Γιώργος Μάργαρης: Πολλά τα παράπονα των τουριστών για την κακή κατάσταση που βρίσκεται η Ζάκυνθος
19/09/2023
«Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα της φετινής τουριστικής περιόδου είναι θετικό, διότι στις αφίξεις του αεροδρομίου υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 9%.
Βέβαια αυτό δεν αποτυπώνει επακριβώς την πραγματικότητα, διότι τα έσοδα είναι λιγότερα, αφού οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν. Εκεί που κάποιος έμενε στο νησί για 10 ημέρες, κατά μέσο όρο, τώρα το διάστημα αυτό ήταν μία εβδομάδα.
Οι πληρότητες τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, είναι ικανοποιητικές, όμως τους υπόλοιπους μήνες κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα.
Η σεζόν θα ολοκληρωθεί ουσιαστικά στις 30 Οκτωβρίου και η τελευταία πτήση θα είναι της Easy Jet πιθανότατα στις 2 με 3 Νοεμβρίου.
Στη Ζάκυνθο αυτή τη στιγμή υπάρχουν 38.000 ξενοδοχειακές κλίνες και μαζί με τα Airbnb, φτάνουμε στις 60.000. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει υπερπροσφορά, ενώ την ίδια στιγμή οι υποδομές δεν αντέχουν. Σε ό,τι αφορά τα Airbnb έπρεπε να παρθούν κάποια μέτρα, γιατί έχει δημιουργηθεί τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα.
Δεχθήκαμε πολλά παράπονα από τους τουρίστες για την κατάσταση που επικράτησε στην πόλη φέτος. Δεν υπήρχαν χώροι για στάθμευση, έχουμε κακής ποιότητας πεζοδρόμια και ελλιπή καθαριότητα.
Δεν την προτιμούν τη Ζάκυνθο οι τουρίστες τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, γιατί εκτός των άλλων δεν διαθέτουμε και εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Το νησί μας είναι βρώμικο, παραμελημένο και χωρίς λιμενικές υποδομές.
Φέτος υπήρξε πτώση και στην ενοικίαση ΙΧ. Μπορώ να πω ότι είμαστε ένας μεσαίος οικονομικός προορισμός για διαμονή, και μετακίνηση. Εκεί που παρατηρείται μια ανισορροπία είναι στη διατροφή, γιατί μια ελληνική σαλάτα στα εστιατόρια δεν μπορεί να πωλείται από 8 έως και 18 ευρώ! Δεχθήκαμε αρκετά παράπονα και γι αυτό το θέμα, γιατί υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις τιμές.
Υπάρχουν σίγουρες ανατιμήσεις στα προϊόντα και πληθωρισμός, όμως και πάλι δεν δικαιολογείται να θέλει κάποιος 30 ευρώ για να φάει από 15 που ήταν πριν.
Οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές δεν έπραξαν αυτά που έπρεπε. Έχω πειστεί για το τι θα ψηφίσω, όμως δεν θα το πω. Εκείνο που θα αναφέρω είναι ότι στην παρούσα φάση κατατίθενται προγράμματα και θα πρέπει να ψηφίσουμε τους ικανούς που θα υλοποιήσουν όσα λένε, και όχι τον φίλο ή τον συγγενή.
Το ραντάρ στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας θα αλλάξει το 2026. Αυτό σημαίνει πως μέχρι τότε δεν θα έρθουν νέες αεροπορικές εταιρείες, όμως εμείς από την πλευρά μας δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτόν τον στόχο.
Μας θίγει η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, διότι αυξάνεται το τέλος διανυκτέρευσης στα τετράστερα από 3 σε 7 ευρώ και στα πεντάστερα φτάνει στα 10 ευρώ. Είναι πολλά τα χρήματα που θα ζητάμε από τους τουρίστες και τα συνδικαλιστικά μας όργανα έχουν αντιδράσει.
Καταλαβαίνω ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ζημιές από τις φυσικές καταστροφές, ωστόσο δεν είμαστε ούτε Νέα Υόρκη ούτε Λονδίνο. Η μέση τιμή των καταλυμάτων είναι τα 30 ή 40 ευρώ και δεν γίνεται να επιβαρύνονται περισσότερο οι πελάτες μας…».