Current track

Title

Artist

Χρήστος Ξένος-Καπετάνιος
Ξενοδόχος

Δεν πρέπει να ποινικοποιούμε και να κατηγορούμε τον εθελοντισμό/ Οι τουριστικοί επιχειρηματίες έχουν προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία χωρίς να δημοσιοποιούν τις πράξεις τους

03/09/2024


«Για τη φετινή τουριστική χρονιά δεν πρέπει ούτε να κλαίμε, αλλά ούτε και να γελάμε. Ο Μάιος ήταν ένας καλός μήνας, όμως ο Ιούνιος και ο Ιούλιος δεν εξελίχθηκαν όπως περιμέναμε. Ο Αύγουστος κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και ο Σεπτέμβρης αναμένεται να κλείσει με θετικό πρόσημο.

Από ‘κει και πέρα οι εισπράξεις των ξενοδοχείων, των εστιατορίων, των μπαρ και των άλλων τουριστικών επιχειρήσεων είναι μειωμένες φέτος, διότι τα χρήματα που είχαν μαζέψει οι τουρίστες τα προηγούμενα χρόνια, εξαντλήθηκαν.

Στο εξωτερικό τα επιτόκια δανεισμού για τις κατοικίες από 0,5% ή 1%, ανέβηκαν στο 4,5%. Συνυπολογίστε επίσης την ακρίβεια στην ενέργεια και τον πληθωρισμό, που ταλαιπωρεί όλα τα κράτη.

Βέβαια ο τουρισμός δεν πήγε στην άκρη, ωστόσο μειώθηκαν οι διανυκτερεύσεις. Εκεί που ο άλλος έμενε μία εβδομάδα, τώρα καταγράφουμε τετραήμερα.

Οι τουριστικοί επιχειρηματίες μπορούμε να φέρουμε καλύτερης ποιότητας τουρίστες, όμως για να συμβεί αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ανακαινιστούν τα δωμάτια.

Ο Όμιλός μας έχει ακριβά καταλύματα που  κάποιος καταβάλλει 600 και 700 ευρώ, ημερησίως, ακόμη και 2.000 ευρώ αν θέλει να μείνει σε προεδρική σουίτα.

Στο νησί μας υπάρχουν επίσης πολύ καλές βίλες που οι τουρίστες δίνουν από 1.200 έως 1.500 ευρώ. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια περιοχών όπως ο πανέμορφος Λαγανάς, πρέπει να ανακαινιστούν.

Διαθέτουμε ξενοδοχεία άριστης ποιότητας, όμως αυτά θα μπορούσαν να γίνουν brand. Δηλαδή, να ενταχθούν σε μεγάλους τουριστικούς ομίλους, όπως είναι η Marriot, η Hilton και η Hyatt.

Με έχουν πλησιάσει αυτές οι εταιρείες για να δημιουργήσουμε, επί παραδείγματι, ένα ξενοδοχείο Hilton στη Ζάκυνθο. Αν συμβεί αυτό, τότε 100 εκ. τουρίστες σε όλο τον κόσμο θα δουν διαφήμιση του νησιού μας, για το οποίο ποτέ άλλοτε δεν έχουν ακούσει κάτι.

Μιλάμε ουσιαστικά για μια νέα αγορά, όμως χρειαζόμαστε πτήσεις. Θα σας πω ότι, δυστυχώς, ούτε το 2025 θα λειτουργήσει το ραντάρ στην Ανδραβίδα.

Οι υπάλληλοι που πρέπει να μάθουν να το χειρίζονται είναι από 50 έως 55 ετών και δεν έχουν την όρεξη να καθίσουν στο θρανίο για να εκπαιδευτούν.

Η μόνη λύση είναι είτε να παρέμβει δραστικά το κράτος για να τους υποχρεώσει, είτε στο κοντρόλ της εναέριας κυκλοφορίας της Ζακύνθου να έρθουν υπάλληλοι από τον κρατικό αερολιμένα Αθηνών. Αυτά που επισημαίνω μου τα έχει πει έμπειρος Αερολιμενάρχης που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις.

Αρχές της φετινής σεζόν ο Όμιλος Ξένος έκανε ένα συμπόσιο για την παιδεία με τη σύμφωνη γνώμη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ σε αυτό έλαβαν μέρος αρκετοί εκπαιδευτικοί.

Αυτή η ιδέα δημιουργήθηκε όταν μια συμπεθέρα μου εκπαιδευτικός, που ανήκει στο χώρο της Αριστεράς, μου είπε ότι από τους 800 εκπαιδευτικούς στο νησί οι 500 δεν είναι από εδώ και πρέπει να τους βοηθήσουμε για να βρουν στέγη και να στελεχώσουν τα σχολεία που φοιτούν τα παιδιά μας, ώστε να μην υπάρχουν κενά.

Εμείς σαν εταιρεία έχουμε δημοσιοποιήσει πως όποιος εκπαιδευτικός έρχεται στη Ζάκυνθο θα μπορεί να μένει στις εγκαταστάσεις μας προσωρινά, έως ότου βρει στέγη.

Ακόμη όμως κι αν δεν βρουν σπίτι, τότε τον χειμώνα μπορούν να συνεχίσουν να μένουν στα ξενοδοχεία μας είτε με ένα λογικό και μικρό αντίτιμο, γιατί δεν μπορείς να τους ζητάς 150 ευρώ την ημέρα όταν αμείβονται με 850 ευρώ τον μήνα, είτε εντελώς δωρεάν.

Μιλήσαμε με τον Βουλευτή Ζακύνθου, κ. Διονύση Ακτύπη, στον οποίο εξηγήσαμε ότι οι επιχειρήσεις που προσφέρουν στέγαση σε εκπαιδευτικούς δεν πρέπει να πληρώνουν ΦΠΑ 10%, κόβοντας τιμολόγιο.

Ο κ. Ακτύπης μας διαβεβαίωσε ότι με το πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή, θα έρθει τροπολογία που θα εξαιρεί από τον φόρο αυτόν τις επιχειρήσεις που βοηθούν τους εκπαιδευτικούς. Το πρόβλημα από ότι φαίνεται λύνεται.

Δεν είμαστε εχθροί με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εκπαιδευτικών. Την κ. Λάζου δεν τη γνωρίζω, όμως είμαι στη διάθεσή της να μιλήσουμε, ενώ το ίδιο λέω και για τους εκπροσώπους των καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επιδιώκουμε τη συνεργασία και τη συνεννόηση.

Προσφέρω εθελοντικά στο νησί για πάνω από 30 χρόνια μαζί με τον κ. Γιώργο Τσουρουνάκη και μπράβο του. Αν καταφέρναμε τα 340 ξενοδοχεία του νησιού να διαθέτουν δύο ημερομίσθια, θα βλέπατε μια άλλη Ζάκυνθο που θα ήταν πεντακάθαρη.

Μόνο η τσέπη μας γνωρίζει το πόσες δεκάδες χιλιάδες ευρώ έχουμε δώσει ο κ. Τσουρουνάκης κι εγώ, σε εθελοντικές ομάδες, σε Πολιτιστικούς Συλλόγους, κλπ. Υπάρχουν άνθρωποι στο νησί, όπως ο κ. Διονύσης Νικολόπουλος, που για εμένα είναι ευεργέτες γιατί καθαρίζουν.

Ακόμη και σε προηγμένα κράτη του εξωτερικού, που η Αυτοδιοίκηση λειτουργεί άριστα και όχι πλημμελώς, η κοινωνία των πολιτών προσφέρει εθελοντικά. Εμάς δεν μας νοιάζει ποιος Δήμαρχος θα ευνοηθεί. Στόχος μας είναι ανέκαθεν η βοήθεια για να πηγαίνουν τα πράγματα καλύτερα.

Έχω πει σε προέδρους χωριών ότι αν χρειαστούν το οτιδήποτε να μου το πουν. Ποιος άραγε γνωρίζει ότι πριν 30 χρόνια αγοράσαμε βοθρατζίδικο, το οποίο δώσαμε στην Κοινότητα του Αργασίου; Είναι πολλά αυτά που έχουν γίνει και τα οποία ουδέποτε δημοσιοποιήσαμε εμείς οι ξενοδόχοι.

Δεν πρέπει να ποινικοποιούμε και να κατηγορούμε τον εθελοντισμό. Ο χώρος των ξενοδόχων την περίοδο που τα σκουπίδια ήταν βουνά στους δρόμους της Ζακύνθου, έλυσε το πρόβλημα με παρέμβασή του και δεν χρειάζεται να πω τίποτα παραπάνω. Εκείνοι που πρέπει γνωρίζουν.

Είναι στην ανθρώπινη φύση να κατηγορεί ή να καταγγέλει κάποιον που τα έχει καταφέρει λίγο καλύτερα στη ζωή του. Και εγώ όταν ήμουν νέος το ίδιο έπραττα. Θα πω ότι όταν στα καλάμια ξεχωρίζει ένα δέντρο, αυτό είναι που δέχεται όλους τους ανέμους.   

Πρέπει στον τόπο μας να γίνουν μεγάλα έργα, όπως είναι το «Ναυάγιο» και η διαπλάτυνση των δρόμων. Φτάσαμε σε σημείο όταν συναντιέται ένα λεωφορείο με ΙΧ να μην μπορεί να περάσει, διότι ο δρόμος είναι μόλις 3,5 μέτρα. Όλα αυτά είναι αηδίες. Υπάρχουν οδικοί άξονες από τους οποίους διέρχονται 2.500 αυτοκίνητα καθημερινά και κάτι πρέπει να κάνουμε.

Επίσης, πρέπει να δοθεί οριστική λύση στην καθαριότητα. Για εμένα αυτή πρέπει να χωριστεί σε τέσσερις διαφορετικούς τομείς. Είναι η αποκομιδή, η πεζή καθαριότητα, τα ογκώδη και τα μηχανήματα.

Για όλα αυτά πρέπει να υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί Αντιδήμαρχοι. Ο κ. Νίκος Γιακουμέλος κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, αλλά δεν πρέπει να τα έχει όλα υπό την ευθύνη του, διότι δεν είναι σούπερμαν. Χρειάζεται βοήθεια και από άλλους, που θα ασχολούνται καθημερινά.

Επειδή όντως λέγονται πολλά για τις πισίνες των ξενοδοχείων, ποιος ξέρει πως οι δικές μου έχουν 10.000 κυβικά νερού, το οποίο από τη στιγμή που μπήκε σε αυτές ποτέ δεν άλλαξε;

Αυτό συμβαίνει διότι τη χειμερινή περίοδο ρίχνουμε χλώριο και φιλτράρουμε το νερό με ελάχιστο κόστος. Καλώ όλους τους συναδέλφους να κάνουν το ίδιο.

Επειδή η κλιματική αλλαγή μας έχει επηρεάσει όλους, καλό θα ήταν να δούμε και τη λύση της αφαλάτωσης. Στη Σίφνο λειτουργούν τέσσερις μονάδες, ενώ στο Ισραήλ έχουν επιλύσει και το όποιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τοποθετώντας σωλήνες σε πολύ μεγάλη απόσταση στη θάλασσα. Μπορούμε να αποφύγουμε τη ρύπανση, ακολουθώντας τις οδηγίες της επιστήμης…».


Current track

Title

Artist