλεγα εικόνα με τις υποδομές μας, ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει το κεντρικό κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Δεν χρειάζονται στον τόπο μας ισοπεδωτικές λογικές και αποφάσεις. Δηλαδή μας λένε ότι δεν πρέπει να εκδίδονται οικοδομικές άδειες και να καταστραφούν μια σειρά από επαγγελματίες, όπως για παράδειγμα οι μηχανικοί;
Και αν αυτό γίνει για μια πενταετία, ποιος μας εγγυάται πως σε αυτό το διάστημα θα βελτιωθούν οι υποδομές μας; Στη Ζάκυνθο ακόμη και τη χειμερινή περίοδο, που δεν έχουμε τουρισμό, δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης για τα οχήματα.
Θέλουμε έναν καλύτερο τρόπο ζωής, όχι μόνο για τους τουρίστες, αλλά και για εμάς που μένουμε εδώ όλο τον χρόνο. Η κατάσταση είναι ανυπόφορη και τα προβλήματα πολλά.
Η μη σωστή διαχείριση αυτών των ζητημάτων από την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν σημαίνει υπερτουρισμός.
Πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι οι κάτοικοι και να υποστηρίξουμε την κυκλοφοριακή μελέτη. Να μην αντιδρούμε σε οτιδήποτε νέο έρχεται και το οποίο αν εφαρμοστεί σωστά θα μας λύσει αρκετά προβλήματα.
Να αγαπήσουμε περισσότερο τον τόπο μας και να μην στοχοποιούμε επαγγελματικές ομάδες. Πλέον οι κλίνες των ξενοδοχείων είναι λιγότερες από εκείνες των βιλών και των ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων.
Τα ξενοδοχεία διαθέτουν 40.000 κλίνες και πάνω από το 30% είναι τετράστερα και πεντάστερα. Έχουμε ξεπεράσει σε παροχές και σε ποιότητα ακόμη και την Κέρκυρα. Αντιστοίχως, οι βίλες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι περίπου 45.000 με 50.000 κλίνες, ενώ πολλές μονάδες διακρίνονται διεθνώς και αυτό είναι καλό συνολικά για το νησί μας.
Συμφέρει κάποιους να λένε ότι στη Ζάκυνθο υπάρχει υπερτουρισμός, γιατί έτσι κρύβουν την ανικανότητά τους στη διαχείριση των σημαντικών ζητημάτων που μας απασχολούν και έχουν να κάνουν με τις υποδομές. Ο τουρισμός στηρίζει την τοπική οικονομία και από κει και πέρα χρέος όλων μας είναι να αναζητήσουμε καλύτερες αγορές…».