Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών και η έλλειψη προσωπικού στα τεχνικά συνεργεία δημιουργεί προβλήματα στα σχολεία τα οποία επιλύουμε/ Κάποιοι θα είχαν βάλει πορτόνι με εισιτήριο στο «Ναυάγιο» αν δεν τους εμπόδιζα και με στεναχωρεί όταν ακούω ότι επί 40 χρόνια δεν κάναμε τίποτα
07/11/2024
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα μας είναι αυτό της γραφειοκρατίας. Με το θέμα του 2ου Δημοτικού σχολείου ασχολούμαι σε καθημερινή βάση. Σήμερα μάλιστα έχω ραντεβού με τον ανάδοχο εργολάβο, που θα φτιάξει την υποδομή για να μπουν οι αίθουσες προκάτ στο Μουσικό.
Καταφέραμε να πάρουμε χρηματοδότηση 650.000 ευρώ για τους οικίσκους και αυτό μόνο εύκολο δεν ήταν. Ο κ. Λυκουργιώτης σε συνεργασία με την κ. Ασπασία Σούλη, την κ. Μαριέττα Φαραού και με εμένα, απέστειλε όλα τα έγγραφα που χρειάστηκαν και για το θέμα αυτό συνεδρίασε εκτάκτως η Δημοτική Επιτροπή.
Η κ. Μαρία Παντή ασχολείται με την αποτύπωση του χώρου που θα μπουν οι αίθουσες προκάτ και χειρίζεται το αρχικό σχέδιο που είχαν υποβάλλει ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Διονύσης Γιακουμέλος, μαζί με τον τοπογράφο, κ. Λευτέρη Γιακουμέλο, τον οποίο δεν έχουμε πληρώσει ακόμη.
Τους ευχαριστούμε για τη βοήθεια και λέω πως για το συγκεκριμένο θέμα χρειάζεται συνεργασία, υπομονή και συνεννόηση. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση. Το μόνο που έχει καθυστερήσει είναι η β’ φάση της μελέτης στατικής επάρκειας του σχολείου, η οποία όμως θα παρουσιαστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον μηχανικό, κ. Διονύση Μπονίκο.
Υπολείπεται μια άδεια μικρής κλίμακας για τις αίθουσες προκάτ και μόλις αυτές έρθουν στη Ζάκυνθο θα είμαστε έτοιμοι να τις τοποθετήσουμε. Προσθέτω ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα αν δεν υπήρχε η έγκριση της δαπάνης των 650.000 ευρώ, ενώ έχουμε και ποσό 74.000 ευρώ για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Πραγματικά σας το λέω ότι δίνουμε εξετάσεις σε αυτό το έργο.
Το θετικό είναι πως Βουλευτής, Δήμαρχος και κυβέρνηση συνεργάζονται άψογα και βρίσκονται στην ίδια πλευρά της ιστορίας. Θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω τον Σύλλογο Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου που επίσης έχει συμβάλλει και καλώς κάνει την παράσταση διαμαρτυρίας το πρωί της Δευτέρας, δεδομένου ότι πάντα η πίεση χρειάζεται.
Συναντήθηκα με μαθητές του 1ου Λυκείου, του 1ου Γυμνάσιου και του Μουσικού. Συζήτησα με τα παιδιά και κακώς έχουν δημιουργηθεί κάποια θέματα, τα οποία προέρχονται από την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών.
Εγώ και η Δημοτική Αρχή είχαμε προβλέψει αυτό το μεταβατικό στάδιο και ενημερώσαμε τους Διευθυντές των σχολείων της Δευτεροβάθμιας και της Πρωτοβάθμιας να προβούν σε προμήθειες έως το τέλος του χρόνου σε είδη καθαριότητας, καύσιμα κλπ, από τις πάγιες προκαταβολές και να τα πάρουν με πίστωση έως 500 ευρώ.
Η Δευτεροβάθμια ανταποκρίθηκε άμεσα. Στη συνέχεια τα σχολεία άνοιξαν λογαριασμούς στην Τράπεζα Πειραιώς, όμως αντιληφθήκαμε ότι οι 16 νέοι λογαριασμοί δημιουργούν πρόβλημα στον ταμία του Δήμου μας και στη διαχείριση που κάνει.
Τα διδακτήρια πρέπει τώρα να ανοίξουν λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες και όχι στην Πειραιώς, γιατί δεν μας εξυπηρετεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί.
Αναφορικά με το Μουσικό σχολείο, επικοινώνησα σήμερα με τον Διευθυντή και τον ενημέρωσα πως έχουμε αναθέσει σε ηλεκτρολόγο να αντικαταστήσει τη σχετική εγκατάσταση του σχολείου και το μόνο που απομένει για να γίνει αυτό είναι η προμήθεια των υλικών, θέμα που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες.
Να ξεκαθαρίσω ότι εκτός από την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών, απολύθηκαν γιατί έληξε η σύμβαση Covid που είχαν υπογράψει, πενήντα άτομα που εργάζονταν στα Τεχνικά συνεργεία του Δήμου.
Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν ειδικότητα υδραυλικών και Ηλεκτρολόγων, βοηθώντας πολύ στο ζήτημα των σχολείων.
Οι Διευθυντές των σχολείων δεν έχουν χρήματα για να επισκευάσουν κάποια πράγματα και «κρέμονται» από τα συνέργεια του Δήμου, τα οποία όμως δεν έχουν προσωπικό και αυτό το εξηγήσαμε στα παιδιά.
Προβλέψαμε να συνεργαστούμε για τρία χρόνια με κάποιον ιδιώτη που έδωσε έκπτωση 26% γι αυτές τις εργασίες, όμως στο ζήτημα υπάρχει καθυστέρηση, διότι όσοι έδωσαν έκπτωση 2% και 3%, κατέθεσαν ένσταση.
Οι ημερίδες που κάνουμε στα σχολεία και οι οποίες αφορούν και τα αίτια της νεανικής παραβατικότητας, σαφώς και θα συνεχιστούν όσο κι αν αυτό ενοχλεί ορισμένους. Στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου έχουμε τον κ. Στέλιο Πέττα, την κ. Ξένου που είναι κοινωνική λειτουργός, αλλά και την ψυχολόγο, κ. Καρακασίδη. Γίνεται εξαιρετική δουλειά και μας ενδιαφέρει το καλό των παιδιών.
Λέω δημόσια πως ο Δήμαρχος είναι συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια και ό,τι κι αν του ζητήσαμε για την εκπαίδευση ποτέ δεν είπε όχι…».
ΝΑΥΑΓΙΟ: «Κάποιοι θα είχαν βάλει πορτόνι με εισιτήριο στο πλάτωμα αν δεν τους εμπόδιζα»!
«Εκείνο που με στεναχωρεί είναι όταν ακούω ακόμη και από δικούς μου ανθρώπους, με την έννοια ότι συνεργάζομαι μαζί τους, να λένε πως επί 40 χρόνια δεν έγινε τίποτα για το Ναυάγιο.
Τα πράγματα δεν είναι έτσι, γιατί έχουν δοθεί μεγάλες μάχες από τον ομιλούντα. Θα υπήρχε πορτόνι με εισιτήριο αν δεν έμπαινα εμπόδιο.
Πιστεύω ότι πλέον είμαστε στην τελική φάση και αυτό που διεκδικούσαμε επί χρόνια έγινε. Το αξιοθέατο θα το διαχειρίζεται ο Δήμος και αυτό είναι απόλυτα θετικό.
Είναι λυπηρό να απαξιώνουν ορισμένοι το αξιοθέατο, δεδομένου ότι από το Ναυάγιο η Ζάκυνθος έχει χάσει πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Αν γινόταν σωστή διαχείριση το νησί μας δεν θα ήταν επαίτης για να λύσει βασικά του προβλήματα, όπως ο βιολογικός και η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων. Θα μπορούσαμε με τις εισπράξεις να τα είχαμε ήδη δρομολογήσει.
Ήγγικεν η ώρα. Υπάρχουν πολλά έγγραφα και παραστάσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, όμως το κράτος δεν ενδιαφερόταν. Τώρα αυτό άλλαξε μετά και την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου. Κάλλιο αργά παρά ποτέ…».