Μάριος Μυλωνάκης: Χάνονται άνθρωποι στη θάλασσα από παθολογικά αίτια
13/09/2023
«Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στη θάλασσα είναι ένα πολυδιάστατο θέμα. Στο νησί σας, τη Ζάκυνθο, υπάρχουν 24 ναυαγοσωστικές βάσεις, που έχουν τοποθετηθεί στις πολυσύχναστες παραλίες. Το Ναυάγιο πλέον μετά τις κατολισθήσεις δεν λειτουργεί και έχει αφαιρεθεί από αυτή τη διαδικασία.
Όταν κάποιος κολυμπάει σε μια ακτή όπου υπάρχει ναυαγοσώστης, είναι βέβαιο πως νιώθει μια σχετική ασφάλεια. Το ωράριο είναι από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, όμως έχουμε εργαστεί και πέραν αυτού του ωραρίου όταν υπάρχει συμβάν και ζητά την παρέμβασή μας το Λιμεναρχείο.
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πέθαναν δύο ηλικιωμένοι. Ο ένας στο Βασιλικό, εκεί που δεν υπάρχει ναυαγοσώστης, και ο δεύτερος στο Λαγανά. Οι θάνατοι αυτοί όμως, οφείλονται σε παθολογικά αίτια και όχι σε πνιγμό.
Θέλω να τονίσω πως το 80% περίπου αυτών που χάνουν τη ζωή τους είναι ηλικιωμένοι, δηλαδή από 65 ετών και άνω. Δεν θα πρέπει κάποιος να μπαίνει στη θάλασσα αν δεν έχουν περάσει πρώτα 3 ώρες από τη στιγμή που έχει φάει και έχει πιει. Αυτό ισχύει και για τους νεότερους και όχι μόνο για τους ηλικιωμένους.
Προτείνω λοιπόν, επειδή οι περισσότεροι που χάνουν τη ζωή τους είναι τουρίστες, να εκδοθεί ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, που θα τους δίνεται από τη ρεσεψιόν, ώστε να γνωρίζουν τι πρέπει κάνουν και τι πρέπει να αποφεύγουν.
Στις παραλίες που είχαμε κυματισμό τις προηγούμενες ημέρες και αναφέρομαι από τις Αλυκές μέχρι το Τσιλιβί, δεν υπήρξε κανένα απολύτως δυσάρεστο περιστατικό. Αντίθετα χάσαμε δύο ανθρώπους στο Λαγανά, που η θάλασσα ήταν «λάδι». Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι δεν πρόσεξαν.
Έχουμε σαν σκοπό να ενημερώσουμε τους ηλικιωμένους μέσω των ΚΑΠΗ, ενώ αντίστοιχη καμπάνια θα κάνουμε και στα σχολεία.
Η ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών πανελλαδικά αρχίζει τον Ιούνιο και διαρκεί έως τον Σεπτέμβριο. Φέτος, ο χειρότερος μήνας ήταν ο Ιούλιος διότι είχαμε 160 θανάτους. Αυτοί οι συμπολίτες μας πήγαν να κολυμπήσουν μέσα στον καύσωνα, ενώ τον Ιούνιο απεβίωσαν 40.
Οι ηλικιωμένοι πριν πάνε στις ακτές είναι απαραίτητο να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, να έχουν πάντα κάποιον άλλον δίπλα τους και να μην έχουν φάει…».