Current track

Title

Artist

Διονύσης Βερτζάγιας: Πάνω από 70% η μείωση της παραγωγής ελαιολάδου στη Ζάκυνθο

15/09/2023


«Εκφράζω την συμπαράστασή μου στους πληγέντες του Θεσσαλικού κάμπου, οι οποίοι χτυπήθηκαν σκληρά από την κλιματική κρίση.

Φέτος η παραγωγή του ελαιολάδου θα είναι μειωμένη κατά 70% και αυτό οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες που είχαμε τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη. Το πρόβλημα της ακαρπίας το αντιμετωπίζουμε επί δύο συναπτά έτη.

Εσείς οι δημοσιογράφοι εις το εξής δεν πρέπει να προτάσσεται τις τιμές των προϊόντων, αλλά την έλλειψή τους. Δεν θα υπάρχουν αγαθά για να αγοράσει ο κόσμος.

Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στις υπόλοιπες περιοχές του ελλαδικού χώρου, καθώς και στο εξωτερικό. Ακόμη και στις τρίτες χώρες «πάγωσαν» οι εξαγωγές του ελαιολάδου για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού τους.

Αυτή τη στιγμή η τιμή του ελαιολάδου είναι επίπλαστη και φτάνει στα 8 ευρώ το κιλό, όμως ο καταναλωτής λόγω των μεσαζόντων το αγοράζει πάνω από 12 ευρώ το κιλό. Η «ψαλίδα» μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή είναι μεγάλη.

Οι πολίτες θα στραφούν στα σπορέλαια. Όταν η κατάσταση με το ελαιόλαδο ομαλοποιηθεί, θα πωλείται ξανά με 2 ευρώ το κιλό. Τα κοστολόγια για τους παραγωγούς είναι υψηλά σε ό,τι αφορά τα λιπάσματα και τα πετρέλαια, ενώ δεν υπάρχουν και εργατικά χέρια.

Με τα φυτοφάρμακα επίσης υπάρχει πρόβλημα, γιατί διαπιστώθηκε πως δεν είναι αποτελεσματικά. Αντί το φάρμακο να σκοτώνει τον δάκο είναι σαν να τον ταίζει γάλα και να αναπτύσσεται!

Η αγορά της Ζακύνθου θα υποφέρει τον φετινό χειμώνα, γιατί τα χρήματα που χάνουν οι ελαιοπαραγωγοί είναι πολλά.

Μειωμένη κατά 70% θα είναι και η σταφίδα λόγω του περονόσπορου, ενώ η ζημιά στα αμπέλια ξεπερνά το 90%! Υπάρχει έμπορας στη Ζάκυνθο που αγόρασε μια συγκεκριμένη ποσότητα σταφίδας με 1,40 ευρώ το κιλό, ωστόσο αυτό δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση.

Η τιμή της σταφίδας είναι 0,70 λεπτά του ευρώ το κιλό και στην Αθήνα στη Βαρβάκειο οι καταναλωτές την αγοράζουν με 5 ευρώ! Με αυτές τις διαφορές στην τιμή δεν αντέχουν οι παραγωγοί.

Συνεργαζόμαστε με τρεις καθηγητές από το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης για τις παλιές ποικιλίες στη Ζάκυνθο, ούτως ώστε να μη φυτεύονται γαλλικές ή μεταλλαγμένες. Το Ζακυνθινό πεπόνι μπορεί να διατηρηθεί με άλλα προϊόντα και όχι με φυτοφάρμακα…».


Current track

Title

Artist