Η αντιπαράθεση με τη Volterra είχε αίσιο τέλος και υπεγράφη νέος διακανονισμός για τις παλιές οφειλές/ Με τις κατασχέσεις που κάναμε πετύχαμε τα ημερήσια έσοδά μας να αγγίζουν τις 65.000 ευρώ
25/07/2024
«Υπήρξε ένας διακανονισμός των χρεών της ΔΕΥΑΖ προς τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας Volterra, ο οποίος προβλέπει ότι θα καταβάλλουμε τα τρέχοντα συν 80.000 ευρώ από Ιούλιο έως Οκτώβριο, ενώ από Νοέμβριο έως Ιούνιο θα δίνονται 60.000 ευρώ για τις παλιές οφειλές και τα τρέχοντα.
Τη νέα αυτή πρόταση την έκαναν οι οικονομικές υπηρεσίες της ΔΕΥΑΖ, διότι πλέον γνωρίζουν τις εισπράξεις μας. Αυτές φτάνουν έως και 65.000 ευρώ, ημερησίως, τους τελευταίους μήνες.
Βέβαια για να φτάσουμε σε αυτό το καλό αποτέλεσμα, χρειάστηκε να γίνουμε πιο αυστηροί απέναντι σε όσους μας οφείλουν και ουσιαστικά κινηθήκαμε σε τρεις άξονες: Α) Αλλάξαμε τον τρόπο που στέλνουμε τους λογαριασμούς και μέχρι τα τέλη του έτους όλοι οι καταναλωτές μας θα τους παίρνουν εγκαίρως. Β) Διακόψαμε την υδροδότηση και πήραμε τα ρολόγια για χρέη άνω των 300 ευρώ. Γ) Προχωρήσαμε σε κατασχέσεις για όσους μας χρωστούν από 10.000 ευρώ και άνω. Αρχίσαμε ουσιαστικά με τους μεγαλοοφειλέτες.
Να ξέρετε πως υπάρχουν 75 παροχές μου μας οφείλουν 10.000 ευρώ και άνω, ενώ 750 συμπολίτες μας πρέπει να μας δώσουν από 7.500 έως 10.000 ευρώ και ήδη πολλοί από αυτούς ήρθαν να κάνουν διακανονισμό.
Αυτό που έπραξε η σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑΖ, έπρεπε να γίνει τα προηγούμενα χρόνια, ώστε η επιχείρηση να είναι οικονομικά εύρωστη και να καλύπτει τις δικές της υποχρεώσεις. Θυμάστε ότι ο κ. Αρετάκης ανέφερε πως δεν βεβαιώνει οφειλές στη ΔΟΥ, γιατί αυτό ήταν το… γούστο του!
Από ‘κει και πέρα, αντικαταστάθηκε το σιδερένιο κομμάτι του αγωγού υδροδότησης στον Αγαλά και πλέον λύσαμε το πρόβλημα από τον Κοιλιωμένο έως τον Άγιο Λέοντα και μπορώ να πω και από το Κερί μέχρι τις Βολίμες. Θα μπει ένα ινβέρτερ, το οποίο θα αυξομειώνει την πίεση που θα δίνεται το νερό.
Ο αγωγός της Αγίας Μαρίνας για τον οποίο με ρωτάτε είναι ένα διαφορετικό έργο και προσπαθούν οι υπηρεσίες μας να βρουν μια λύση, διότι ο εργολάβος έχει διακόψει τις εργασίες.
Οι βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης έχουν επισκευαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και αυτή τη στιγμή είναι σε ύφεση. Από Οκτώβρη θα φτιαχτούν όλες.
Επειδή είδα δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου, κ. Διονύση Κλάδη, αλλά του περιφερειακού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Παναγιώτη Σοφού, θέλω να πω ότι τόσο εγώ, όσο και οι υδρονομείς είχαμε ενημερώσει τουλάχιστον 20 κατοίκους του Αγίου Λέοντα, αλλά και τον πρόεδρο της περιοχής, για τον διάτρητο αγωγό στον Αγαλά και τα προβλήματα που αυτός δημιουργούσε μέχρι πρότινος.
Έπρεπε να επιδιορθωθούν οι βλάβες και ύστερα θα έπαιρνε νερό ο Άγιος Λέοντας, όπως και έγινε. Αν δεν προχωρούσαμε σε αυτή την ενέργεια κανένας Τουρκάκης και κανένας Στασινόπουλος, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα.
Θέλω να πω επίσης ότι η αντικατάσταση του αγωγού στον Αγαλά καθυστέρησε τρεις ημέρες, λόγω της φωτιάς που προκλήθηκε πρόσφατα στην περιοχή. Καταλαβαίνω ότι οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι όταν δεν παίρνουν νερό και έχουν τα δίκια τους, αλλά όταν υπάρχει πυρκαγιά η προτεραιότητά μας είναι να γεμίζουν οι δεξαμενές της περιοχής.
Η ΔΕΥΑΖ δεν έχει δικές της υδροφόρες. Αυτές ανήκουν στο Δήμο και δίνουν νερό οπότε έχουν τη δυνατότητα, γιατί είναι σε επιφυλακή για τις φωτιές και γεμίζουν τους κρουνούς. Πλέον τα χωριά μας δεν έχουν την εικόνα που ξέραμε παλιά, όπου έμεναν μόνο οικογένειες. Τώρα έχουν φτιαχτεί εκεί πολλές βίλες και το νερό δεν φτάνει για όλους. Υπόσχομαι, όμως, ότι στο θέμα αυτό από του χρόνου θα υπάρξει καλύτερη οργάνωση και διαχείριση από την πλευρά μας, ώστε κανείς να μην έχει πρόβλημα.
Στο πάνω χωριό του Μουζακίου δώσαμε νερό, όπως και στο Δανάτο. Αν κάποιος όμως δεν έχει πάρει να επικοινωνήσει μαζί μας. Οι Βαρρές υδροδοτούνται από έναν μικρό αγωγό (63 ίντσες) και θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε και αυτό το πρόβλημα. Η περιοχή εκεί υδροδοτείται από τη δεξαμενή της Μπόχαλης.
Τα πράγματα στον βιολογικό καθαρισμό στην παρούσα φάση κυλούν ομαλά και ακολουθούμε τις οδηγίες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος. Μας χάλασε μια αντλία στο Τσιλιβί και βγήκε μικρή ποσότητα λυμάτων, όμως και αυτό αντιμετωπίστηκε άμεσα. Δεν θεωρώ πως θα έχουμε άλλα προβλήματα.
Όπως γνωρίζετε η λυματολάσπη φεύγει εκτός Ζακύνθου. Αυτή την περίοδο όμως, υπάρχουν αυξημένες ποσότητες. Γι αυτόν το λόγο έχουμε υπογράψει σύμβαση με τον ΦΟΔΣΑ, ώστε 20 με 30 κυβικά λυματολάσπης να πηγαίνουν στο Λίβα, στο χώρο της κομποστοποίησης. Αυτό γίνεται μία φορά την εβδομάδα και είναι μια νόμιμη διαδικασία.
Ο Δήμος της Ζακύνθου υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, με το οποίο θα συνεργαστούμε σε πολλά θέματα.
Ουσιαστικά, οι καθηγητές μας παρέδωσαν με κάθε επισημότητα τη μελέτη τους. Στις 29 Ιουλίου αυτή θα απασχολήσει και την σύσκεψη που θα κάνουμε με κυβερνητικούς παράγοντες. Το Ναυάγιο ανήκει στο κράτος αυτή τη στιγμή και όχι στο Δήμο.
Μόλις δοθεί το «πράσινο φως» για να περάσει σε εμάς η διαχείριση, τότε ο Δήμος θα παρουσιάσει κάθε απαραίτητο πλάνο, αλλά και μελέτες για το πως θα αξιοποιηθεί. Δεν το έχουμε κάνει αυτό ακόμη, γιατί έως τώρα δεν είναι δικό μας…».