Αθανάσιος Κατσίμπελης: Συνεχίζεται το πρόβλημα με τη στέγαση των εκπαιδευτικών
25/08/2023
«Οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα έφτασαν στους 3.500, με τη Ζάκυνθο να ωφελείται από αυτή τη διαδικασία, αφού πέρυσι το σύστημα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ενίσχυσαν 100 δάσκαλοι, και φέτος προστέθηκαν άλλοι 57.
Το προσωπικό και οικογενειακό τίμημα, ήταν βαρύ, για τους αναπληρωτές, που αναγκάζονταν κάθε χρόνο να αλλάζουν τόπο και σχολείο και να εξαρτάται η μοίρα τους από το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας.Βαρύ και το κόστος για την Παιδεία και τους μαθητές καθώς δεν μπορεί να γίνει σωστός προγραμματισμός του εκπαιδευτικού έργου από τη στιγμή που ούτε ο εκπαιδευτικός γνωρίζει το σχολείο που θα υπηρετήσει, ούτε το σχολείο γνωρίζει τη σύνθεση του προσωπικού με την οποία θα πορευτεί. Ο θεσμός του αναπληρωτή υπάρχει σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου, καλείται όμως ο θεσμός αυτός να καλύψει έκτακτες ανάγκες (ασθένειες, εγκυμοσύνες, μετακινήσεις…) και όχι πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε εκπαιδευτικό δυναμικό όπως συνέβαινε στην Ελλάδα. Ήταν λοιπόν μεγάλο βήμα και μεγάλη επιτυχία του Υπουργείου Παιδείας οι μόνιμοι διορισμοί και μακάρι να εκλείψει τελείως ο θεσμός του “μόνιμου” αναπληρωτή».
Προσθέτω πως τα τελευταία χρόνια είχαν «παγώσει» οι διορισμοί. Πλέον στη Ζάκυνθο το ποσοστό των αναπληρωτών φτάνει στο 15%. Παραμένει μεγάλο, ωστόσο έχουμε την πεποίθηση ότι τα επόμενα χρόνια θα μηδενιστεί.
Η κοινωνία της Ζακύνθου ας μην στέκεται μόνο στον εύκαιρο πλουτισμό, αλλά να επενδύσει στη νέα γενιά και να αγκαλιάσει τους εκπαιδευτικούς, προσφέροντάς τους φθηνή στέγη.
Κάνω έκκληση στους Ζακυνθινούς, στον Δήμο της Ζακύνθου, στην Περιφερειακή Ενότητα του νησιού αλλά και στους επιχειρηματίες, στις εταιρείες κοινής ωφέλειας αλλά και σε όλους τους πολίτες του νησιού να σεβαστούν το λειτούργημα των εκπαιδευτικών και να τους διευκολύνουν στα θέματα στέγασης και σίτισης καθώς οι μισθοί τους, ιδιαίτερα των νεοδιόριστων, είναι πενιχροί. Αμείβονται με μόλις 850 ευρώ το μήνα αν αφαιρέσουμε τις κρατήσεις και είναι αδύνατον γι’ αυτούς να πληρώνουν 350 ή και 400 ευρώ για μια γκαρσονιέρα.
Ας μην αναγκάσουμε τους δασκάλους να δουλεύουν και δεύτερη δουλειά τα απογεύματα για να τα βγάλουν πέρα. Πρέπει να σεβαστούμε το κύρος τους. Δυστυχώς, και παρά την προσπάθεια του Συλλόγου Εκπαιδευτικών για την εύρεση κατοικίας, δεν υπάρχει καμία διευκόλυνση από τους ιδιόκτητες.
Γνωρίζω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει επιφορτιστεί με πολλές αρμοδιότητες, ωστόσο Δήμος και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πρέπει να συζητήσουν το θέμα αυτό με την κυβέρνηση για να βρεθεί μια λύση. Στο Δήμο Μυκόνου, που και αυτός είναι ένας πλούσιος και τουριστικός Δήμος, εξασφάλισαν καταλύματα για τους εκπαιδευτικούς.
Πέρυσι η ΕΛΜΕΖ έκανε μια προσπάθεια για να σιτίζονται οι εκπαιδευτικοί από τις μερίδες που περισσεύουν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όμως αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Χρειάζεται να υπάρξει αληθινό ενδιαφέρον για να στηριχθούν οι άνθρωποι που έρχονται από άλλα μέρη της Ελλάδος για να προσφέρουν γνώση στα παιδιά μας και το κράτος να τους επιδοτήσει τα ενοίκια.
Σήμερα επικοινώνησα με τον Δήμο για να κάνει τις απαραίτητες διαδικασίες, ουσιαστικά να στείλει κάποιες φωτογραφίες στην ΚΤ.ΥΠ., για να έρθουν οι λιώμενες αίθουσες στα σχολεία του Μουζακίου, των Αμπελοκήπων και του 5ου Δημοτικού. Οι βάσεις είναι ήδη έτοιμες.
Γενικότερα, υπάρχουν αρκετά κτηριακά προβλήματα, όμως πρόθεση του νέου υπουργού Παιδείας, κ. Πιερρακάκη είναι να δημιουργηθεί ένα συνολικό κυβερνητικό σχέδιο για τις κτιριακές ανάγκες και μακάρι να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Επίσης, ένα άλλο θέμα που το έχουμε συζητήσει και με τον καθηγητή γεωλογίας, κ. Λέκκα στο παρελθόν, είναι ο έλεγχος για την στατική επάρκεια των διδακτηρίων. Κρούουμε το καμπανάκι του κινδύνου και ελπίζουμε πως κάποια στιγμή το αίτημα αυτό θα υλοποιηθεί. Εκείνο που θέλω να πω είναι πως από την πλευρά μας τα πάντα θα είναι έτοιμα για την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, με τον αγιασμό να έχει προγραμματιστεί για τις 11 Σεπτεμβρίου…».