Διονύσης Τουρκάκης: Το κράτος θέλει να ελέγξει τις χρεοκοπημένες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης/ Έρχεται Νομοσχέδιο με συγχώνευση ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα
15/12/2023
«Μαζί με τον Δήμαρχο, κ. Γιώργο Στασινόπουλο, συμμετείχαμε στη γενική συνέλευση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης, και μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν η ενημέρωση επί του νομοσχεδίου για το μέλλον των ΔΕΥΑ.
Πρόκειται για τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προβλέπει συγχωνεύσεις των Δ.Ε.Υ.Α. και των Δήμων που λειτουργούν υπηρεσίες ύδρευσης, σε επίπεδο ευρύτερων χωρικών ενοτήτων. Δηλαδή μπορεί η ΔΕΥΑ Ζακύνθου, επί παραδείγματι, να συνενωθεί με κάποια άλλη στην Πάτρα ή στον Πύργο, και όχι απαραίτητα στα Ιόνια Νησιά.
Ουσιαστικά το κράτος με την ενέργεια αυτή προσπαθεί να ελέγξει τις χρεοκοπημένες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ ήδη έχει δημιουργηθεί και Ρυθμιστική Αρχή στην οποία πρόεδρος είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιά. Ήταν εκεί και μας ενημέρωσε πως στόχος είναι η προστασία των καταναλωτών.
Από το 2010 έως το 2023 οι ΔΕΥΑ δεν πέρασαν στους λογαριασμούς τις ανατιμήσεις. Περιμένουμε να δούμε τις λεπτομέρειες αυτού του νομοσχεδίου και μπορεί τα χρέη των ΔΕΥΑ να περάσουν στους Δήμους, οι οποίοι θα αποπληρώσουν σε 30 χρόνια μέσα από παρακράτηση πόρων.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνουν μεγαλύτερες ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα. Η πλειοψηφία των Διοικητικών Συμβουλίων θα ανήκει στους Δήμους, όμως θα συμμετέχουν επίσης καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και θα ορίζεται διευθύνων σύμβουλος.
Υπάρχει αντίδραση απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο, διότι μια ΔΕΥΑ στην Κέρκυρα ή στην Πάτρα πως θα δίνει νερό στο Γύρι της Ζακύνθου; Επίσης, εμείς μπορεί να ζούμε στον μικρόκοσμό μας, όμως άλλες ΔΕΥΑ στην Ελλάδα είναι κερδοφόρες και δεν θέλουν να συγχωνευτούν με ζημιογόνες.
Η ΔΕΥΑ Λάρισας έχει εκτελέσει έργα ύψους 500 εκ. ευρώ, ενώ εκείνη της Αγιάς διαχειρίζεται τέσσερις βιολογικούς καθαρισμούς και προκύπτουν κέρδη.
Η ΔΕΥΑ Ζακύνθου έχει οφειλές, όμως την ίδια στιγμή τις χρωστούν από 7 έως 10 εκ. ευρώ, σύμφωνα με την ενημέρωση που μας έκαναν οι εργαζόμενοι. Έγινε κακή διαχείριση τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υπήρξε κάτι μεμπτόν. Πρέπει όμως να εισπράξουμε. Υπάρχουν και τα μέσα, αλλά και η τεχνολογία που μπορεί να μας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Για την Μπόχαλη θα πω ότι συμμερίζομαι την αγωνία που υπάρχει μετά την εκσκαφή της πλατείας, ωστόσο έχω εμπιστοσύνη στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και πιστεύω ότι πριν το Πάσχα θα είμαστε έτοιμοι. Υπάρχει η αρχιτεκτονική μελέτη και ίσως να λείπουν τα υψομετρικά, όμως και αυτό μπορεί να καλυφθεί άμεσα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα μπούμε στο καλοκαίρι και η πλακόστρωση της πλατείας δεν θα έχει τελειώσει…».