Διαχρονική η ευθύνη για την κακή λειτουργία του βιολογικού στη Ζάκυνθο/ Υπάρχει παραβίαση των κανόνων της περιβαλλοντικής μελέτης
26/06/2024
«Οι εικόνες των προηγούμενων ημερών με τα λύματα στα ποτάμια, θέση Ξιφίτα και Αγίου Χαραλάμπη, επανέφεραν με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια το πρόβλημα της κακής λειτουργίας του βιολογικού της Ζακύνθου και τη διαχρονική ευθύνη των τοπικών αρχών για τη μη αντιμετώπισή του.
Η πρώτη μας διαπίστωση είναι ότι υπάρχει παραβίαση των κανόνων λειτουργίας που προβλέπονται στην απόφαση «Έγκριση Περιβαλλοντικών όρων για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) του δήμου Ζακύνθου που βρίσκεται στην περιοχή Αμπελοκήπων Ζακύνθου».
Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι η εικόνα αυτή, ακριβώς η ίδια, είχε παρουσιαστεί πάλι τον Ιούνιο του 2018. Διατάχθηκε από την ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ έλεγχος από το ΚΕΠΠΕ, ο οποίος και κατέδειξε τις αιτίες του φαινομένου και υπέδειξε τις λύσεις. Δυστυχώς έκτοτε ουδέν άλλαξε, παρότι η αναβάθμιση του συστήματος χρηματοδοτήθηκε άμεσα.
Πάμε τώρα στην τρίτη διαπίστωση: Διαιωνίζεται η προφανής έλλειψη του κατάλληλου επιστημονικού προσωπικού (χημικοί, μηχανολόγοι και συναφείς ιδιότητες) για την επίβλεψη και υποστήριξη της ορθής λειτουργίας του συστήματος.
Εν τω μεταξύ προωθείται κατά πληροφορίες η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια εξοπλισμού που θα αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις και θα εγγυηθεί την καλή λειτουργία.
Η τέταρτη διαπίστωση είναι η εξής:
Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, η προμήθεια για την αναβάθμιση συνοδεύεται από την ανάθεση σε ιδιώτη της λειτουργίας του Βιολογικού!
Διαπίστωση πέμπτη είναι ότι δεν προκύπτει προγραμματισμός, έστω μεσο-μακροπρόθεσμος, για την επέκταση του δικτύου του βιολογικού ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες στο νησί (πχ. περιοχές Πλάνου-Τραγακίου).
Η έκτη και τελευταία διαπίστωση που κάνουμε αφορά το γεγονός πως δεν είναι διαθέσιμη η εκτίμηση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Περιβάλλον και Υγειονομικό).
Οι προτάσεις του συνδυασμού μας είναι οι παρακάτω:
-Λήψη μέτρων και παροχή εγγυήσεων για ταχεία αποκατάσταση λειτουργίας και αποφυγή επανάληψης φαινομένου στην τρέχουσα περίοδο. Εδώ εντοπίζεται η ανάγκη συνέργειας των περιφερειακών υπηρεσιών.
-Διάθεση λυμάτων στην θάλασσα ανοικτά με κατάλληλο σωλήνα και ΟΧΙ πλέον στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη.
-Άμεση ενέργεια πρόσληψης του κατάλληλου επιστημονικού προσωπικού (μόνιμου), καμία ανάθεση διαχείρισης λειτουργίας σε ιδιώτη, αξιοποίηση υπάρχουσας τεχνογνωσίας σε όμορες περιοχές με ανάλογα χαρακτηριστικά.
-Εκπόνηση μελέτης για συνολική αντιμετώπιση των υγρών αποβλήτων στην Ζάκυνθο και προγραμματισμός υλοποίησης του έργου.
-Προγραμματική σύμβαση ΠΙΝ/Δήμου/ΔΕΥΑΖ για οικονομική επιχορήγηση των πράξεων αυτών μέσω των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων…».