Η στρατιωτική γέφυρα στον Άγιο Χαράλαμπο θα μπορούσε να επισκευαστεί με προγραμματική σύμβαση του Δήμου ή της Περιφέρειας/ Να απαλλάξουμε από τα τέλη τους δημότες που αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό
11/04/2024
«Πριν από 6 χρόνια που τοποθετήθηκε η στρατιωτική γέφυρα στον Άγιο Χαράλαμπο, ήμουν πολιτευτής της ΝΔ και τότε είπα ότι πρέπει να υπάρχει εκεί μια μόνιμη γέφυρα γιατί δεν μας αρμόζει αυτή που τελικά έχουμε.
Στη Ζάκυνθο όποιο έργο κι αν φτιάχνεται στη συνέχεια δεν συντηρείται και πλέον το οδόστρωμα της στρατιωτικής γέφυρας βρίσκεται σε κακή κατάσταση.
Πράγματι ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, κ. Πλέσσας, μας ανέφερε ότι χρειάζονται 130.000 ευρώ για την επισκευή της και ότι δεν διαθέτει τόσα χρήματα.
Θα μπορούσε όμως, να γίνει μια προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο ή την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, να βρεθούν τα χρήματα και ουσιαστικά να είναι «αιμοδότες» αυτού του έργου.
Ο κ. Δήμαρχος διαστρέβλωσε τα όσα είπα στο Τοπικό Συμβούλιο, διότι εγώ δεν ανέφερα τίποτα ούτε για επικινδυνότητα, αλλά ούτε και για την στατική επάρκεια της γέφυρας. Εκείνο που τόνισα είναι ότι αυτή δεν πρέπει να κλείσει για να επισκευαστεί τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, διότι θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα σε Αργάσι και Βασιλικό.
Το Τοπικό Συμβούλιο Πόλης, στο οποίο είμαι μέλος, είναι γνωμοδοτικό όργανο. Εμείς αναδείξαμε το θέμα της γέφυρας και πλέον το ζήτημα πρέπει να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ληφθεί απόφαση.
Σε ό,τι αφορά τις παιδικές χαρές στα δέντρα του Άμμου και αυτής που βρίσκεται πίσω από το Πνευματικό Κέντρο, θεωρώ ότι μπορούν να περάσουν στην αρμοδιότητα του Δήμου με μία σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο, κάτι εξάλλου που είχε γίνει και στο παρελθόν.
Κάμερες δεν μπορούν να μπουν λόγω προσωπικών δεδομένων και επειδή έχουμε να κάνουμε με παιδιά, όμως Σεκιούριτυ είναι εφικτό να υπάρχει και σε συχνά διαστήματα να εποπτεύει τον χώρο των παιδικών χαρών, προκειμένου να μην γίνονται φθορές ή κλοπές οργάνων.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Πόλης, πρότεινα να μεταφερθεί η παιδική χαρά στον Άγιο Λουκά και να τοποθετηθεί στο κάτω μέρος της πλατείας, ώστε να μπορεί να γίνει ξανά λειτουργικός ο χώρος του αμφιθεάτρου και να ελευθερωθεί το προσκυνητάρι.
Επίσης, ανέφερα πως πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ανάδειξης που αρμόζουν στην ιστορία της περιοχής με ένα μνημείο, είτε μια σκαλιστή επιγραφή όπου θα αναγράφονται τα ιστορικά γεγονότα από τη δράση της Φιλικής Εταιρίας στη συγκεκριμένη περιοχή και να εξεταστεί η προσβασιμότητα στο άγαλμα του Κομφούκιου.
Ο πρόεδρος του Τοπικού, κ. Καρδιανός, πρότεινε να μην μετακινηθεί η παιδική χαρά από εκεί που τοποθετήθηκε. Οι δύο προτάσεις μπήκαν σε ψηφοφορία και πέρασε εκείνη του προέδρου με 3-2.
Ένα άλλο θέμα που έβαλα ήταν να στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, λόγω της ακαταλληλότητας του νερού από το δίκτυο ύδρευσης.
Ουσιαστικά, ζήτησα να απαλλαγούν από το τέλος ύδρευσης και της χρέωσης για τη χρήση υδρόμετρου, ενώ για όσους δεν έχουν σύνδεση και με το βιολογικό γενική απαλλαγή λογαριασμού.
Αυτή ήταν η πρώτη πρόταση και υπήρξε και μια δεύτερη: Να μείνει ως έχει ο λογαριασμός με τις χρεώσεις σύμφωνα με την περίοδο κατανάλωσης, αλλά η ΔΕΥΑΖ να μεριμνά για την μηνιαία αποζημίωση των πολίτων που αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό προσκομίζοντας το αντίστοιχο παραστατικό/αποδεικτικό, έχοντας η ΔΕΥΑΖ καθορίσει μια σταθερή ποσότητα μηνιαίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Επαναλαμβάνω ότι κανονικά αυτό θα πρέπει να ισχύσει για όλους τους δημότες, ωστόσο ας γίνει για την μερίδα των πολίτων όπου το έχουν πραγματικά ανάγκη και αποδεικνύεται ότι είναι οικονομικά ασθενέστεροι.
Κλείνοντας την τοποθέτηση μου είπα ότι η παραπάνω ενέργεια που οφείλει να κάνει η ΔΕΥΑΖ αποτελεί υποχρέωση και με βάση το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2021/2187) (ΙΝΙ)) που αναφέρει ότι αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα το ασφαλές πόσιμο νερό, κάτι φυσικά που στη Ζάκυνθο το πληρώνουμε ακριβά για να το έχουμε και υπάρχουν συμπολίτες μας που δυστυχώς δεν το έχουν…».