Δεν τηρείται η περιβαλλοντική νομοθεσία από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας/ Θέλουν να εγκαταστήσουν ένα «τέρας» ύψους 32 μέτρων χωρίς διαβούλευση/ Δήμος και Περιφέρεια πρέπει να σταθούν στο πλευρό των κατοίκων και το ενδιαφέρον τους να είναι… ειλικρινές
15/07/2025
«Κατ’ αρχήν να πω ότι αγωνιζόμαστε έναντι γιγάντων. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που εταιρεία κινητής τηλεφωνίας προσπαθεί να τοποθετήσει κεραία μεταξύ των περιοχών Σαρακηνάδου, Αγγερικού και Βανάτου.
Πέρυσι η κεραία ήταν ύψους 10 μέτρων, αλλά υπήρξε αντίδραση και η προσπάθειά τους δεν ευοδώθηκε, όμως φέτος θέλουν να βάλουν ένα «θηρίο» ύψους 32 μέτρων. Δηλαδή θα μοιάζει με μια δεκαόροφη πολυκατοικία!
Η άδεια έχει δοθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και οι πελάτες μου προσπαθούν, μέσω της νομικής οδού, να διακόψουν, να αναστείλουν, αλλά και να ακυρώσουν αυτή την εγκατάσταση, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία θα συζητηθούν την προσεχή Πέμπτη στο Πρωτοδικείο Ζακύνθου.
Παράλληλα, έχει ήδη υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Ζακύνθου για να υπάρξει ποινική διαδικασία για όσους υπέγραψαν, ενώ προσφύγαμε και στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών σε ό,τι έχει να κάνει με την χορηγηθείσα άδεια.
Θέλω να πω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει τηρηθεί η περιβαλλοντική νομοθεσία. Αντί για μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ΑΕΠΟ, που είναι μια δύσκολη διαδικασία, ο ΟΤΕ και οι μηχανικοί του ενέταξαν, σκοπίμως, την κεραία αυτή στις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, που είναι κάτι εύκολο και ηπιότερο για την εταιρεία.
Δεν έγινε καμία απολύτως διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, ενώ να πω ότι η νομοθεσία προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά πως για κεραίες άνω των 30 μέτρων χρειάζεται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για περιοχές εκτός οικισμού.
Όπως ξέρετε, οι περισσότεροι οικισμοί στη Ζάκυνθο είναι ακυρωτέοι. Παρόλα αυτά οι μηχανικοί του ΟΤΕ έχουν βεβαιώσει ότι είναι εντός οικισμού η τοποθεσία, κάτι που δεν ισχύει.
Για εκείνους που ισχυρίζονται ότι οι κεραίες στο νησί χρειάζονται για να υπάρχει καλύτερο σήμα, ρωτάω αν θα δεχόταν να μπει ένα τέτοιο «τέρας» 32 μέτρων δίπλα από το δικό τους σπίτι;
Σαφώς και πρέπει να μπαίνουν κεραίες και να έχουμε δίκτυα κοινής ωφελείας, όμως αυτή η ενέργεια δεν πρέπει να λαμβάνει χώρα εν κρυπτώ!
Χρειάζεται η συναίνεση, έστω και κατ’ ελάχιστον, των μόνιμων κατοίκων, όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις, που είναι η εγκατάσταση ενός βιολογικού καθαρισμού, αλλά και η υγειονομική ταφή απορριμμάτων.
Προσθέτω πως τη δεκαετία του ‘60 και του ‘70 μπήκαν κεραίες ύψους 40 και 50 μέτρων στο Λαγανά, όμως τότε το κράτος απαλλοτρίωσε 200 περίπου στρέμματα για να γίνει αυτή η ενέργεια.
Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν όλοι είναι πως στο σημείο που θέλουν να μπει η κεραία (τοποθεσία «Βάλτα») δεν υπάρχει δρόμος, απουσιάζουν υποδομές και δίκτυα, ενώ δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Εκτός όλων των άλλων, οι κάτοικοι του Σαρακηνάδου, του Αγγερικού και του Βανάτου, θα απωλέσουν και μέρος της αξίας της περιουσίας τους, διότι ποιος θα πάει εκεί για να χτίσει ή για να καλλιεργήσει; Αυτή θα είναι και η τρίτη γραμμή της άμυνάς μας ενώπιον των δικαστηρίων.
Για έναν πολίτη δεν είναι εύκολο να σύρει το κάρο της διένεξης με τα μεγαθήρια. Χρειάζεται υπομονή, διότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα, αλλά και κόστος.
Στα ασφαλιστικά μέτρα έχει προσκληθεί από την πλευρά μας και ο Δήμος Ζακύνθου. Ένα απλό ψήφισμα υπέρ των κατοίκων από το Δημοτικό ή το Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν λέει απολύτως τίποτα.
Για να είναι ειλικρινές το ενδιαφέρον τους και αποτελεσματικό, τους χρειαζόμαστε δίπλα μας στις δικαστικές αίθουσες, εκεί που διεξάγεται η πραγματική μάχη…».